Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κάποτε, στα καπνοχώραφα της Αιτωλοακαρνανίας (φωτο)

 Καπνός. Η καλλιέργεια εκείνη που έθρεψε γενιές και με την οποία η Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα το Αγρίνιο συνέδεσε απόλυτα για πολλές δεκαετίες την ταυτότητά του. Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ομάδα του facebook «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου», μας μεταφέρουν μερικά χρόνια πίσω και παρουσιάζουν την διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Νέοι, γέροι, ακόμη και παιδιά, συμμετέχουν στο μάζεμα και το αρμάθιασμα του καπνού.
Το φύτεμα του καπνού είναι από τις πιο επίπονες και δύσκολες δουλειές. Οι καπνεργάτες παίρνουν ένα ένα το φυτό και το φυτεύουν σε τρύπες που κάποιος άλλος φτιάχνει με ένα σιδερένιο εργαλείο το “σουφλί” που ταυτόχρονα βγάζει νερό για να ποτιστεί και να μην ξηραθεί ο καπνός. Τα φυντάνια φυτεύονται σε ίσιες γραμμές σε απόσταση 40 εκ. και μετά το φύτεμα ποτίζονται. Σε άλλες περιοχές το φύτεμα γίνεται με τη μηχανή.
Μετά από δυο μήνες από τη μεταφύτευση ο καπνός αρχίζει να ωριμάζει. Ο βλαστός του φθάνει και ξεπερνάει το ένα μέτρο, ενώ τα φύλλα του ωριμάζουν τμηματικά από κάτω προς τα πάνω, παίρνοντας και τις τελικές τους διαστάσεις.
Η συγκομιδή γίνεται πριν να βγει ο ήλιος και σε διάστημα 7 εβδομάδων. Κάθε μάζεμα λέγεται χέρι και αποτελείται από 5 ως 6 φύλλα της ίδιας ποιότητας και έχει ιδιαίτερη ονομασία.
Τα πρώτα φύλλα τα μαζεύουν και τα πετούν λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νικοτίνη ενώ τα μεσαία φύλλα δίνουν και τον εκλεκτότερο καπνό. Στην κορυφή του βλαστού βγαίνει ο ανθός απ’ όπου με ξήρανση μαζεύεται ο σπόρος.
Στις καπνοπεριοχές της Αιτωλοακαρνανίας, οι παραγωγοί μαζεύουν τα ώριμα φύλλα στις 3 το μεσημέρι, τα στοιβάζουν σε ειδικά σακιά και τα μεταφέρουν στα σπίτια τους.
Το αρμάθιασμα του καπνού γίνεται είτε στο χέρι όπου ένα ένα φύλλο το περνούν από το κοτσάνι σε σπάγκο μήκους 2 ως 3 μέτρα με μια βελόνα είτε γίνεται με μηχανή.
Στη συνέχεια οι αρμάθες κρέμονται σε ειδικό ξηραντήρι και η αποξήρανση γίνεται με φυσικό τρόπο στον ήλιο και τον αέρα.






φωτο Γιαννακόπουλος Γιάννης
agriniopress
google page rank