Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δήλωση Γ. Βαρεμένου για το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” στην Συνείδηση



Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο Αθηνά:
Η κατεπείγουσα απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία αποκαθίσταται η αυτονομία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, συγκροτείται συνομοσπονδιακό ΑΕΙ από τα δύο ιδρύματα και ιδρύονται νέα τμήματα, καταρρίπτοντας έμπρακτα τον ισχυρισμό για έλλειψη πόρων που δεν το επιτρέπει, είναι τόσο εξοργιστική όσο και αποκαλυπτική. Δεν γελοιοποιεί, μόνο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με τα οποία προωθείται μια δραματική αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης∙ γελοιοποιεί τους ίδιους τους εμπνευστές της.
Η επιλογή της διατήρησης ή όχι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της αυτόνομης λειτουργία τους ή της ενοποίησής τους σε ευρύτερες δομές, της κατάργησης τμημάτων ή της δημιουργίας νέων, γίνεται πλέον με αποκλειστικό κριτήριο τις πιο ταπεινές προσωπικές, κομματικές και πελατειακές επιδιώξεις. Ως ένα ρουσφέτι στους τοπικούς «βουλευτές της συγκυβέρνησης», προκειμένου να μπορέσουν να επανεμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες έχοντας ήδη υποστηρίξει το απαράδεκτο σχέδιο Αθηνά και υπερψηφίσει την εφαρμοστική του τροπολογία…
Απέναντι στη θλιβερή αυτή έκπτωση της στοιχειώδους σοβαρότητας και ευθύνης, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι:
Αγωνιστήκαμε επί μήνες, και σε όλα τα επίπεδα, για τη διατήρηση της αυτοτέλειας, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Επιχειρήματά μας ήταν το ίδιο το έργο τους, οι ισχυρές αναφορές τους στις ιδιαίτερες συνθήκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, οι δυνατότητές τους να συμβάλουν στην παραγωγική της ανασυγκρότηση. Και αυτά τα επιχειρήματα, ουδείς μπόρεσε να αντικρούσει πειστικά.
Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν το αίτημα για την απόσυρση του σχεδίου Αθηνά και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, με στόχο την εξεύρεση κοινών τόπων στη βάση αντικειμενικών ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων και των απαιτήσεων για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, σε μια στιγμή οριακή για τη χώρα.

Συνείδηση 
google page rank