Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Βόνιτσα: Εκδήλωση 25η Μαρτίου με θέμα Φιλέλληνες Γαριβαλδηνοί




ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μάρτιος 2013

          Η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, με έδρα την Βόνιτσα,  έχει αφιερώσει το έτος 2013 στον Γαριβαλδηνό Φιλελληνισμό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην θυσία του Φιλέλληνα Γαριβαλδηνού ήρωα Φίλιππο Τρόϊα, από την Ρώμη.


         Στην πρώτη εκδήλωση του έτους, την 25η Μαρτίου, ημέρα γιορτής της Πατρίδας μας και της Χριστιανοσύνης, ο πανηγυρικός της ημέρας θα διαβαστεί από μαθητή του Γυμνασίου Βόνιτσας, όπου για πρώτη φορά θα αναπτυχθεί, στο κοινό της ιστορικής πόλης της Βόνιτσας, το μοναδικό γεγονός  του 1821 και 1897, όπου όλες οι ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών ήταν εναντίον της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας, ενώ οι λαοί της Ευρώπης έρχονταν ως εθελοντές για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες. Ο πόλεμος πλέον γίνονταν διεθνής......
.
        Ο Γαριβαλδηνός λοχαγός Γκόρτσι γράφει « Η αποστολή του Ριτσιώτι δεν ήταν μια επίσημη στρατιωτική αποστολή εκ μέρους της Ιταλίας, αλλά μάλλον εμποδισμένη από την Ιταλική κυβέρνηση για πολλούς λόγους διεθνούς πολιτικής. Μία γενναιόδωρη συνεισφορά των εθελοντών, ενθουσιασμένοι από την ιδέα της ελευθερίας και τους πολυετούς αγώνες του Ελληνικού λαού, για την ελευθερία του» .

       Στα μέσα του έτους οι Ακαρνάνες θα ταξιδεύσουν στην Ρώμη για να αποδώσουν φόρο τιμής στους Γαριβαλδηνούς Ιταλούς εθελοντές και ειδικότερα στο κεντρικό κοιμητήριο των επιφανών ανδρών της Ρώμης , το Βεράνο. 
      Εκεί υπάρχει και ο τύμβος του Φιλέλληνα Φίλιππου Τρόϊα, που η κεντρική επιγραφή αναφέρει: «Έπεσε το 1897 για τις ιδέες της ανθρωπότητας, φορώντας την κόκκινη μπερτα, στην  Ζαβέρτα». 


Η φωτογραφία είναι από τον Τύμβο NOBILI-TROYA του κοιμητηρίου των επιφανών ανδρών της Ρώμης.


        Όταν πραγματοποιηθούν οι εργασίες του μνημείου, στο χώρο που για 15 χρόνια, φιλοξένησε το σώμα του αδικοχαμένου Φίλιππου Τρόϊα, στο Ποταμάκι της Πογωνιάς, δίπλα από το σημερινά λεγόμενο Γεφυράκι της Κλεοπάτρας, τότε θα έχουμε και την κεντρική εκδήλωση με άφιξη των Γαριβαλδηνών από όλο τον κόσμο.

        Επ’ ευκαιρίας της Εθνικής επετείου, η σημερινή Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γαριβαλδηνών, Ανίτα Γαριβάλδη, μας έστειλε το ακόλουθο χαιρετισμό. Ένα μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αδελφοσύνης με τον Ελληνικό λαό.
(Παραθέτουμε όλο το κείμενο παρακάτω, μεταφρασμένο από τα Ιταλικά).

Δόξα και τιμή στους ήρωες της επανάστασης του 1821, στο θαύμα της αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους.
Δόξα και τιμή σε αυτούς που άφησαν τις πατρίδες τους, τις οικογένειές τους και ήλθαν στην Ελλάδα μας, για να πολεμήσουν για τα ιδανικά της ελευθερίας.
Αθάνατοι.

Ο Πρόεδρος                             Ο Αντιπρόεδρος            

Φίλιππος Ντόβας                    Στυλιανός Ντίνος 

Ο αρχηγός της Ομάδας του Project
  “Eroi Garibaldini” (Γαριβαλδηνοί ήρωες)
Νικάκης Επαμεινώνδας
Δντής  Επαγγελματικού Λυκείου Βόνιτσας
email επικοινωνίας: enikakis@sch.gr
                                 stilianosd@hol.gr


 Επ’ ευκαιρίας της Εθνικής επετείου, η σημερινή Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γαριβαλδηνών, Ανίτα Γαριβάλδη, μας έστειλε το ακόλουθο χαιρετισμό. Ένα μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αδελφοσύνης με τον Ελληνικό λαό.
(Παραθέτουμε όλο το κείμενο, μεταφρασμένο από τα Ιταλικά).

Annita Garibaldi Jallet
Presidente dell'ANVRG.
Roma, Italy

 Προς Όλους τους  Έλληνες
διαμέσου της
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ  ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

           Επί την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, η Εθνική Ομοσπονδία Βετεράνων πεσόντων Γαριβαλδηνών, η οποία περιλαμβάνει  όλη την παράδοση του Γαριβαλδινού εθελοντισμού, στην Ιταλία και στο εξωτερικό, είναι στην ευχάριστη θέση να φέρει στην μνήμη την συμμετοχή των Ιταλών Γαριβαλδηνών στους Εθνικούς αγώνες των Ελλήνων για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους. 
       Ο Φιλελληνισμός αποτελεί  μέρος του μεγάλου κινήματος της χάρης της ελευθερίας των λαών και της διαβεβαίωσης της αρχής της εθνικότητος, η οποία άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη με την Γαλλική επανάσταση κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα. Ο Τζουζέπε Γαριβάλδης υπήρξε πάντα ευαίσθητος, επειδή ένας από τους δασκάλους του υπήρξε ο Ουγκο Φώσκολος.


           Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη έστω και περιορισμένη αυτονομία, ακριβώς την περίοδο όπου ο νέος ναυτικός (Ούγκο Φώσκολος) ταξίδευε στην Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα. Σταμάτησε για αρκετό διάστημα στο λιμάνι της Οδησσού , όπου είχαν καταφύγει οι επαναστάτες Έλληνες της Φιλικής Εταιρείας.
         Θα έχει την ευκαιρία (Ο Τζουζέπε Γαριβάλδης) , κατά την διάρκεια της ζωής του να υποστηρίξει την επανάσταση της Κρήτης και θα είναι ο γιός του ο Ριτσιώτι να επεμβαίνει με τους εθελοντές του στην Ελλάδα το 1897 και μετά το 1912. 
        Οι Γαριβαλδηνοί θα αποδείξουν στην μάχη του Δομοκού, το 1897, όπου θυσίασαν την ζωή τους ο βουλευτής Αντόνιo Φράττι και ο Ρόμολος Γκαρόνι και άλλοι σπουδαίοι παράγοντες του Ιταλικού Φιλελληνισμού, εκτός από τους απλούς εθελοντές, στην υπηρεσία της ελευθερίας και της αρχαίας αδελφοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
         Δύσκολες στιγμές συμπίπτουν με τις θλιβερές δικτατορίες  της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Μα τώρα μπορούμε να γιορτάσουμε με εσάς, το 1821, που σημάδεψε με το 1831 και το 1848 την αρχή της πορείας όλης της Ευρώπης προς ένα κόσμο πιο σύγχρονο και ελεύθερο.
Με μεγάλο αίσθημα αδελφοσύνης από τους Ιταλούς Γαριβαλδηνούς.

Ανίτα Γαριβάλδη
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας πεσόντων βετεράνων Γαριβαλδηνών.
Ρώμη 20 Μαρτίου 2013

google page rank