Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Έρχονται πληρωμές στα βιολογικά

Γ. Τσιρώνης: “μέχρι τον Ιούνιο οι πληρωμές για το 2014, έως το τέλος του χρόνου τα χρήματα για το 2015 και 2016”.   Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Βασιλείου Κεγκέρογλου, σχετικά με το πότε θα γίνουν οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως , σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η αποπληρωμή για όλο το 2014 θα γίνει μέσα στον Ιούνιο , ενώ για όλο το 2015 και 2016, μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε πως οι πληρωμές που έχουν γίνει για το 2014 πανελλαδικά είναι: το 65% για τη βιολογική γεωργία και το 55% για τη βιολογική κτηνοτροφία. Όσον αφορά το γιατί υπήρξε η καθυστέρηση, ο αν. Υπ. Απαντά πως αυτό οφείλεται κυρίως στις επικαλύψεις των γαιών, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους δικαιούχους. 

“Αυτό είναι κάτι που εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρωθεί και να λήξει. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει επίσης η διπλή ευθύνη ανάμεσα στις ΔΑΟΚ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλετε την γνώμη μου, κακώς οι ΔΑΟΚ δεν συνεργάζονται -και αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της δημόσιας διοίκησης- κατευθείαν και καθετοποιημένα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Μπορεί κάλλιστα να ανήκουν διοικητικά στις περιφέρειες, αλλά θα έπρεπε κανονικά, όπως γίνεται στη Γαλλία, οι περιφερειακές αυτές οργανώσεις να είναι καθετοποιημένες και να είναι σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο. Είναι ένα μοντέλο που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει”, ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα πως τα προβλήματα θα ξεπεραστούν οριστικά με την καινούρια δομή των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας. Σταβλικές εγκαταστάσεις “Πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει -και νομίζω ότι επιτέλους θα το κλείσουμε αυτό μέσα στην άνοιξη- και ήδη υπογράφηκε για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. 
Ξέρετε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων μας καθυστερούσαν εξαιτίας αυτής της αδειοδότησης. Και αυτό είναι ένα θέμα που βαίνει προς λύση. Είναι τεράστιο αναπτυξιακό θέμα το να έχουμε επιτέλους αδειοδοτημένες νόμιμες σταβλικές εγκαταστάσεις. 
Όσον αφορά την υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεστε, επαναλαμβάνω ότι υπογράφηκε από εμένα προσωπικά, έφυγε από το γραφείο μάλλον -είχε υπογραφεί λίγες μέρες πριν, στις 28 Μαρτίου- προς το Υπουργείο Οικονομικών. Και από ό,τι έχω πληροφορηθεί για να έρθω να σας απαντήσω, έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Χουλιαράκη. Άρα, είναι πλέον θέμα χρόνου τεχνικού δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Και από κει και πέρα, θα μπορέσουν να αρχίσουν να πληρώνονται”, ανέφερε ακόμη ο Γ. Τσιρώνης. “Η βιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα πραγματικά ήταν το αποπαίδι όλες αυτές τις δεκαετίες, ενώ στις άλλες χώρες καλπάζει. Θεωρώ ότι το ελληνικό ανάγλυφο είναι εκείνο που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα να έχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας”, σχολίασε ο κ. Τσιρώνης, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κεγκέργολου, επισημαίνοντας βέβαια πως το 2014, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης είχε μπει ως κύριο κριτήριο να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές Natura, ωστόσο τότε δεν μπορούσε κανένας να εκτιμήσει ότι οι αιτούντες Natura θα ξεπεράσουν κατά πολύ όλο το πρόγραμμα.
 Όπως ανέφερε, 220 εκ ευρώ δόθηκαν στους δικαιούχους natura, αλλά και πως έχει αποφασιστεί να μην πάρουν οι δικαιούχοι ενός αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος κανένα άλλο αγροπεριβαλλοντικό και επομένως αυτοί οι οποίοι θα πάρουν αυτό το πρόγραμμα δεν θα δικαιούνται ένταξη σε πρόγραμμα Νιτρορύπανσης ή «Κομφούζιο» ή άλλα προγράμματα. 
Όσον αφορά τα γενικότερα φορολογικά, ασφαλιστικά προβλήματα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως “η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών και των αγροτισσών μας είναι ωφελημένη από το καινούριο σύστημα”. Δείτε το σχετικό video με την απάντηση του Γ. Τσιρώνη για τα βιολογικά:
www.e-ea.gr
google page rank