Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ

Σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή της Ακαρνανίας αλλά και της Αιτωλίας έχουν δημιουργηθεί από την φετινή ανομβρία. Πάρα πολλά χωριά παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, πάρα πολλοί αγρότες κλαίνε την μοίρα τους, η φετινή παραγωγή πάει χαμένη ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη μοίρα, μιας και όλα εξαρτώνται από το νερό.
Τελικά οι κλιματικές αλλαγές έχουν επηρεάσει τα πάντα και δείχνουν ένα αβέβαιο μέλλον αν δεν ασχοληθούμε σοβαρά.  Μια μέρα έβρεξε πριν λίγες μέρες και τίποτε άλλο και έχει από τον Ιούνιο, η λειψυδρία είναι ένα φαινόμενο πραγματική καταστροφή μπήκε ο Νοέμβρης και νερό πουθενά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Κατούνα έχει να δει τέτοια ανομβρία πριν πολλές δεκαετίες και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους, δημότες και αρχές και πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν έχουμε χειρότερο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.
Η αλλαγή του καιρού που θα έρθει τώρα με το Χειμώνα ελπίζουμε να μην είναι απότομη, με άσχημα καιρικά φαινόμενα διότι τότε τα προβλήματα θα αυξηθούν. 

Η ξηρασία προβληματίζει έντονα τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην άρδευση των καλλιεργειών αλλά και στην ύδρευση πολλών περιοχών.
Μία από τις πιο ανησυχητικές έρευνες – αν όχι η πιο ανησυχητική – για την Ελλάδα και 32 άλλες χώρες που δημοσιεύθηκε (12 Ιουλίου 2017) από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντική έντονη λειψυδρία.
Η Ελλάδα, βρισκόμενη στην 28η θέση, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερό μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Παράλληλα, έντονα θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ευρήματα της 4ης έκθεσης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
google page rank