Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Κουτσούμπα στο Αγρίνιο – Όλα όσα είπε (φωτο)

Στην πολιτική συγκέντρωση της Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, μίλησε ο Γ.Γ.  της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές εξελίξεις καθώς και στα καθήκοντα των κομμουνιστών που αφορούν στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σύμφωνα με αναρτηση του 902.gr.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Παρακολουθώντας, τις τελευταίες μέρες, το γνωστό σίριαλ της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί»…
Ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα τροφοδοτούν διάφορα σενάρια ως προς την έκβαση της «αξιολόγησης» και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει ως βασικό θέμα τα Εργασιακά, σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Θα μονιμοποιήσει τους μισθούς πείνας, τη γενικευμένη μερική απασχόληση, τη δουλειά χωρίς ωράριο και Κοινωνική Ασφάλιση, την απλήρωτη εργασία μέσω της μαθητείας και ότι άλλο «σύγχρονο», «καινοτόμο» περιέχουν οι «βέλτιστες πρακτικές τις ΕΕ» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε μια γεύση των αντιλαϊκών «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ». Με τροπολογία που έφερε στα μουλωχτά στη Βουλή, η νέα υπουργός Εργασίας, απελευθερώθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι θα καταργήσει με νόμο τα δουλεμπορικά γραφεία, τώρα έρχεται με νόμο και τα κατοχυρώνει, τα νομιμοποιεί, τα απελευθερώνει και τα γιγαντώνει.
Ρίχνει στα νύχια των δουλεμπόρων, των δουλεμπορικών γραφείων, ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι στη διαπραγμάτευση δίνει τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Άξιος ο μισθός τους.
Υπερασπίζονται την εργασιακή ζούγκλα, τη μεσιτεία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα.
Δίνουν και με αυτόν τον τρόπο πλήρη κάλυψη στη λειτουργία των δουλεμπορικών, ρατσιστικών παραμάγαζων των φασιστών δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται επάξια στην αποστολή της, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της, για να ενσωματώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα σ” αυτά που ήδη υπάρχουν, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το αν και σε ποιο βαθμό θα το πετύχει, εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσει ο λαός στα αντιλαϊκά τους σχέδια.
Και η απάντηση πρέπει να δοθεί και με τη μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων στην απεργία της 8ης του Δεκέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και δω στο Αγρίνιο.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να κλείσει η αξιολόγηση και να παρουσιάσει το δικό της «success story» με την ανάπτυξη που έρχεται, με το «ξέφωτο» που ανοίγει για τη λαϊκή ευημερία.
Τότε γιατί όλοι αυτοί οι εκβιασμοί και οι απειλές από τα αστικά επιτελεία για αστάθεια και απρόβλεπτες καταστάσεις, αν δεν ολοκληρωθεί στην ώρα της και πλήρως η «αξιολόγηση»;
Γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές;
Μια εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση, πέρα από το να περνάει μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είναι επιφορτισμένη με το παράλληλο καθήκον να χειραγωγεί το λαό και να ενσωματώνει τις δίκαιες αντιδράσεις του.
Και αυτό το προσπαθεί, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια στην εναλλαγή του «καρότου» με το «μαστίγιο».
Έτσι, οι φρούδες προσδοκίες ότι η ανάκαμψη θα ωφελήσει εξίσου τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματικούς ομίλους εναλλάσσονται με απειλές για αστάθεια και «πισωγύρισμα», σε ένα αβέβαιο οικονομικά και γεωπολιτικά περιβάλλον.
Αυτό είναι η μια πλευρά, δοκιμασμένη απ” όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και στο παρελθόν.
Η άλλη, πιο σοβαρή, έχει να κάνει με το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τα συμφέροντα που διακυβεύονται και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται πίσω από αυτήν.
Γιατί οι όποιες «δυσκολίες» ή «προβλήματα» στη διαπραγμάτευση δεν αφορούν στενά την αξιολόγηση, αλλά τις αντιπαραθέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε και λήγει το λεγόμενο «ελληνικό πρόγραμμα», τι θα γίνει με το χρέος, ζητήματα πάνω στα οποία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Αν σ” αυτά προστεθεί η αβεβαιότητα που προκαλούν ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ τους επόμενους μήνες και η ένταση που συσσωρεύουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πραγματικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης υπερβαίνουν κατά πολύ την τυπική ολοκλήρωση μιας ακόμα «αξιολόγησης».
Το θέμα, επομένως, ήταν και παραμένει ένα: Πώς οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα απέναντι στη διαπραγμάτευση που ενσωματώνει τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, πώς θα οργανωθούν και θα παλέψουν ενάντια στην πολιτική που βαθαίνει την ταξική εκμετάλλευση, μέσα κι έξω από τα μνημόνια, μέχρι την ανατροπή της.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή. Δυναμώνει η τούρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα. Αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα.
Η τούρκικη κυβέρνηση μιλά, όχι μόνο για κάποιες γκρίζες ζώνες, αλλά ωμά δηλώνει ότι αμφισβητεί 18 νησιά του Αιγαίου, ανάμεσά τους και αρκετά κατοικημένα από ελληνικούς πληθυσμούς εδώ και αιώνες.
Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που έχει καθορίσει τα σύνορα των χωρών μας εδώ και ένα αιώνα.
Μιλάει για Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο μέσα από το συνεταιρισμό που ετοιμάζει με το νέο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν».
Ο λαός μας πρέπει να παλέψει για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, άλλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που με την οξύτητα των ανταγωνισμών τους, βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τη νεολαία.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να καταγγείλουμε και από τη σημερινή εκδήλωση το φαινόμενο των συνακροάσεων και υποκλοπών που παραβιάζουν το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων. Απαιτούμε τη σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών που κάναμε. Προειδοποιούμε: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις, τους λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σας εκφράσει είναι το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις σας.
Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
po-agrinio-koutsoumpas7Γιατί είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε. Γιατί προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν” αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία.
Να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.
Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη.
Για να μπορέσει ο λαός να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, με τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη κι η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας».
agriniopress
google page rank