Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ (ΒΊΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 όταν ο κ. Πάνος Κοθρούλας κατασκεύαζε την οικοδομή του, ανακαλύφθηκε τυχαία ένα μικρό σπήλαιο. Αυτό βρίσκεται σε βάθος 30 περίπου μέτρων και η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη επειδή η είσοδος είναι κάθετη. 

Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο το οποίο όμως είναι νεανικό και εξελισσόμενο σε αντίθεση με πολλά άλλα σπήλαια στη περιοχή που είναι πλέον "γερασμένα". 
Οι σχηματισμοί των σταλακτιτών και σταλαγμιτών είναι ποικίλοι, πανέμορφοι και σπάνιοι .
Επειδή όμως όπως προανέφερα η είσοδος, η μάλλον η κάθοδος, σε αυτό είναι δύσκολη δεν μπορεί να γίνει επισκέψιμο. Το έχουν επισκεφθεί αρκετοί σπηλαιολόγοι οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα για την γεωλογική του αξία και την σπάνια όμορφιά του.
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το μικρό αυτό σπήλαιο μπορεί να αποτελέσει ένα γεωλογικό εργαστήριο που μπορεί να μελετηθεί η σεισμικότητα της περιοχής. Την παρατήρηση αυτή την έκανε ο σπηλαιολόγος Σταμάτης Κίρδης με δεδομένο το γεγονός ότι σε πολλούς σταλακτίτες υπάρχουν ρηγματώσεις, σε άλλους αποκολλήσεις και σε πολλά σημεία παρατηρούνται αποκλίσεις.
 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:





google page rank