Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ο χάρτης των κατεστραμμένων χωριών την περίοδο της Κατοχής στην Αιτωλοακαρνανία

Του Λίνου Υφαντή,
Μια ενδιαφέρουσα αποτύπωση της έκτασης των καταστροφών πανελλαδικά έκανε στο έργο του «Καταστροφές Οικισμών» ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης το 1946. Στον παραπάνω χάρτη με τίτλο «Πόλεις και χωριά κατεστραμμένα μερικώς ή ολικώς στη διάρκεια της κατοχής (1940-1944)» απεικονίζονται γύρω στα 50 σημεία στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υποδηλώνουν καταστροφή χωριών ή οικισμών.
Τα σημεία αυτά συγκεντρώνονται επί το πλείστον στο δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι, στον Ανατολικό Αράκυνθο, στην Ορεινή Ναυπακτία και πολλά από αυτά στο Ξηρόμερο, ιδίως στην σημερινή περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Τα δύο σημαντικά αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας Αγρίνιο και Μεσολόγγι απεικονίζονται με μεγάλη μαύρη τελεία. Σε αυτά τα σημεία συγκαταλέγονται: Οικίες που υπέστησαν καταστροφές είτε ολική καταστροφή είτε μερική καταστροφή.
Ο χάρτης αυτός παράλληλα αποτελεί εύλογα και χάρτης αστέγων, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι ζημιές μπορεί να προήλθαν από βομβαρδισμούς ή και από εμπρησμούς των κατακτητών για αντίποινα.
agrinionews
google page rank