Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΣΚΑΟΥΤ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΧΤΙΑΡΗΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟ ΣΤΟ GAZZETTA.GR «Ήταν κλεισμένος στον Ολυμπιακό ο Μαυροπάνος!»

Ο Βασίλης Στάχτιαρης, ο άνθρωπος που ανακάλυψε και πίστεψε στον Ντίνο Μαυροπανο αποκαλύπτει το gazzetta.gr ποιες ομάδες ήθελαν τον 20χρονο στόπερ, πως βρέθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού του! 
Η ιστορία του Ντίνου Μαυροπάνου μοιάζει με παραμύθι. Παραπέμπει στους αγαπημένους παιδικούς ήρωες μας που ξεπηδούσαν από τις ιλουστρασιόν σελίδες των κόμικς.
Ο 20χρονος στόπερ από τα Άγναντα Άρτας κατάφερε μέσα από τις φετινές εμφανίσεις του με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα να βρεθεί στην Άρσεναλ, όπου με το καλήμέρα έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις.
Ο Αρσέν Βενγκέρ πιστεύει στο ταλέντο του και θεωρείται θέμα χρόνου να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τους «κανονιέρηδες».
Ο Μαυροπάνος τον Γενάρη του 2016 υπέγραψε έπειτα από εισήγηση του πεπειραμένου σκάουτ Βασίλη Στάχτιαρη, συμβόλαιο για 3,5 χρόνια με τον «Άγιαξ της Ηπείρου».
Αρχικά εντάχθηκε στην Κ20 του ΠΑΣ και τον Νοέμβριο του 2016 στο ματς κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα για το Κύπελλο Ελλάδος, πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο.
Λίγο αργότερα στο ματς πρωταθλήματος με την Βέροια, ο Γιάννης Πετράκης θα του δώσει φανέλα βασικού, ενώ κόντρα στην ΑΕΚ θα αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.
Όντας από τα βασικά στελέχη του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρώτο μισό της σεζόν και ενώ όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Στάχτιαρης στο gazetta.gr υπήρχε συμφωνια για να συνεχίσει στον Ολυμπιακό, ήρθε η πρόταση της Άρσεναλ για να ανατρέψει τα δεδομένα.
Οι «κανονιέρηδες» κινήθηκαν αστραπιαία προσφέροντας 2.1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Έλληνα σέντερ μπακ.
O Στάχτιαρης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη του Μαυροπάνου από την προσχολική του ηλικία.
Ουσιαστικά ήταν εκείνος που έπεισε τον Γιώργο Χριστοβασίλη να προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο στον παίκτη της Άρσεναλ, ενώ όπως αποκαλύπτει στο gazzetta.gr, ο ταλαντούχος στόπερ προτού έρθει η πρόταση των Λονδρέζων είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό!
Ο πολύπειρος σκάουτ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγα ταξίδια στην Αργεντινή για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννινα και του ΠΑΟΚ, σε συνεργασία με τον ατζέντη Νίκο Κλιτσίδη δέχθηκαν πολλές κρούσεις για τον 20χρονο σέντερ μπακ.
Ο Στάχτιαρης εξήγησε στο gazzetta.gr πως ο Μαυροπάνος υπέγραψε στην ομάδα της Ηπείρου, έκανε λόγο για πρόταση της ΑΕΚ, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του υψηλόσωμου στόπερ, ενώ τον παραλλήλισε με τον Τραϊανό Δέλλα!
Πως θα χαρακτηρίζατε το παιχνίδι του Μαυροπάνου;
«Διαθέτει πολλά προσόντα, είναι πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, καλόε με την μπάλα στα πόδια και γρήγορος για το ύψος του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει εξίσου και τα δύο πόδια. Είναι δυνατό παιδί που δουλεύει σκληρά».
Πως τον ανακαλύψατε;
«Μεγάλωσα στην ίδια γειτονιά με τον πατέρα του, με τον οποίο είμαστε φίλοι. Ξέρω τον Ντίνο από τότε που ήταν δύο χρονών. Τον παρακολουθώ από μικρό παιδί. Διαθέτει ταλέντο, αλλά πολλές φορές παίζει ρόλο η συγκυρία και το timing για να κάνεις το παραπάνω βήμα.
Για κάθε 100 ταλέντα, αναλογικά το ένα πετυχαίνει σπουδαία πράγματα. Στον Απόλλωνα παρέμεινε για 8,5 χρόνια. Την χρονιά που ο Απόλλωνας υποβιβάσθηκε στην Fooball League κατάφερε να παίξει στα δύο τελευταία ματς της σεζόν με την Κ20 μολονότι ήταν μέλος στην Κ17 ομάδα του Απόλλωνα.
Ήμουν εκείνος που μίλησα στον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα για τον Μαυροπάνο, ο οποίος συμπτωματικά κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον κ. Χριστοβασίλη (σ.σ.: Άγναντα Άρτας). Το καλοκαίρι του 2015 πήρε μέρος μέρος στην προετοιμασία του ΠΑΣ Γιάννινα στο Καρπενήσι σκοράροντας μάλιστα σε ένα φιλικό.
Δεν είχε όμως δικαίωμα συμμετοχής μετ την ομάδα και ο Απόλλωνας έστειλε εξώδικο τονίζοντας πως ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να επιστρέψει.
Εκεί έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Ο πρώην προπονητής του Απόλλωνα, Αλέκος Βοσνιάδης αναγνώρισε το ταλέντο του Μαυροπάνου, αλλά δεν του προσφέρθηκε από την ομάδα επαγγελματοκό συμβόλαιο.
Υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο εάν ένας παίκτης είναι 18 ετών και δεν λογίζεται ως επαγγελματίας τότε έχει δικαίωμα να μείνει ελεύθερος Έτσι μαζί με τον πατέρα του καταθέσαμε προσφυγή στην ΕΠΟ και ο παίκτης μετά από δύο μέρες έμεινε πράγματι ελεύθερος υπογράφοντας εν συνεχεία το συμβόλαιο του στον ΠΑΣ Γιάννινα».
Περιμένατε πως θα έφτανε στο σημείο να μεταπηδήσει στην Άρσεναλ;
«Δεν μπορείς να το προβλέψεις αυτό. Είχε φτάσει βέβαια κάπου προτού μεταπηδήσει στην Άρσεναλ. Το θέμα είναι πως θα αξιοποιηθεί το ταλέντο του. Ουσιαστικά αποτελεί μια επένδυση για τον σύλλογο του. Βλέπουν δικαιολογημένα πως υπάρχει η προοπτική της εξέλιξης και της βελτίωσης.
Θα πρέπει να τον προστατεύσει η ομάδα του και να καλλιεργήσει το ταλέντο του. Βέβαια στο ποδόσφαιρο όλα είναι σχετικά. Για παράδειγμα ο Ταυλαρίδης δεν είχε εξέλιξη. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Στατιστικά εάν το δεις το ποσοστό επιτυχίας είναι γύρω στο 35%».
Ποιες ομάδες είχαν ενδιαφερθεί για τον Μαυροπάνο προτού καταλήξει στην Άρσεναλ;
«Ο Μαυροπάνος ήταν κλεισμένος στον Ολυμπιακό, αλλά αφήσαμε παράθυρο πρωτίστως για το εξωτερικό όπου ήθελε και το παιδί. Επίσης υπήρχαν προχωρημένες επαφές με την Ουντινέζε, με τον μάνατζερ Βασίλη Παναγιωτάκη να φέρνει την συγκεκριμένη πρόταση. Επίσης υπήρχε επαφή για έναν χρόνο με Ισπανία και συγκεκριμένα με τις Εϊμπάρ και Ράγιο Βαγιεκάνο, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν.
Από την Ελλάδα είχαμε συνομιλίες και με την ΑΕΚ, όμως η πρόταση ήταν χαμηλή. Ουσιαστικά τα είχαμε βρει μόνο με τον Ολυμπιακό προτού φέρει ο Φάρρας την πρόταση της Άρσεναλ».
Θεωρείτε πως μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της Άρσεναλ;
«Αν και ποδοσφαιρικά είμαστε ανύπαρκτοι θεωρώ πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να κάνει κάριερα στη θέση που αγωνίζεται. Διαθέτει δύναμη, αγωνιστικότητα, ενώ δεν υπολείπεται σε τεχνική. Βέβαια ότι έχει παίξει μόλις 17 ματς στη Super League προτού πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ δεν είναι θετικό. 
Αν ήταν στη Γαλλία θα μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση με μεγάλα πρωταθλήματα. Θα αναφέρω όμως το παράδειγμα του Παπασταθόπουλου που αντιμετώπισε προβλήματα αναφορικά με την προσαρμογή του στη Τζένοα και τρία χρόνια αργότερα έγινε βασικός στη Ντόρτμουντ.
Ο Μανωλάς τώρα είναι παίκτης-κλειδί στη Ρόμα. Θεωρώ πως είναι πιο εύκολη δουλειά για έναν στόπερ να εξελιχθεί και να ανέβει επίπεδο αρκεί να ακούει τον προπονητή του και να δουλεύει σκληρά.
Τίποτα δεν είναι στάνταρ. Σίγουρα θα έχει εξέλιξη ο Μαυροπάνος εάν επενδύσουν πάνω του, όπως για παράδειγμα έγινε στον Ολυμπιακό με τον Κούτρη. Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να δουλέψει».
Υπάρχει κάποιο στοιχείο που τον καθιστά ξεχωριστό σε σχέση με άλλους παίκτες της ηλικίας του;
«Όπως προανέφερα είναι δυνατός, ψηλό παιδί και γρήγορος. Σκέφεται σωστά και ακούει. Είναι προσγειωμένος. Πριν τον Μαυροπάνο, ο Ρέτσος έκανε το βήμα στην Bundesliga. Υπάρχουν τα παραδείγματα των Παπασταθόπουλου, Μανωλά και Λυκογιάννη. Όταν ο προπονητής της Στουρμ Γκρατς άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 ο Λυκογιάννη ξεκίνησε να παίζει ως αριστερό στόπερ.
Είναι δύσκολο όμως να ξεκινάς το ποδόσφαιρο από την Ελλάδα συγκριτικά με κάποιον που παίζει αρχικά σε Βραζιλία, Ισπανία ή Αργεντινή. Σε αυτές τις χώρες οι παίκτες δουλεύουν καλύτερα».
Με ποιον Έλληνα στόπερ θα τον συγκρίνατε;
«Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Super League στην ίδια θέση. Θα αναφέρω τον Ενέα Μιχάι του Παναιτωλικού και τον Νικολάου του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι αριστεροπόδαρος και έχει ταχύτητα.Υπάρχει επίσης ο Πασαλίδης. Ο Ρέτσος με 18 συμμετοχές στη Super League πήγε στη Bundesliga, ενώ ο Μαυροπάνος είχε φέτος 14. 
Αξίζει να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά.Ο Μαυροπάνος έχει διαφορές στο στιλ παιχνιδιού του με τους τωρινούς στόπερ. Θα έλεγα όμως πως υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τον Τραϊανό Δέλλα. Μπορώ να πω πως 14 χρόνια μετά το Euro 2004 ο Μαυροπάνος χρησιμοποιεί το αριστερό του πόδι καλύτερα από τον Δελλα».
google page rank