Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τιμωρούσαν τις κουτσομπόλες στον Μεσαίωνα

Το να κακολογείς, να δυσφημείς ή να αναπαράγεις μια είδηση ή φήμη, στο Μεσαίωνα αποτελούσε μεγάλο έγκλημα. Για αυτό το λόγο υπήρχε η παραδειγματική τιμωρία του κουτσομπόλη ή τις κουτσομπόλας έτσι ώστε να τιμωρηθεί μπροστά σε όλους για τη μεγάλη της αμαρτία. 
Φορούσαν στην άτυχη ή στον άτυχο ένα χαλινάρι γλώσσας. Μια σιδερένια κατασκευή που έπιανε το κεφάλι και πίεζε τη γλώσσα προς τα κάτω με ένα μαχαίρι. 
Δεν μπορούσε να βγάλει το χαλινάρι μιας και ήταν κλειδωμένο πάνω της και πολλές φορές είχε και ένα καμπανάκι που χτυπούσε σε κάθε κίνηση του κεφαλιού. 
Ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο μόλις άκουγε να περνά το χαλινάρι. Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκωτία του 1567 αλλά και στην Αγγλία. Όπως αποδείχτηκε πάντως η βαρβαρότητα εξαντλούνταν κυρίως στις γυναίκες που θεωρούνταν κουτσομπόλες, ή απλώς αγενείς. Πολλές φορές οι ίδιοι οι σύζυγοι αποφάσιζαν να ζητήσουν την τιμωρία των γυναικών τους! Σπάνια, υπήρξαν και άντρες δεμένοι με το χαλινάρι επειδή διέδιδαν συκοφαντίες. Το ίδιο χρησιμοποιούνταν και στις φυλακές των γυναικών όταν μάλωναν μεταξύ τους.

www.tilestwra
google page rank