Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Το νησάκι του Αγίου Νικολάου … στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Όπου μεταφέρθηκαν την 5η μέρα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στ. Χαραλαμπόπουλου «Τα δάκρυα του βουνού»
42_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
Κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν το νησάκι του Αγίου Νικολάου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα -ίσως και λίγες δεκαετίες αργότερα όταν το επέλεξαν ο Σικελιανός και η γυναίκα του Εύα ως ερημητήριό τους, αν και σπάνια δεχόταν, όπως λέγεται, επισκέπτες-, όπου μεταφέρθηκαν χθες τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τα δάκρυα του βουνού».
64_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
Από άποψη του «αποπνέοντος αέρος» της εποχής τουλάχιστον, αφού οι ενδυμασίες είχαν πάνω τους «το αποτύπωμα του χρόνου και των ανθρώπων», γιατί το νησάκι, στη μπασιά της Λευκάδας, έχει σμικρυνθεί από τότε κατά πολύ από τη διάβρωση, αλλά για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε.

102_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
.

Μαζί με τον τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και δημιουργό ήταν και όλο το κινηματογραφικό συνεργείο: ο Αντώνης Τολάκης, βοηθός σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Κορδελάς, διευθυντής φωτογραφίας και η Δανάη Ελευσινιώτη, σκηνογράφος και ενδυματολόγος της ταινίας. Επίσης ηΛουκία Κατωπόδη, υπεύθυνη διδασκαλίας και σκηνοθέτης του θεατρικού εργαστηρίου ενηλίκων του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Λευκάδας, την προσφορά και βοήθεια της οποίας έχει εξάρει επανειλημμένα ο Στ. Χαραλαμπόπουλος, μαζί με μια πλειάδα ερασιτεχνών ηθοποιών του εργαστηρίου.
112_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
Τον Αλέξανδρο -ένα χωριό με πλούσια θεατρική παράδοση- εκπροσώπησε αυτή τη φορά επάξια ο Θεολόγος Δ..
115_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
Οι σκηνές που γυρίστηκαν αυτή τη φορά είχαν να κάνουν με την επίσκεψη του μπουλουκιού των ξενιτεμένων μαστόρων πέτρας (του πρωτομάστορα Μάρκου, και των συντρόφων του: Κοσμά, Λάμπρου, Θέμου, Δήμου, Περικλή και του μαστορόπουλου Ανέστη, που υποδύεται ένας καταπληκτικός έφηβος που το όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός) σε ένα θρησκευτικό πανηγύρι που γίνεται στο νησάκι.
35_gyrismata_nisaki_agiou_nikolaou
Παράλληλα όμως γυρίστηκαν και κάποιες άλλες αλληγορικές σκηνές της ταινίας -τα γυρίσματα κράτησαν όλη τη μέρα- όπως η επιθυμία ενός από τους μαστόρους να ταξιδέψει στην μυθική για την εποχή εκείνη Αμερική των ουρανοξυστών, των αυτοκινήτων κλπ.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το πέρασμα του συνεργείου και των ηθοποιών για το νησάκι έκανε με το καΐκι του, τον «Άγιο Δημήτριο», ο Νίκος Μάρης, από τον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, που ίσως συμμετάσχει κι αυτός σε κάποια γυρίσματα της ταινίας.
kolivas
google page rank