Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Σας παρουσιάζουμε τις φυσικές ομορφιές , ακτές, ακρογιαλιές και παραλίες (Γνωρίζοντας τον τόπο μας)

Γραφει ο
Βαγγέλης Δ. Κουτιβής 
Ο νέος Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας γεωγραφικά αποτελεί ένα κομμάτι της Ακαρνανίας αλλά και το μισό της επαρχίας Ξηρομέρου.
Το μεγαλύτερο μέρος του βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο ξεκινώντας από το Λουτράκι Κατούνας και φτάνει έως το Άκτιο που ξεκινάει το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι την Πάλαιρο σύνορα με Μύτικα.
Ένα μικρό συνοριακό μέρος του Δήμου βρέχεται από την λίμνη Αμβρακία στην περιοχή του πρώην δήμου Μεδεώνος.
Στην περιοχή του Ακτίου υπάρχουν ρηχές παράκτιες λίμνες που συνδέονται με κανάλια με τη θάλασσα και χρησιμοποιούνται και σαν ιχθυοτροφεία, οι ονομασίες των δύο είναι Σάλτινη και Κοκκάλα.
ΆΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΓΩΝΙΑ 
Επίσης υπάρχει η Λιμνοθάλασσα της Βόνιτσας (Λιμένι), και η λιμνοθάλασσα της Ρούγας στα Παλιάμπελα.
Η μεγάλη λίμνη της περιοχής του Ανακτορίου είναι η Βουλκαριά που αρδεύονται πολλές περιοχές από αυτήν και έχει έκταση 9,2 τ. χλμ.
Άλλες μικρότερες είναι οι λίμνες, Κομήτη, Λινοβρόχι και Κρατήρας, επίσης υπάρχει η λιμνούλα Αβυλαριά μεταξύ Παλιαμπέλων και Μοναστηρακίου.
Βαθυα Βαλι Πογωνιάς 
Στο κέντρο περίπου του Δήμου είναι τα Ακαρνανικά βουνά με ψηλότερη κορυφή τους την «ψηλή κορφή» στα 1589 μέτρα, όπου πολλά χωριά είναι γύρω σε αυτά αλλά και στις παρυφές τους.
Η μόνη μικρή πεδιάδα που υπάρχει είναι αυτή της Βόνιτσας. Υπάρχουν βαλτώδεις εκτάσεις όπως αυτή της Κατούνας, Βόνιτσας, Ακτίου και Παλαίρου.
Ο νέος διευρυμένος Δήμος που προέκυψε από την ένωση των τριών Δήμων και περιλαμβάνει τα παρακάτω χωριά, συνοικισμούς και οικισμούς: Άκτιο, Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας, Βόνιτσα, Παλιάμπελα, Δρυμός, Κορπή, Μοναστηράκι, Θύρειο, Βάτος, Πάλαιρος, Πωγωνιά, Στενό, Πλαγιά, Περατιά, Αχυρά, Βούστρι, Τρύφος, Κομποτή, Αετός, Άγιος Νικόλαος Κατούνας, Κωνωπίνα, Κατούνα, Λουτράκι.
Το νησάκι της Κουκουμίτσας στη Βόνιτσα 
Πολλά από τα χωριά αυτά είναι καθευατού ορεινά και άλλα διαθέτουν ακρογιαλιές ή παραλίες που ανήκουν σε αυτά.
Μιας και το καλοκαίρι, είναι προ των πυλών  ας παρουσιάσουμε τις όμορφες ακτές, ακρογιαλιές και παραλίες στις οποίες μπορούν οι συνδημότες μας να προγραμματίσουν από τώρα για να απολαύσουν την θάλασσα, να ηρεμήσουν να κολυμπήσουν και να ζήσουν οικογενειακές στιγμές όπως παλιότερα και σίγουρα δεν θα χάσουν. 
Τα πράγματα στην εποχή που ζούμε δείχνουν πως δεν εκτιμήσαμε αυτά που είχαμε και το καταλάβαμε σίγουρα σήμερα με την κρίση των αξιών, των θεσμών αλλά και της οικογένειας.
Οι εποχές της ψεύτικης και υλικής καλοπέρασης πέρασαν.
Οι εποχές της αλόγιστης κατανάλωσης σχόλασαν.
Ας καταλάβουμε πως δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δυστυχώς πτωχεύσαμε σε όλα.
Όλοι θα χρειαστούμε μια μικρή ανάπαυλα, ξεκούραση στα σπίτια μας, μετά από βαρύ οικονομικό χειμώνα που περνάμε, ας προσγειωθούμε και ας αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα που μας πάσαραν σαν πρότυπα και ξεφύγαμε όλοι και ήρθαν τα γνωστά αποτελέσματα.
Ας εκτιμήσουμε όμως αυτό που έχουμε και εμείς στην περιοχή μας τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι τις πανέμορφες ακτές μας. σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας στηρίζουν τις περιοχές τους ας το κάνουμε κι εμείς.
Ας προγραμματίσουμε την διαμονή μας και τα υπόλοιπα ανάλογα τα οικονομικά μας. Πάντα με τον προγραμματισμό όλα μας έρχονται φθηνότερα, διότι όλοι κοιταμε την τελευταία στιγμή και τότε πληρωνουμε τα διπλά και σε λιγότερες μέρες.   
 ΠΑΛΑΙΡΟΣ
Πάλαιρος-Πογωνιά: Παραλία Ποταμάκι 
Βαθυαβάλι Πογωνιά
-Πάλαιρος: Κόλυμπος παραλία Ζαβέρδας, Βουνάκι, Παλιουργιάς, Σφήνα.
-Πάλαιρος-Πογωνιά: Ποταμάκι.
-Πογωνιά: παραλία, Αι Γιάννης, Βαρκό, Βάθυα Βάλι (άσπρος γιαλός).
-Πλαγιά παραλία Λυγιάς και
-παραλία Περατιάς.
Οι πιο οργανωμένες αλλά και καθαρές λόγω Ιονίου είναι οι ακτές της Παλαίρου φυσικά. Δεν είναι τυχαίο που τουρίστες από πολλά ξένα κράτη την κατακλύζουν κάθε χρόνο, γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (που θα σας τα παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο μας)και η τουριστική περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις γύρω περιοχές. Έχει επίσης και εσωτερικό τουρισμό. Τη δεκαετία που πέρασε την Ζαβέρδα την «ανακάλυψαν» και οι Αγρινιώτες και εκτόξευσαν την οικοδομική δραστηριότητα στα ύψη, φτιάχνοντας πολλές εξοχικές κατοικίες εκεί.
Η Πάλαιρος μην ξεχνάμε είναι τόπος προορισμού, είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει πολλές ομορφιές, που τις δίνουν ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
  ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ
Αγία Σωτήρα Βόνιτσας 

Πλαζ Παναγιά στη Βόνιτσα
-Βόνιτσα: Παναγιά, Άγιος Πέτρος, Αγία Παρασκευή, παραλία μέσα στην Βόνιτσα, Σάλτινη, νέα Καμαρίνα, Αγία Σωτήρα.
-Παραλία Ακτίου στο Ιόνιο.
-Άγιος Ιωάννης στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Η παραλία του Αγίου Νικολάου, αρχίζει λίγο έξω από το χωριό και τελειώνει στη χερσόνησο του Ακτίου. Είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία στη περιοχή του Δήμου Ανακτορίου και προσφέρεται εκτός από τη κολύμβηση για πάρα πολλές δραστηριότητες.
-Βαρκό και Ρούγα (μεταξύ Βόνιτσας και Παλιάμπελα).
-Παλιονήσι Θυρρείου δίπλα στο Δρυμό και
-Σάλτινη η παραλία του Δρυμού.
Οι παραλίες της Βόνιτσας είναι απλές όπως όλες του Αμβρακικού σε όλα τα παράκτια χωριά του Δήμου, εξίσου καλές είναι οι παραλίες της Ρούγας των Παλιαμπέλων αλλά και του Δρυμού.
Στην Βόνιτσα που είναι το πέρασμα όλων, είναι και η έδρα του Δήμου, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο, αλλά και πολλές υπηρεσίες.
Όλη η ομορφιά της Βόνιτσας βρίσκεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της και τη νήσο Κουκουμίτσα, που δίνει μια διαφορετική διάσταση και προσέλκυση επισκεπτών σε συνδυασμό με τις παραλίες της.
Το μεγάλο στοίχημα για την Βόνιτσα είναι να κάνει τους διερχόμενους επισκέπτες να καθίσουν, να τους κρατήσει από μόνη της και όχι να είναι απλά περαστικοί.
 ΜΕΔΕΩΝΑ  
Πλαζ στο Λουτράκι Κατούνας
-Λουτράκι Κατούνας πλαζ και Άγιος Σπυρίδωνας.
Κάθε ακρογιαλιά έχει την δικιά της ομορφιά και χάρη και αποτελεί για τους κατοίκους το καλοκαιρινό στολίδι της περιοχής τους ένα από αυτά είναι και το Λουτράκι Κατούνας που δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες παράλιες ακτές του Αμβρακικού.
Κυρίαρχος στόχος όλων είναι η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των υπαρχόντων ακτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας πρώτα αλλά και της προσέλκυσης επισκεπτών.
Δείτε κι άλλες φωτο:
Παραλία Ρούγα στα Παλιάμπελα
Παραλία της Βόνιτσας 
Παραλία Δρυμού 
Πόρτο Βαρκό Πογωνιά 
Παραλία Λυγιά στην Πλαγιά
ΑΙ Γιάννης Πογωνιά 
Βαθυα Βαλι Πογωνιάς 
Βουνάκι Παλαίρου 
Το νησάκι της Κουκουμίτσας στην Βόνιτσα 
Παραλία Ποταμάκι Παλαιρου-Πογωνιάς 
Παλιονήσι Θυρρείου -Δρυμού 
Παραλία Αγίου Σπυρίδωνα Λουτρακίου Κατούνας
google page rank