Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Γνωρίζοντας το Ξηρόμερο: Μοναστηράκι, στα αιωνόβια πλατάνια, τις νεροτριβές και σ’ έναν από τους ψηλότερους καταρράκτες στην Ελλάδα

Στη σκιά των Ακαρνανικών Ορέων βρίσκεται το χωριό Μοναστηράκι, μισή ώρα από τη Λευκάδα. Σε ένα τοπίο με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια συναντά κανείς ακόμη τους ηλικιωμένους με τις αγκλίτσες τους να πίνουν καφέ στα παραδοσιακά του καφενεία. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ξηρομέρου και όλα αυτά παραπέμπουν σε άλλη εποχή.
Ο ποταμός Κεφαλόβρυσος διασχίζει το χωριό και μπορεί κανείς να τον απολαύσει στο γεφυράκι στη κεντρική πλατεία του χωριού, περπατώντας στα λιθόστρωτα ή επισκέπτοντας τις νεροτριβές.
Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι με το παραδοσιακό και φυσικό τρόπο χωρίς απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας την ορμή του νερού.
Ο ποταμός δημιουργεί τρεις ιαματικές πηγές, της Χελώνας, της Νεράιδας και της Κορπής. Η τελευταία απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό και γύρω της υπάρχει ομώνυμος οικισμός για όσους κάποτε την επισκέπτονταν για υδροθεραπεία. Στην περιοχή παράγεται το νερό Κορπή.
Όμως ο Κεφαλόβρυσος κρύβει και άλλα μυστικά. Δημιουργεί ένα από τα πιο επιβλητικά  φυσικά τοπία της Ελλάδας τον πανύψηλο  και άγνωστο καταρράκτη του Σεπετού. Η πρόσβαση εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη καθότι το μέρος είναι παρθένο και γεμάτο πυκνή βλάστηση (περισσότερες πληροφορίες για τον καταρράκτη εδώ). Πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει το σπήλαιο της  Νεραϊδοσπηλιάς.
Ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ακαρνανίας βρίσκεται 2 χιλιόμετρα  νότια του χωριού, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Παντοκράτορας) που πιθανότατα χτίστηκε πάνω σε άλλο ναό. Την περίοδο αυτή ερευνάται αν υπήρξε εκεί η Μονή του Σωτήρος των Σφετών με μαρτυρίες που τρέχουν πίσω στα 1229 π.Χ. Το χωριό πιθανότατα πήρε το όνομά του από το ναό αυτό και γιορτάζει στις 18 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο.  Σε ένα τριήμερο πανηγύρι, πλήθος κόσμου γεμίζει το Μοναστηράκι.

Η περιοχή φημίζεται για το γευστικό κρέας και τα τυροκομικά. Αναζητείστε και το παραδοσιακό γλυκό κουριμάς. Τα παραδοσιακά ψητοπωλεία και οι ταβέρνες γεμίζουν κόσμο ακόμη και το χειμώνα. Ενώ πριν τη γιορτή του Πάσχα οι ντόπιοι κρατούν ζωντανό το έθιμο της τρομπέτας φτιάχνοντας το όργανο από φλούδα ιτιάς.
Το Μοναστηράκι ενδείκνυται για αυθεντικές αναζητήσεις.
Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη προσφέρει φωτογραφικές υπηρεσίες κάθε είδους (εκδηλώσεις κ.ά.). Φωτογραφίζει τις αυθεντικές στιγμές σε εναλλακτικά τοπία και τις αιχμαλωτίζει για εσας και τους ανθρώπους που αγαπάτε
Κείμενα & Φωτογραφίες: Aνδρομάχη Βρακατσέλη
lefkadazin
google page rank