Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Μετανάστες με ψώρα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο!

Μεγάλες αντιδράσεις από συνδικαλιστές της Αστυνομίας
Κρατούνται επ’ αόριστον στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ακαρνανίας και Αιτωλίας
Μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους των συνδικαλιστών της αστυνομίας σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και ευρύτερα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, προκαλεί η φιλοξενία μεγάλου αριθμού Πακιστανών μεταναστών στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων. Οι 114 άνδρες μετανάστες περισυνελλέγησαν προ ημερών, από το φορτηγό πλοίο Cacliarda με σημαία Μάλτας και εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος 32 ναυτικά μίλια Δυτικά των Παξών. Καταπονημένοι και πεινασμένοι, έφθασαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Εν συνεχεία, λήφθηκε απόφαση για μεταφορά και φιλοξενία τους, στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά την Δυτική Ελλάδα, μεταξύ αυτών του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου. 

Όπως ωστόσο διαπιστώθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία νοσεί από ψώρα, ενώ μετανάστες που κρατούνται στην Πάτρα πάσχουν και από ηπατίτιδα! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» αρχικά στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου μεταφέρθηκαν 20 Πακιστανοί εκ των οποίων παρέμειναν οι 12 που ωστόσο πάσχουν από ψώρα. 5 κρατούνται στο Μεσολόγγι και άλλοι τόσοι στη Ναύπακτο, με τους μισούς και στην περίπτωση αυτή να νοσούν από την συγκεκριμένη ασθένεια. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει καταγραφεί κρούσμα ηπατίτιδας. Οι αστυνομικοί είναι ανάστατοι καθώς φοβούνται για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των πολιτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας και για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας, οι Έλληνες κρατούνται σε διαφορετικούς χώρους. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, ζητούν να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε το σύνολο των μεταναστών να μεταφερθεί σε προβλεπόμενες υποδομές, να τους χορηγηθεί ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και να γίνει απολύμανση στους χώρους κράτησης που φιλοξενήθηκαν κατά εφαρμογή του ΠΔ 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας». Μάλιστα καταγγέλλουν και την έλλειψη προσωπικού αλλά και των απαραίτητων υποδομών, ώστε η κράτηση να γίνεται με τους απαιτούμενους όρους και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Το γεγονός, κατήγγειλε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας Νίκος Καραπάνος, ο οποίος έκανε λόγο για αδιανόητη απόφαση από την πλευρά των υπευθύνων. Μάλιστα εξέδωσε και αιχμηρή ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωσή μας που τονίζουμε την ανεπάρκεια των κτηριακών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσής μας και το χάλι που επικρατεί στα κρατητήριά μας ήρθε και η ταφόπλακα. Μας ζητάνε από τα ανύπαρκτα ή έστω υποτυπώδη κρατητήριά μας να φιλοξενήσουμε και λαθρομετανάστες. Συν όλων αυτών να κάνουμε και τους νοσοκόμους προσφέροντας θεραπευτική αγωγή σε αυτούς, αφού μεταξύ των άλλων διαπιστώθηκαν και κρούσματα ψώρας. Και σε όποια υποφερτά κρατητήρια υπάρχουν στην Διεύθυνσή μας, (βλ. Ναύπακτο), που μπορούν να φιλοξενήσουν ορισμένο και μικρό αριθμό κρατουμένων, σεβόμενοι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για να καλύψουμε υποτυπωδώς τις ανάγκες μας, αναγκαζόμαστε να τους στοιβάζουμε και να διακινδυνεύουμε την υγεία και την σωματική ακεραιότητα αυτών και των συναδέλφων μας.
Φτάσαμε στο σημείο να εξυπηρετούμαστε σε κοινές τουαλέτες, κρατούμενοι, λαθρομετανάστες, αστυνομικοί άνδρες και γυναίκες, επισκέπτες και όποιος άλλος. Να προσθέσουμε και την έλλειψη προσωπικού χωρίς σκοπό κρατητηρίων ή χωρίς σκοπό καταστήματος και ίσως… ίσως χωρίς αξιωματικό υπηρεσίας αρκετές φορές. Θα μας συγχωρήσετε αλλά αυτά δεν γίνονται και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν.  Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση από τους χώρους κράτησης των υπηρεσιών της Δ.Α. Αιτωλίας, όλων των δυστυχισμένων, άτυχων, μεταναστών, λαθρομεταναστών, προσφύγων κλπ.
Η αστυνομία και οι αστυνομικοί δεν είναι χαπάκι για πάσαν νόσον. Η υπομονή, το φιλότιμο έχουν όριο και κατάντησαν έννοιες χωρίς ουσία. Είμαστε σε σημείο να κινδυνεύει πλέον και η σωματική μας ακεραιότητα και η υγεία μας, ακόμα και αυτή των οικογενειών μας. Δε θα επιτρέψουμε  στο πλαίσιο του να γίνουμε αρεστοί, να τα ισοπεδώσουμε όλα. Θεωρούμε αδιανόητο να εξυπηρετούμε τα κακώς κείμενα μονίμως και αδιακρίτως. Οι αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι».
Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες των τοπικών Αστυνομικών Διευθύνσεων έχουν προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την χορήγηση της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής στους πάσχοντες μετανάστες, ενώ σε συνεργασία με συλλόγους τους δόθηκαν ρούχα και παπούτσια.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»
google page rank