Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Απαλλαγείτε από τον πόνο στον αυχένα!

Ο πόνος στον αυχένα συχνά εντοπίζεται στην πίσω περιοχή του λαιμού. Πολλές φορές περιλαμβάνει τον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο, ολόκληρο το χέρι. Υπάρχει συχνά περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ενώ κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται μουδιάσματα.
Όπως πάντα, πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των σωματικών αιτιών, θα αναφερθούμε εν συντομία στην ψυχολογική αιτία.

Ο σβέρκος αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας στην διαλλακτική σκέψη, στην αποδοχή μιας άλλης γνώμης, την κατανόηση των απόψεων πολλών ανθρώπων. Κατά κανόνα οι παθήσεις του λαιμού προέρχονται από την δογματική πεισματική άρνηση να δει κανείς με νέο τρόπο τα πράγματα της ζωής. Σημαίνει ισχυρογνωμοσύνη πάνω στη δική μας σκέψη. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να καταπολεμηθεί πρωτίστως η αιτία. Αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας, που είσαστε αδιάλλακτοι και αρχίστε από εκεί την προσπάθεια της θεραπείας σας. Εάν το καταφέρετε αυτό, τότε όλο το υπόλοιπο άρθρο δεν θα σας είναι αναγκαίο.
Ωστόσο.. φυσικά μιλώντας, οι σωματικές αιτίες του πόνου στον αυχένα προέρχονται:
1 Λόγω κακής θέσης ή στάσης ή ψύξης: Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, η ψύξη, προκαλεί πόνο στον αυχένα. Επαγγελματικές δραστηριότητες, που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές ασκήσεις που δεν γίνονται σωστά, η παχυσαρκία, το άγχος, έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στη σπονδυλική στήλη.

2 Υπάρχει κάκωση στον αυχένα ή μυϊκή διάταση: Προέρχονται από κακώσεις στον αυχένα ή απότομη υπερέκταση κάμψη του αυχένα. Ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό και σχετική ακαμψία.

3 Έχετε αυχενικό σύνδρομο: Είναι ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων. H ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή του.

4 Έχετε κήλη δίσκου: Προκαλεί πόνο, που συχνά επιδεινώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, ορισμένες κινήσεις, ενώ υπάρχουν, αρκετές φορές και τοπικά νευρολογικά συμπτώματα.

5 Ταλαιπωρείστε από στρες: Tο στρες δημιουργεί ένταση και η ένταση μας κάνει να σφιγγόμαστε και να μην αφήνουμε το σώμα μας να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας.

Προτάσεις για να αντιμετωπίσετε τον πόνο

Αν πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παρουσιάζει έξαρση κάθε φορά που αλλάζει το κλίμα (π.χ. στην αρχή του καλοκαιριού ή όταν χειμωνιάζει). Αποφύγετε να εκθέτετε τον αυχένα σας σε ρεύματα.

Αλλάξτε το ύψος της οθόνης του υπολογιστή σας, βάζοντας από κάτω κάποια βιβλία.

Η χρήση του αυχενικού κολάρου (μαλακού ή ημίσκληρου), όπως, επίσης και μυοχαλαρωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενη κρίση του αυχενικού συνδρόμου. Προτιμήστε επίσης να τρώτε αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Όταν ανακουφιστείτε από τα έντονα συμπτώματα, κάντε φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενίσχυσης των μυών του αυχένα.

Kινείτε σε τακτά διαστήματα το λαιμό, τα χέρια και τους ώμους σας. Kάντε κάποιες απλές ασκήσεις καθισμένοι στην καρέκλα σας: Σκύβετε το κεφάλι μπροστά, χωρίς να το ζορίζετε, και μετά προς τα πίσω. Στη συνέχεια, γύρτε το στο πλάι από τη μία πλευρά και ύστερα από την άλλη. Kατόπιν, κάντε στροφή, γυρίστε το προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά μέχρι εκεί που πάει. Eπαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές.

Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, φροντίστε να κάθεστε ίσια προς τη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη. Tο ζητούμενο στα καθίσματα ανάπαυσης (καναπέδες, πολυθρόνες) είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση. Γι’ αυτό και η πλάτη τους πρέπει να έχει ελαφρά κλίση προς τα πίσω (να σχηματίζει γωνία 100-105 μοιρών), ώστε να διευκολύνονται η παρακολούθηση τηλεόρασης, η συζήτηση ή το διάβασμα.

Mη σηκώνετε βάρη. Mην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια σας χρησιμοποιείτε καροτσάκι με ρόδες.

Με τη μέθοδο McKenzie Ασκούνται ειδικές τεχνικές με την ενεργή συμμετοχή σας. Έτσι, μπορείτε να αυτοθεραπεύεστε, όταν πάρετε τις αναγκαίες για την περίπτωσή σας γνώσεις και εφόδια (εκπαίδευση, ασκήσεις). Μάθετε περισσότερα και στο www.mckenziehellas.gr, του Ελληνικού Ινστιτούτου Mckenzie.

Με γυμναστική Η καλύτερη άσκηση για αυχενικό σύνδρομο είναι η κολύμβηση (μόνο ύπτιο και ελεύθερο) αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού.. Έτσι οι αρθρώσεις δέχονται σαφώς μικρότερη φόρτιση. Επίσης πολύ καλά αποτελέσματα έχει και η Γιόγκα. Αποφύγετε τα αγωνίσματα που η μεταβολή της στάσης του σώματος και του κέντρου βάρους αυτού μετατοπίζονται (πχ. τένις). Αποφύγετε τις κλασικές ασκήσεις κοιλιακών, αντικαθιστώντας τις με ασκήσεις μικρότερης δυναμικής αλλά και εύρους (μεγέθους) κίνησης.

Με εναλλακτικές θεραπείες Ο Βελονισμός και το Bowtech έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Με μουσική Νέα έρευνα έδειξε πως η μουσική μπορεί να σας ανακουφίσει.
Βάλτε τα ακουστικά σας για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική. Οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τον κανόνα 60-60: μην αυξάνετε την ένταση πάνω από το 60% του ανώτατου ορίου στο μηχάνημα και αποφύγετε να ακούτε μουσική χρησιμοποιώντας ακουστικά για περισσότερο από 60 συνεχόμενα λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο θα επωφεληθείτε από τις αναλγητικές ιδιότητες της μουσικής, χωρίς να βλάψετε και την ακοή σας!

Κρατάτε τον αυχένα σας ζεστό Όταν πονάτε φορέστε κάτι ζεστό, π.χ. ζιβάγκο ή κασκόλ στο λαιμό. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε στον αυχένα μία θερμοφόρα.

Το μυστικό: Ό,τι είπαμε και στην αρχή. Αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας, ποιες αλλαγές της ζωής δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε και αρχίστε από κει τη θεραπεία…

enallaktikidrasi.com
google page rank