Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΚΟΜΠΟΤΗ (ΠΕΡΣΕΒΟΣ) ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ)



Το χωριό Κομποτή ή Πέρσεβος είναι χτισμένο σε πλαγιά ανάμεσα στον Μπούμιστο και τις άλλες Ακαρνανικές κορυφές σε υψόμετρο 400μ. Πέρσεβος ονομαζόταν η τοποθεσία που χτίστηκε το σημερινό χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομα Πέρσεβος από κάποιον άρχοντα που είχε το όνομα Πέρσος.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ
Το αρχαίο κάστρο της Κομποτής, που γράφεται και Κομπωτή, βρίσκεται βόρεια από το χωριό και είναι χτισμένο την προϊστορική εποχή. Κατά μια εκδοχή πρόκειται για τα ερείπια της αρχαίας Τοροιβίας. 
Σώζονται τα ερείπια των τειχών, που η περίμετρός τους φτάνει τα τρία χιλιόμετρα και μερικών κτισμάτων κατασκευασμένων με μεγάλους ογκόλιθους από ασβεστόλιθους.  Υπάρχει επίσης και ένα πλακόστρωτο που ενώνει το χωριό με το κάστρο και υπολείμματα αρχαίας δεξαμενής.
Κατά καιρούς έχουν βρεθεί πολλές επιγραφές και αρχαία αντικείμενα. Η πύλη που σώζεται ονομάζεται «πύλη του βασιλιά». Σε ανασκαφές που διενέργησε η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή το 1975 στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν τα ερείπια οικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, η οποία έχει ομοιότητες με τις οικίες της Αθήνας.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ 
Γνωρίζουμε πως το 1521 το χωριό είχε 19 οικογένειες. Το παλαιό χωριό ονομαζόταν Κομποτή και ήταν χτισμένο δυτικά ανάμεσα στον Μπούμιστο και την Υψηλή Κορυφή, όπου βρίσκονται τα ερείπιά του, η εκκλησία και το νεκροταφείο του. Στον Μπούμστο βρίσκεται και το δάσος της μαύρης Ελάτης το μοναδικό δάσος ελάτης στα Ακαρνανικά βουνά.
Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα διάσελο και μια κοιλάδα που ονομάζεται Ασσάνι και δρόμος που οδηγεί στον παλαιό Βάρνακα.
Το παλαιό χωριό υδρευόταν από πηγές και τα χωράφιά του ποτίζονταν από το ποτάμι της Νύσσας.
                   ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΤΗ                   
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ
Μετά την Απελευθέρωση το χωριό ήταν πολύ μικρό, αφού το 1828-30 είχε μόλις 6 οικογένειες. Στη συνέχεια εντάχτηκε στο Δήμο Εχίνου και είχε γραμματοδιδασκαλείο. Οι Γερμανοί έκαψαν το παλαιό χωριό το 1943. Οι κάτοικοι έχτισαν το νέο χωριό στη σημερινή θέση του το 1954 και επειδή χτίστηκε σχετικά πρόσφατα έχει σχέδιο πόλης, με μεγάλους ανηφορικούς δρόμους και πλατείες. Στη θέση αυτή ήταν αρχαίος οικισμός και κατά την
κατασκευή του νέου χωριού βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και τάφοι. Ο λόγος της μεταφοράς του χωριού ήταν κλιματολογικός, αφού δεν είχε καθόλου ηλιοφάνεια το χειμώνα και είχε πολύ κρύο και υγρασία.         
Στο κέντρο του χωριού είναι χτισμένος ο ενοριακός ναός του Αγίου Ιεροθέου, που χτίστηκε χάρη στις ενέργειες του ιερέα Παντελή Φίλιππα και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1971 από τον τότε μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο.
Οι κάτοικοι της Κομποτής σήμερα ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.
Μέχρι και πριν μερικά χρόνια ασχολούνταν και με την καπνοκαλλιέργεια.
Οι πλαγιές του Μπούμιστου και οι γύρω ράχες είναι γεμάτες γιδοπρόβατα και στάνες. Ανάμεσα στις βουνοκορφές μπορεί κανείς να ακούσει ακόμη το κελάιδισμα της πέρδικας. Στον κάμπο του χωριού κατασκευάζεται το φράγμα των Αχυρών. Το χωριό υδρεύεται από πηγή των Στεβενών.
Το χωριό σήμερα έχει Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευση τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κατούνας, αφού έχει καθημερινή συγκοινωνία με αυτή. Έχει καφενεία, ψησταριές και κρεοπωλεία, όπου μπορεί κανείς να βρει ντόπια κρέατα. Το πανηγύρι της Κομποτής γίνεται στις 20 Ιουλίου, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Από το 1998 μέχρι το 2010 ήταν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεδεώνος και σήμερα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ.ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ  

google page rank