Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΚΑΤΟΥΝΑ: Με μεγάλη βροχή η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Κατούνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν από τις γιορτές των σχολείων της.  Στην συνέχεια, την παραμονή 24 Μαρτίου 2016, έγινε η εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας  από τα σχολεία του χωριού μας.
Επίσης φωταγωγήθηκαν όλα τα  Δημόσια Καταστήματα  και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου  και Ιδιωτικού Δικαίου, οδών και πλατειών του Δήμου.
Την Κυριακή 25η Μαρτίου ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη μέρα με πολύ βροχή  και κρύο.
Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα για τη διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Τελέσθηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου το πρωί από τον Πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη και Αρχιερατικό Επίτροπο  Νεκτάριο Τριάντη.
Στην συνέχεια παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στις 9:45 έγινε η προσέλευση σχολείων στον Άγιο Αθανάσιο.
Στις 10:00 έγινε η προσέλευση των επισήμων: ανάμεσά τους Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο αναπληρωτής Δημάρχος κ. Στούπας Θεόδωρος, ο αντιδήμαρχος Προδρομίτης Σωτήρης, ο πρόεδρος της Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς,  η Γραμ. του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνά Καρέλου, ο δημοτικός σύμβουλος Καραμάνης Θωμάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Κατούνας κ. Δημήτρης Κοκιος ,  Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι  και άρχισε η επίσημη Δοξολογία  στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας.
Με το τέλος της   εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας.
Στην συνέχεια στον Ιερό Ναό λόγω της βροχής με το τέλος της δοξολογίας  και του πανηγυρικού της ημέρας παρουσιάσθηκε το "8ο Προσκλητήριο Ηρώων" της περιοχής,  από  δυο μαθήτριες.
Κάθε χρόνο όπως και φέτος τέτοια μέρα διοργανώνετε το προσκλητήριο ηρώων της Κατούνας και των γύρω χωριών, όσων έδωσαν την ζωή τους από την περιοχή μας για να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα. Το πρώτο προσκλητήριο ξεκίνησε το Πάσχα του 2010 από το Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» στην Ιστορική Παναγία η Αγία Δευτέρα Κατούνας παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και έχει καθιερωθεί.
«Σε τούτον εδώ τον Ιερό χώρο, τούτη την Ιερή μέρα, για έκτη  φορά διοργανώνουμε φέτος το προσκλητήριο ηρώων, θέλοντας να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την  πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια λεύτερη πατρίδα.  Σε κείνα τα παλικάρια, που με λερωμένη φουστανέλα και τρύπια τσαρούχια ή και ξυπόλυτοι, με ένα κρεμμύδι και λίγο ψωμί στο σακούλι τους, τρέχοντας σε λόγγους και λαγκάδια, πολεμώντας σε Ρούμελη και Μοριά, απέδειξαν ότι είναι «παίδες Ελλήνων». 
Η εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρξε έργο ενός ανδρός, ούτε μίας οργάνωσης, αλλά κοινό έργο όλων των Ελλήνων, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η προσπάθεια όλων των αγωνιζόμενων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας – να αναφέρουμε εδώ τον δικό μας Πάνο Μεϊντάνη- και η πολεμική προπαρασκευή της από τη Φιλική Εταιρεία.
Έγινε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων για να συγκεντρωθούν όσα ονόματα αγωνιστών ήταν δυνατόν (από αρχεία, έγγραφα και βιβλία) και συνεχίζουμε, γιατί ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός». Ακούστηκαν τα ονόματα από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Τρύφου, Βούστρι , Κομποτή και Κωνωπίνα.
Στην συνέχεια με άσχημο καιρό όλοι μετακινήθηκαν στο μνημείο των Ηρώων όπου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.
Κατάθεση στεφάνων έγινε από τους : Αναπληρωτή Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Στούπα Θεόδωρο, τον ο πρόεδρο της Κατούνας Καφρίτσα Θωμάς, τον Αντιδήμαρχος Προδρομίτη Σωτήριο, τον Διοικητή της Αστυνομίας κ. Δημήτρη Κόκιο,  τα σχολεία, από τις Δημόσιες και Τοπικές Αρχές,  φορείς και συλλόγους.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούσθηκε ο εθνικός ύμνος.
Ακολούθησε μέσα στην βροχή  παρέλαση των σχολείων Κατούνας η οποία έγινε στην κεντρική οδό της Κατούνας όπου οι γονείς καμάρωσαν τα παιδιά τους.
Η βροχή όμως συνεχίζονταν και ακυρώθηκαν οι παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις από τα χορευτικά της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου όπως και του νεοσύστατου χορευτικού της Κατούνας που έχει χοροδιδάσκαλο το Σπύρο Καυμενάκη .  

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:






















































































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank