Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Έτσι θα γίνει η ψηφοφορία με τις 10 κάλπες στην Βουλή

Με δέκα κάλπες θα διεξαχθεί η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι σε προανακριτική επιτροπή των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία της υπόθεσης Novartis.
Είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο γνωμοδότησε σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την προανακριτική αν τελικά στηθούν 10 κάλπες, όπως αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίασή της η Διάσκεψη των Προέδρων.
Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει, πέρα από τη μία και μόνη κάλπη, είναι το ψηφοδέλτιο να έχει μόνο το ερώτημα «ναι ή όχι» στη σύσταση της προανακριτικής, χωρίς να υπάρχουν και τα ονόματα των 10 εμπλεκομένων προσώπων στα οποία ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να βάλει σταυρό για «ναι» ή «όχι» σε παραπομπή στην προανακριτική.
Οι 10 κάλπες θα φέρουν αριθμούς και όχι τα ονόματα των αναφερόμενων. Οι βουλευτές όμως θα γνωρίζουν σε ποιο νούμερο αντιστοιχεί για κάθε ένα πρόσωπο.
Σε περίπτωση που βρεθεί ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη θα ακυρώνεται. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης, 21.02.2018 και θα περατωθεί σε μια συνεδρίαση ό, τι ώρα και εάν αυτό γίνει με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας.
Πώς θα γίνει η συνεδρίαση για την Novartis – Ποιοι θα μιλήσουν και για… πόσο
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με δεκάλεπτες τοποθετήσεις των 8 εισηγητών των κομμάτων και ενός από τους ανεξάρτητους. Αμέσως μετά θα ανοίξει ένας κατάλογος για τοποθετήσεις 16 βουλευτών σε αντιστοιχία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Η κάθε μια εξ αυτών θα έχει διάρκεια 7 λεπτών.
Ο χρόνος των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι 12 λεπτά. Σε αυτή την διάρκεια, ο κάθε ένας από τους 10 αναφερόμενους στην δικογραφία θα μπορέσει να τοποθετηθεί εάν θέλει στην Ολομέλεια για 20 λεπτά περίπου με μια σχετική ανοχή. Θα μιλήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού που θα μιλήσει τελευταίος.
Η προκαταρτική Επιτροπή θα λάβει εντολή αρχικά ενός μήνα για να διερευνήσει την υπόθεση. Μπορεί όμως να πάρει και παράταση από την Ολομέλεια.
Η προκαταρτική επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη. Εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένα μέλος βουλευτή από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις 10 ή τη μια κάλπη. Είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Κώστα Μαυριά για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Δεν του ζήτησε όμως γραπτή γνωμοδότηση. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ. Κοντολογίς, η Βουλή είναι αυτή σε κάθε περίπτωση που λαμβάνει τις αποφάσεις της.
Η στάση της ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία έχει τα όπλα της» για την αυριανή μάχη στη Βουλή επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ψηφοφορία αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον Σκάι δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «θεσμικό πραξικόπημα» το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα πρέπει να αποχωρήσει, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».
ΚΚΕ: Δια ζώσης και χωρίς κουκούλες να καταθέσουν οι μάρτυρες

Υπερ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis τάσσεται το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να είναι προσωποποιημένη είτε διεξαχθεί με δέκα κάλπες είτε με μία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιτροπή οφείλει να εξετάσει και τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες δια ζώσης και «χωρίς κουκούλες» παραπέμποντας στη θέση του ΚΚΕ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Σπυράκη: Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε Πολωνία

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας, «οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει.

Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου».
Η απάντηση του Μαξίμου στην κ. Σπυράκη

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία».

Όπως τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα.

Με τη στάση αυτή όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

Άδωνις: Επί ΣΥΡΙΖΑ το Σύνταγμα έχει πάει περίπατο

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την ανακοίνωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου, εποπτεύοντος των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» στις 9 Φεβρουαρίου 2018.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτηση στο twitter έγραψε τα εξής: «Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα, στη χώρα μας επί ΣΥΡΙΖΑ το Σύνταγμα και η τήρηση στοιχειωδώς κανόνων Δικαίου έχουν πάει περίπατο. Εκ των υστέρων και μετά τη φασαρία παράνομα χαρακτηρίστηκαν μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος για να γλιτώσουν τις μηνύσεις μας».
«Πυρά» Βενιζέλου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

«Ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης βρίσκεται η Ελλάδα» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, για τους «προστατευόμενους μάρτυρες» στην υπόθεση Novartis.

«Ελπίζω ότι ο κ. Αντεισαγγελέας του ΑΠ θα εγγυηθεί τον σεβασμό βασικών εγγυήσεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας για δύο πρώην πρωθυπουργούς, ένα πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον διοικητή της ΤτΕ, τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και τρεις πρώην υπουργούς» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βενιζέλος.

Η αναφορά του αφορά στο γεγονός ότι, όπως διαπιστώνει, «από την ανακοίνωση του κ. Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

«Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη χειρότερα, γιατί τώρα πληροφορούμαστε ότι μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, βλέποντας την ακυρότητα, χαρακτήρισε με διάταξή της, εκ των υστέρων, τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατά το άρθρο 45Β του ΚΠΔ και η διάταξή της αυτή εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του ΑΠ στις 9.2.2018. Συμπτωματικώς στις 9.2.2018 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησα να διαβιβασθεί στη Βουλή η μη περιλαμβανομένη στη δικογραφία πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος!» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και υποστηρίζει ότι προκύπτουν άλλα δύο, ακόμη πιο μεγάλα, θέματα:

«Πρώτον, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή είτε ως Ολομέλεια, είτε ως κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σε δικογραφία τής ποινικής δικαιοδοσίας της Βουλής. Ούτε φυσικά οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή, ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες.

Δεύτερον, οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις με επίκληση του άρθρου 45 Β του ΚΠΔ εκδόθηκαν με τόσο ακραίο δικονομικά τρόπο προφανώς για να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 3 του άρθρου 45Β και να παραγγελθεί η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη των ανώνυμων μαρτύρων μετά την ομοβροντία μηνύσεων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Εφόσον όμως οι μηνύσεις γίνονται από πρόσωπα που υπάγονται στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής και οι πράξεις εκ των υστέρων χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος εκδόθηκαν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αποχή από την ποινική δίωξη δεν μπορεί να διαταχθεί».

Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν υπέγραψε καμία πράξη παροχής προστασίας των τριών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis διότι «δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου».

Όμως στις συνέχεια αναφέρει ότι «την 9 – 2 – 2018, εγκρίναμε άλλη Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ ́ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».


Λοβέρδος: Αρχισυμμορίτης ο Τσίπρας

Για «100% σκευωρία» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ενώ τόνισε ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση. Προανήγγειλε μάλιστα ότι το πρωί της Πέμπτης θα πάει αυτοβούλως στο γραφείο της εισαγγελέως για θέματα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και θα της ζητήσει να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ώστε να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ύποπτη κίνηση χρημάτων.

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

Προσέθεσε ότι θα ζητήσει να εμφανιστούν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώ επανέλαβε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με τον τότε αντιπρόεδρο του ελληνικού βραχίονα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. Σημείωσε ότι τον συνάντησε για πρώτη φορά, αμιγώς θεσμικά, ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο, αφότου ο κ. Φρουζής εξελέγη πρόεδρος της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.
Νέα παρέμβαση από την Θάνου

«Μη νόμιμο» χαρακτηρίζει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, σε νέα παρέμβασή της στην υπόθεση Novartis, «το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυρία Θάνου επιχειρηματολογεί ότι «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Θάνου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

«Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκλιση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στον Alpha 989 η κα. Θάνου είχε πει: «Ας αφήσουν τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να προχωρήσουν στο δύσκολο έργο που έχουν επωμιστεί».

Μιλώντας για τους προστατευόμενους μάρτυρες η προϊστάμενη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού είπε ότι «εξ’ όσων γνωρίζω από τις πληροφορίες, υπάρχει διάταξη της εισαγγελέως περί προστασίας μαρτύρων και η έγκριση από τον επόπτη του Αρείου Πάγου. Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν κάποιοι ότι σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων. Απορώ γιατί ακούγεται και από το στόμα προσώπων που θα έπρεπε να διαθέτουν πολιτικό πολιτισμό. Ακούμε μερικούς που αναρωτιούνται από ποιους κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Μα αφού οι ίδιοι εξαπολύουν τέτοιες απειλές ότι θα κόψουν χέρια, κεφάλια, πώς μπορούν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύουν οι μάρτυρες».

Επίσης η κα. Θάνου άφησε και αιχμές για πρώην συναδέρφους της: «Για ποιο λόγο το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν έβγαλε μια ανακοίνωση υποστηρικτική; Η ανακοίνωση που έβγαλε μετά από μέρες ήταν γενικόλογη και άφηνε αιχμές κατά των εισαγγελέων».

Στο μεταξύ, διαψεύδει τα σενάρια που τον φέρουν να είναι ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει: «Είναι ανόητες φαντασιώσεις στον πιο καλόπιστο χαρακτηρισμό. Είναι ανάξιες σοβαρής αντιμετώπισης. Είναι το απόλυτο ψέμα».


Μπακογιάννη: Θεσμικό πραξικόπημα οι δέκα κάλπες
«Θεσμικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε σήμερα η Ντόρα Μπακογιαννη το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες, κατά την αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.



Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι, την προανακριτική επιτροπή.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Σχετικά με την επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το Μακεδονικό είπε ότι «είναι χρήσιμο να ενημερώνεται η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες, αλλά καλό είναι να ενημερώνεται και η αντιπολίτευση στη Βουλή».

Σύμφωνα, τέλος, με την κ. Μπακογιάννη, η Τουρκία προσπαθεί να παίξει έναν δραστήριο ρόλο και δεν είναι τυχαίο ότι καλεί σε συναντήσεις τη σκοπιανή ηγεσία.
Μηνύσεις από Γεωργιάδη και Βενιζέλο

Μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis κατέθεσε πριν λίγα λεπτά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter η μήνυσή του κατά των τριών «ψευδομαρτύρων», όπως τους χαρακτηρίζει, είναι για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Πριν από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, μηνύσεις για την υπόθεση είχαν καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μήνυση για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Τρίτης. Μήνυση είχε καταθέσει προ ημερών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται το όνομα του ιδίου και άλλων 9 πολιτικών προσώπων. Σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση, ο κ. Βενιζέλος είχε σχολιάσει ότι πρόκειται για «ακραία θεσμική αθλιότητα». Οπως αναφέρει κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του «ψέλλισε, το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».

Πρόσθεσε ότι «η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο. Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί».

«Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 2012-2014. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής, είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής».

Κατέληξε λέγοντας ότι «τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας».

Υπενθυμίζεται ότι σε κείμενό του ο κ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει την πρόταση σύστασης κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis που υπέγραψαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «ακραία θεσμική αθλιότητα».
google page rank