Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Η Αλαζονεία των μεγάλων..

Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη στον κόσμο εάν πρώτα οι μεγάλοι που κυβερνούν τον Πλανήτη δεν εγκαταλείψουν την αλαζονεία του ισχυροτέρου.. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο αλαζόνες είναι οι ισχυροί της Γης, θα σας αναφέρω ένα αληθινό παράδειγμα από την αρχαιότητα. Και συγκεκριμένα, αυτό συνέβη, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού αδελφοκτόνου πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και των συμμάχων τους.. 
Ο Θουκυδίδης που είναι ο συγγραφέας αυτού του πολέμου και που θεωρείται ο αντικειμενικότερος ιστορικός της αρχαιότητας, αναφέρει συγκεκριμένα για τους συμπατριώτες του Αθηναίους..:
—Την άνοιξη του 416 π.Χ. και ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, οι Αθηναίοι με τη βοήθεια της Χίου και της Λέσβου οργάνωσαν μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Μήλου, επειδή δεν δέχτηκε να μπει στη συμμαχία της Δήλου.. Οι Μήλιοι όμως δεν υπέκυψαν και αντιστάθηκαν για ένα χρόνο.. Τότε ο αθηναϊκός στόλος πολιόρκησε στενά το νησί τους.. Όταν οι Μήλιοι διαμαρτυρήθηκαν και ρώτησαν τους Αθηναίους τι κακό τους έκαναν και θέλουν να υποτάξουν το νησί τους, εκείνοι τους έδωσαν την εξής ωμή απάντηση:
«… Ξέρουμε δα πολύ καλά και εμείς και εσείς πως το δίκαιο κατά το ανθρώπινο λογικό έχει πέραση μόνο άμα οι δικαζόμενοι βρίσκονται και οι δυο στην ίδια θέση.. Άμα όμως δεν υπάρχει η ίδια δυναμικότητα και στους δυο τότε οι ισχυροί κάνουν ό,τι θέλουν και οι αδύνατοι σκύβουν το κεφάλι….»
«….. Οι λαοί που τους φοβόμαστε, δεν είναι οι στεριανοί, αλλά οι νησιώτες και μάλιστα οι ουδέτεροι νησιώτες σαν και σας, και ακόμα όσοι θέλουν να κρατήσουν την ανεξαρτησία τους και δεν θέλουν να παραδεχτούν την αθηναϊκή ηγεμονία και να αναγνωρίσουν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο.. Για τούτο, αυτούς τους θεωρούμε επικίνδυνους εχθρούς και τους χτυπούμε… Εξάλλου δεν είναι ούτε άδικο, ούτε παράνομο αυτό που κάνουμε.. Είμαστε μεγάλη δύναμη και σαν μεγάλη δύναμη έχουμε το δικαίωμα να κυριαρχήσουμε…
«…. Τίποτε δεν ζητούμε και τίποτε δεν κάνουμε, που να είναι αντίθετο με τις θρησκευτικές παραδόσεις και με την ανθρώπινη επιθυμία.. Πιστεύουμε πως και τους θεούς και τους ανθρώπους τους κινεί μια φυσική ανάγκη στο να άρχουν.. Οι θεοί στη σφαίρα των ιδεών και οι άνθρωποι στον κύκλο της πραγματικότητας.. Εξάλλου ούτε εμείς φτιάξαμε αυτό το νόμο, ούτε εμείς τον εφαρμόσαμε πρώτοι.. Τον βρήκαμε να υπάρχει και θα υπάρχει και ύστερα από εμάς αιώνια..! Εφαρμόζουμε λοιπόν τον νόμο αυτόν γιατί είμαστε βέβαιοι πως και εσείς και πολλοί άλλοι ακόμα, άμα φτάσετε να έχετε τη δύναμη που έχουμε εμείς, το ίδιο θα κάνετε…..!! (Θουκυδίδης: Βιβλίο Ε΄, V 89, V 99, V 105)..

—Τελικά οι Μήλιοι μη αντέχοντας την αβάσταχτη πολιορκία, αφού τους θέριζε και η πείνα, αναγκάστηκαν να παραδοθούν άνευ όρων στους Αθηναίους, οι οποίοι κατέστρεψαν την πόλη, έσφαξαν τους περισσότερους άνδρες και πούλησαν ως σκλάβους τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ έστειλαν στο νησί 500 κληρούχους για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στο νησί..!

Σημείωση: Όπως βλέπουμε, τα λόγια αυτά των Αθηναίων προς τους Μήλιους ήταν και προφητικά. Όταν λένε πως αυτός ο νόμος θα υπάρχει και μετά από μας αιώνια, έχουν απόλυτο δίκιο..! Μήπως αυτό δεν συμβαίνει και σήμερα με τις λεγόμενε μεγάλες δυνάμεις.? Ποια μικρή και αδύναμη χώρα υπολογίζουν..? Όποια διαφωνεί έχει και θα έχει και στο μέλλον την τύχη της Μήλου και των κατοίκων της..! Πλήρης αφανισμός….

Γιώργος Αρίδας..

Κεχρινιά – Αμφιλοχίας