Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Τι έγινε στην πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, ποιοι εκλέχτηκαν

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7/9/2014, πρώτη Κυριακή της έναρξης της δημοτικής αρχής όπως ορίζεται από τον νόμο και ώρα 10:30 π.μ. στην Βόνιτσα, η σύγκληση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής  που προέκυψε από τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014, στη διάρκεια του οποίου έγιναν οι δημαιρεσίες για την εκλογή νέων μελών, τόσο στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 παραγ. 1 του Ν.3852/2010,όσο και στην Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64,παρ. 8 του Ν.3852/2010, αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου για το χρονικό διάστημα 1-9-2014 έως 5-3-2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.3852/2010.
Στο τέλος εκλέχθηκαν και οι αντιπρόσωποι για την ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σύμφωνα με το π.δ. 75/2011.
Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απηύθυνε  ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος - Θεόδωρος Αποστολάκης, ο οποίος και ευχήθηκε καλή θητεία σε όλο το δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε συνεργασία για το καλύτερο δυνατό για το Δήμο μας σε μία κρίσιμη 5ετία που διανύεται μπροστά τους βάζοντας τους εαυτούς τους κάτω από τις υπηρεσίες του συνόλου των συμπολιτών μας πέρα από οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο συμφέρον. 
Στη συνεδρίαση για την εκλογή Προεδρείου, προήδρευσε ο αντιδήμαρχος κ. Σώζος Βασίλειος, ως πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη της πλειοψηφίας της νέας Δημοτικής Αρχής.
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες 16 της πλειοψηφίας, 8 της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του κ. Γούδα Μιχαήλ και 2 της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με την πρόσκληση που αποδόθηκε υπογεγραμμένη από τον αντιδήμαρχο κ. Σώζο Βασίλη είναι τα εξής:
Διαβάστε της Πρόσκληση Δ.Σ.
                                                               Αρ. πρ.:14163
ΘΕΜΑ: Πρόσκληση ειδικής συνεδρίασης για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
     Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Βόνιτσα στις 07.09.2014, ημέρα Κυριακή  και ώρα 10:30, ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/ 2010:
1.   Εκλογή μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου
    (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας)
2.   Εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
3.   Εκλογή μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
4.   Περί εκλογής εκπροσώπων του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης     Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.).                                    
                                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ       ΣΩΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                                 
                                          Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ:
Πρώτο θέμα συζήτησης η εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος, προτάθηκε από την συμπολίτευση  ο κ. Μπαλατσούρας Κων/νος ο οποίος και ψηφίστηκε με 16 ψήφους από την  συμπολίτευση ενώ είχαμε  10 λευκά της αντιπολίτευσης.
Αντιπρόεδρος προτάθηκε όπως ορίζει ο νόμος από την μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης ο οποίος και ψηφίστηκε με 23 ψήφους ενώ είχαμε 2 λευκά και 1 άκυρο.
Στη συνέχεια η ελάσσονα αντιπολίτευση όπως ορίζει ο νόμος έπρεπε να προτείνει για Γραμματέα, όμως τελικά αρνήθηκε τη θέση αυτή.
 Στην συνέχεια όπως ορίζει ο νόμος η συμπολίτευση πρότεινε για γραμματέα την Αθηνά  Καρέλου η οποία και ψηφίστηκε με 17 ψήφους από την συμπολίτευση με 1  από  αυτούς να είναι από την αντιπολίτευση ενώ είχαμε  9 λευκά.
Όπως προέκυψε από τις δημαιρεσίες το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΡΕΛΟΥ-ΒΕΜΗ ΑΘΗΝΑ
Η παρούσα δημοτική συνεδρίαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη πρώτη συνεδρίαση που προέκυψε από τις εκλογές του 2010 που τότε όλοι ψήφισαν το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου που προτάθηκε μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης πλην της λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε αυτή την πρώτη, όμως, συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας έδειξε ο συνδυασμός  της συμπολίτευσης του κ. Γεωργίου Αποστολάκη μιας και η δημοτική του ομάδα ψήφισε για Αντιπρόεδρο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Σε αντίθετο κλίμα όμως ξεκίνησε για το Προεδρείο  η αντιπολίτευση του συνδυασμού του Φερεντίνου και του Σύριζα με το Νίκο Λιάπη όπου καταψήφισε τους προτεινόμενους της συμπολίτευσης για Πρόεδρο και Γραμματέα Δ.Σ., η δε Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε στην εκλογή του Προεδρείου.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν τα εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κάθισαν μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Αποστολάκη, ο Πρόεδρος κ. Μπαλατσούρας Κων/νος και η  Καρέλου - Βέμη Αθηνά.
Έπειτα η ψηφοφορία συνεχίστηκε με την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών για την  Οικονομική  Επιτροπή  και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καθώς και για την εκλογή των αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τα μέλη των δύο επιτροπών του Δήμου, σύμφωνα με το Νόμο του Καλλικράτη προβλέπεται 5 τακτικά και 3 αναπληρωματικά να προτείνονται από την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ 2 τακτικά  και 2 αναπληρωματικά προτείνονται από την αντιπολίτευση.
1) ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέχθηκαν 1+4 τακτικά μέλη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ- Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
1) ΣΤΟΥΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ(16 ΨΗΦΟΙ)
2) ΣΩΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
3) ΠΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
4) ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
από την μειοψηφία εκλέχθηκαν 2 τακτικά μέλη:
5) ΚΑΣΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (18 ΨΗΦΟΙ)
6) ΛΙΑΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (17 ΨΗΦΟΙ)
ενώ είχαμε και ένα λευκό.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέχθηκαν 3 μέλη:
1) ΤΖΕΦΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ(17 ΨΗΦΟΙ)
2) ΤΡΑΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
3) ΦΡΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ(17 ΨΗΦΟΙ)
από την μειοψηφία εκλέχθηκαν 2 αναπληρωματικά μέλη:
4) ΓΟΥΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ(17 ΨΗΦΟΙ)
5)ΣΑΛΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
ενώ είχαμε και ένα λευκό.
Και εδώ όπως βλέπουμε υπάρχει κλίμα συναίνεσης από την πλευρά της συμπολίτευσης του δημάρχου Γεώργιου Αποστολάκη και ψήφιζαν τα μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν γινόταν το ίδιο και είδαμε κάτι το ξεχωριστό, ενώ ο Κ. Μωραΐτης αυτοπροτάθηκε να καταλάβει την μια θέση της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή  κάτι που δεν έγινε όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα από το συνδυασμό του κ. Φερεντίνου. Ενώ αντιθέτως είδαμε την στήριξη του Συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό εκπρόσωπο τον κ. Ν. Λιάπη  (αν και δεν αυτοπροτάθηκε) από την αντιπολίτευση του Φερεντίνου. Τελικά ο κ. Λιάπης εκλέχτηκε από μέλη  των συνδυασμών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ενώ όπως όλα δείχνουν ο ίδιος δεν ψήφισε ποτέ υποψηφίους της συμπολίτευσης για τις επιτροπές παρά ψήφιζε υποψηφίους της αντιπολίτευσης του συνδυασμού του κ. Φερεντίνου.
Στο ίδιο μοτίβο κυμάνθηκε και η εκλογή των μελών 2)ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέχθηκαν 5 τακτικά μέλη:
 (Το όριο εκλογής ήταν 14 ψήφοι)
ΠΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ -Πρόεδρος  Ποιότητας Ζωής
1) ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
2) ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (17 ΨΗΦΟΙ)
3) ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
4) ΤΖΕΦΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
από την μειοψηφία εκλέχθηκαν 2 τακτικά μέλη:
5) ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (14 ΨΗΦΟΙ)
6) ΓΟΥΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (15 ΨΗΦΟΙ)
ΑΝΑΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέχθηκαν 3 αναπληρωματικά μέλη:
1) ΤΡΑΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ   (16 ΨΗΦΟΙ)
2) ΣΤΟΥΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (18 ΨΗΦΟΙ)
3) ΦΡΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (17 ΨΗΦΟΙ)
από την μειοψηφία εκλέχθηκαν 2 αναπληρωματικά μέλη:
4) ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ (15 ΨΗΦΟΙ)
5)ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ -ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (13 ΨΗΦΟΙ). Εδώ έγινε κάτι απρόβλεπτο. ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΤΟ 5ο ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΥΣ 14 ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ 13 ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΔΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.  ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΗΦΟ, ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ 18 ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ).
ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ (Π.Ε.Δ.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΞΕΛΕΞΕ 3 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.
Γεώργιος-Θεόδωρος Αποστολάκης - Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας
από την παράταξη της πλειοψηφίας:
1) ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
2) ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (16 ΨΗΦΟΙ)
και από την παράταξη της μειοψηφίας:
3) ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ     (9 ΨΗΦΟΙ)
Ενώ είχαμε και ένα λευκό.
Άξιο αναφοράς είναι η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον Νίκο Μωραΐτη που δεν συμμετείχε καθόλου στην διαδικασία εκλογής του προεδρείου. Ενώ συμμετείχε και ζήτησε να υπάρχει παραταξιακή εκπροσώπηση από την αντιπολίτευση στις δυο επιτροπές (οικονομική και ποιότητα ζωής) αυτό δεν έγινε δεκτό, κάτι που δεν το λέει αναγκαστικά ο νόμος και αναφέρει μόνο αντιπολίτευση.
Ενώ έθεσε υποψηφιότητα και αυτοπροτάθηκε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης δεν ψηφίστηκε από το συνδυασμό κ.Φερεντίνου και του κ.Λιάπη. Το αντίθετο έγινε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λιάπη που όπως γράψαμε παραπάνω που ψηφίστηκε και προτάθηκε από τους συνδυασμούς ΣΥΡΙΖΑ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) - ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ (ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ).
Μετά από τα παραπάνω ο κ. Μωραΐτης ζήτησε από το Δήμαρχο να παρακολουθεί και να ενημερώνεται από τις επιτροπές (χωρίς δικαίωμα ψήφου) το οποίο έγινε αποδεκτό μιας και δεν υπάρχει εκπροσώπηση του συνδυασμού του στις επιτροπές.    
Συμπέρασμα:
Τελικό συμπέρασμα της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας μπορείτε να το βγάλετε και από μόνοι σας μιας και η πλειοψηφία του Συμβουλίου του Συνδιασμού του Αποστολάκη ήταν συναινετική στην εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου κάτι που δεν έκανε η αντιπολίτευση. Αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς μια συνεργασία των δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκ των τριών.


Καλή θητεία ευχόμαστε σε όλους και καλή δύναμη στο έργο τους !!!


























google page rank