Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ(Ε.Α.Κ) ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ του συλλόγου Δασκάλων/Νηπιαγωγών Βόνιτσας, προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Σε δελτίο τύπου παρουσιάζει την θέση του Δ.Σ  για το σοβαρό θέμα της συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών με τέτοιο τρόπο, που σκόπιμα μπερδεύει ή καλύτερα παραπλανεί, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ομοφωνία. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η θέση της παράταξής μας είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένη και την επικοινωνούμε, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ¨Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ¨
Μετά την απόφαση της ΔΟΕ για κήρυξη απεργίας-αποχής από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για έκφραση γνώμης σε σχέση με τους/τις υποψήφιους/-ες διευθυντές έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:
Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μετά την κρίση του ΣτΕ, να μετατρέψει τη γνώμη του συλλόγου Διδασκόντων για  τους υποψήφιους Διευθυντές από αποφασιστική  σε γνωμοδοτική είναι  σαφέστατη υπαναχώρηση σε σχέση με το μεγάλο δημοκρατικό βήμα που εισήγαγε με την επιλογή Διευθυντών κατόπιν ψηφοφορίας του 2015. Ταυτόχρονα συνιστά διάκριση η στέρηση του δικαιώματος της συμμετοχής στους αναπληρωτές, ενώ θεωρούμε λανθασμένη την επαναφορά της συνέντευξης γιατί είναι μια διαδικασία που δημιουργεί  τα περιθώρια της αδιαφάνειας.
Είναι δεδομένο ότι η παράταξή μας όπως και όλο το εκπαιδευτικό κίνημα  συνεχίζει τον αγώνα της για την κατάργηση του νόμου 3848/10, για την κατάργηση του καθηκοντολόγιου, και για τη διεκδίκηση νέου δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων και με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στο θέμα της επιλογής του διευθυντή,  αλλά για όλα τα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθυντής πρέπει να είναι ισότιμο μέλος του Συλλόγου και  συντονιστής των αποφάσεών του. 
Είναι επίσης δεδομένο ότι η έκφραση γνώμης του συλλόγου, έτσι όπως διατυπώνεται στο Ν.4473/17, μετά την απαράδεκτη υποχώρηση του υπουργείου λόγω της απόφασης του Σ.τ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την  «αξιολόγηση-χειραγώγηση» στελεχών ή σχολικών μονάδων, όπως  δεν είχε σχέση και η προηγούμενη διαδικασία επιλογής διευθυντών με ψηφοφορία (2015), ή η διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών από το Σύλλογο. Άλλωστε ποτέ κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα.
Η τοποθέτηση  της ΔΟΕ που εξομοιώνει την έκφραση γνώμης από τους Συλλόγους Διδασκόντων με τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι εντελώς αστήρικτη. Αστήρικτη καθώς εξομοιώνει την γνώμη των πολλών, το δικαίωμα της βάσης να ελέγχει την εξουσία με την αυθαιρεσία των άνωθεν να μας χειραγωγούν  μέσω της απειλής για μείωση μισθού ή ακόμα και απόλυσης. 
 Ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων  που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ (Ν. 4369/16), δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Στο άρθρο 14, παρ. 2 αναφέρεται: «Στις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης του παρόντος δεν υπάγονται: α) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πράγμα που σκοπίμως αποσιωπάται. 
Η τρομοκράτηση για σύνδεση με αξιολόγηση-χειραγώγηση πλήττει ένα ουσιώδες για μας ζήτημα. Στο να απαξιωθεί η οποιαδήποτε, έστω και γνωμοδοτική συμμετοχή των συλλόγων και των συναδέλφων/ισσών σε ζητήματα που μας αφορούν.  
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο κλάδος  μέσα από τους Συλλόγους διδασκόντων  και οι αιρετοί εκπρόσωποί μας στα Συμβούλια Επιλογής, οφείλουν  να αξιοποιήσουν έστω και αυτή την περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής των Συλλόγων, διευρύνοντάς την με τρόπο που η γνωμοδοτική πρότασή τους  να εκφραστεί στην κρίση των αιρετών για την επιλογή των διευθυντών.   
Συνάδελφε, συναδέλφισσα δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί. Να μη δώσουμε το δικαίωμα σε όσους μας θέλουν παρατηρητές, μακριά από τις αποφάσεις που μας αφορούν, να στρέψουν εναντίον μας τη μη συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Να μπει οριστικά ταφόπλακα στο δικαίωμα να επιλέγουμε οι ίδιοι τους διευθυντές των σχολείων μας κι όχι Διευρυμένα συμβούλια μακριά από την βούληση των εκπαιδευτικών της τάξης. 
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες λόγω του 86η Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ , ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι επί πραγματικών και όχι επί φαντασιακών δεδομένων, θα αντιταχτούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιολόγησης σχολείων ή στελεχών που θα υλοποιεί μνημονιακές ρυθμίσεις και νεοφιλελεύθερες  κατευθύνσεις του  ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα  θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.
Τελικά ¨Ποιος φοβάται την Βιτζίνια Γούλφ?¨
Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Π.Ε Βόνιτσας
Θύμιος Μυλωνίδης.

google page rank