Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τμημάτων στους Αυτοκινητόδρομους



Στην τελική ευθεία (;) μπαίνουμε πλέον για την ολοκλήρωση των έργων στους 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα η τμηματική ολοκλήρωση των οδικών αξόνων θα ξεκινήσει το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017...



Μέχρι τότε οι σφυγμοί στα εργοτάξια και το Υπουργείο θα χτυπούν γρήγορα μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δείξει μεγάλη κατανόηση στα δεδομένα προβλήματα της χώρας, όμως ζητά την ολοκλήρωση των στοιχειωμένων έργων.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των τμημάτων των αυτοκινητόδρομων πάντα με την υποσημείωση πως όλες οι προθεσμίες μπορεί να παραταθούν.

ΠΑΣΧΑ 2016: ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ
Σε ένα περίπου μήνα (ίσως και λίγο παραπάνω) ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη θα τεθεί σε λειτουργία. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα. Ιδανικά αυτό θα είναι πριν το Πάσχα. Ωστόσο οι τελευταίες πινελιές είναι και οι πιο σημαντικές και ίσως να "ξεφύγουμε" μερικές ημέρες.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016: ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Πιθανότατα τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία μία εκκρεμότητα της βασικής οδικής αρτηρίας του Μορέα, ο κόμβος Μεγαλόπολης. Θα βελτιώσει την πρόσβαση της πόλης με τον αυτοκινητόδρομο που σήμερα γίνεται με μία μεγάλη περιπορεία 8χλμ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016: ΚΟΥΒΑΡΑΣ-ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ.Γ.Υποδομών κου Δέδε μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει ενά πρώτο μικρό τμήμα στην Ιόνια Οδό που θα συμπληρώσει την ήδη λειτουργούσα από το 2009 Ευρεία Παράκαμψη Αγρινίου.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2016: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σεπτέμβριο (ίσως και Οκτώβριο) θα έχουμε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα του Μορέα που είναι η Περιμετρική Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που οδηγεί προς τη Μάνη και θα διευκολύνει πολύ τις προαστιακές μεταφορές από/προς την Καλαμάτα. Τότε θα σημάνουν τέλος τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2016: ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΚΙΑΤΟ
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Γ.Υποδομών κου Δέδε, μέσα στο Φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας Οδού με πολυετή καθυστέρηση.

ΤΕΛΗ 2016: ΚΙΑΤΟ-ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Σύμφωνα πάντα με τον κο Δέδε, στα τέλη του έτους θα δούμε να λειτουργεί ακόμα ένα τμήμα της Ολυμπίας φτάνοντας μέχρι το Ξυλόκαστρο.

ΤΕΛΗ 2016: ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΡΤΑ
Όπως είπε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών στα τέλη του έτους θα λειτουργήσει το τμήμα Ιωάννινα-Άρτα. Πρόκειται σαφέστατα για το δυσκολότερο τμήμα της Ιόνιας Οδού που με τη λειτουργία του θα αλλάξει τις μετακινήσεις ανάμεσα στις 2 μεγάλες πόλεις της Ηπείρου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ Ε65- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τότε σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει η χώρα μας θα πρέπει να δοθούν στην κυκλοφορία όλοι οι αυτοκινητόδρομοι αλλά με το καπέλο "λειτουργικοί". Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν κατά τόπους παρακάμψεις σε "δύσκολα" ή "δύστροπα" σημεία. Με μεγάλη επιφύλαξη σημειώνουμε πως ίσως τότε να δοθεί στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων, η παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα με τις 3 μεγάλες σήραγγες μία εκ των οποίων (η δεύτερη) με μήκος 6χλμ θα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, των Βαλκανίων και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017: Μέχρι τότε σταδιακά από τον Μάρτιο θα παραδίδονται οι μικρέ εστίες ανολοκλήρωτων έργων στους αυτοκινητόδρομους. Τον Αύγουστο όμως του 2017 το σύνθημα της λήξης των έργων στους αυτοκινητόδρομων θα δώσει συμβολικά η παράδοση σε λειτουργία της Σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό. Ένα μεγάλο έργο θα ολοκληρώνεται έχοντας μία μεγάλη σήραγγα 3χλμ στο νότιο άκρο του.

Πάντως ας κρατήσουμε μικρό καλάθι αναφορικά με τις εξαγγελίες καθώς πολλές φορές στο παρελθόν ακούσαμε για παράδοση τμημάτων αλλά τελικά δεν είδαμε να συμβαίνει.

Λειτουργώντας τότε οι αυτοκινητόδρομοι θα εχουν τα παρακάτω μήκη:

1.ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα
2.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΡΕΑΣ: Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη
3.ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Αντίρριο-Ιωάννινα
4.ΝΕΑ ΟΔΟΣ:Μεταμόρφωση(Αττική)-Σκάρφεια(Φθιώτιδας)
5.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ Ε65: Ξυνιάδα-Τρίκαλα και κλάδο Σκάρφεια-Ράχες Φθιώτιδας (Μαλιακός Κόλπος)
6.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: Ράχες Φθιώτιδας-Λάρισα-Κλειδί Ημαθίας

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
google page rank