Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ


Με κάθε λαμπρότητα γιορτάσθηκε ο Πολιούχος του Μοναστηρακίου Ακτιου Βόνιτσας ο Άγιος Ιωάννης ο θεολόγος 
Τον Πολιούχο του Άγιο-Ιωάννη Θεολόγο, την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, τίμησε το χωριό του Μοναστηρακίου, το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, από τον εφημέριο του Ναού π. Άγγελο Παναγιωτίδη  και π. Χρήστο Βέττα. 
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η  λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και πλήθος πιστών ευλαβικά συνόδευσαν την ιερά πομπή, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού.
Μπροστά μπροστά πήγαιναν οι καβαλαραίοι με τα άλογά τους στην συνέχεια η Φιλαρμονική της Βόνιτσας, ακολουθούσε το χορευτικό «Θεοτόκος» με παραδοσιακές στολές, η ιερή εικόνα, οι ιερείς και ιεροψάλτες, οι επίσημοι και πλήθος πιστών. 
Όταν επέστρεψαν στην εκκλησία ο κόσμος προσκύνησε και ασπάσθηκε την ιερή εικόνα. Ο πατήρ Χρήστος Βέττας έδωσε ευχές σε όλους (ονομαστικά, στο Δήμαρχο, αντιδημάρχους, αντιπεριφερειαρχες, δημοτικούς συμβούλους και πρόεδρο του χωριού) ευχαρίστησε και έδωσε ευχές σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή. 
Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι γυναίκες του χωριού πρόσφεραν το παραδοσιακό γλυκό του Μοναστηρακίου "κουραμά" και άλλα γλυκά.
Η γιορτή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πλαισιώθηκε και με πολιτιστική εκδήλωση στην πλατεία, όπου  πρώτα τα παιδικά τμήμα του Συλλόγου "ΘΕΟΤΟΚΟΣ", και μετά τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου από το Μοναστηράκι, χόρεψαν λεβέντικα δημοτικούς χορούς  από όλη την Ελλάδα, φορώντας παραδοσιακές στολές και καταχειροκροτήθηκαν από όλους, αποσπώντας πολλά κολακευτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την πλατεία. 
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα δρώμενο για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ρούμελης. Στο μικρόφωνο η φιλόλογος Σταθούλα Γουρούνα.
Αναφέρθηκε κυρίως στην ενασχόληση  με την κτηνοτροφία και
την καλλιέργεια της γης. Αυτές ήταν ασχολίες κυρίως των ανδρών αλλά δυναμική ήταν και η παρουσία των γυναικών. Πριν φέξει ο ήλιος οι άντρες ξεκινούσαν για τις αγροτικές εργασίες ενώ οι γυναίκες άρχιζαν τις δουλειές του σπιτιού . Αναφερθήκαμε στο κοσκίνισμα του αλευριού και το ζύμωμα του ψωμιού, στο παραδοσιακό πλύσιμο των ρούχων στο ποτάμι, στο γνέσιμο του μαλλιού με την ρόκα και το αδράχτι , και στις μικρές κοπέλες που ασχολούνταν με το κέντημα.  όταν πλησίαζαν γιορτινές μέρες οι πολλές δουλειές του σπιτιού έπρεπε να έχουν τελειώσει. Άντρες -γυναίκες και παιδιά φορούσαν τα καλά τους ρούχα και περίμεναν να σημάνουν οι καμπάνες για να πάνε στην εκκλησία να λειτουργηθούν. Οταν τελείωνε η εκκλησία μαζευόντουσαν όλοι στον περίβολο της εκκλησίας, πιάνονταν σε ενα μεγάλο κύκλο και τραγουδούσαν και χόρευαν άλλοτε με μουσικά όργανα και άλλοτε όχι. Πρώτοι στον κύκλο πιάνονταν οι ιερείς, μετά οι γεροντότεροι, μετά οι νεώτεροι και στο τέλος τα παιδιά.   
ΧΟΡΕΨΑΝ 
α' β' γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Παλιογιάννη Ευαγγελία Μαντζάνα  Ελευθερία, Χαλιμούρδα Ελένη, Γότση Λαμπρινή, Λιαπάτη Εφη, Κουτρουλού Παρθενία, Πραμαγγιούλη Ελένη, Μουχαμετάι Μαρία, Τσάκαλου Νάνσυ, Γαλιάτσος Κων/νος, Γαλιάτσου Μαρία΄, Χαλιμούρδας Απόστολος,  Γουρούνα Πωλίνα, Αποστολάκη Εύη, Κορδώνη Ευτυχία, Γουρούνα Μαριλένα, Κρεπούρης Κωνσταντίνος, Γουρούνα Ελευθερία, Μάχας Κωσταντίνος, Χρηστάκιας Παναγιώτης, Τσάκαλου Κωνσταντίνα, Κατσαμπές Δημήτρης και η Γότση Ραφαηλία.
 δ,' ε΄, στ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 
Πραμαγγιούλη Θεοδώρα Φούρλη Ευαγγγελία,  Σούτη Δέσπονα, Γουρούνα Εριέττα, Πετροπούλου Μαριλένα, Γότση Νίκη, Κατσαμπές Σωτήρης, Πραμαγγιούλη Μαρία, Μαγγιώρου Σπυριδούλα,    Μαγγιώρου Φιλάνθη, Γουρούνα Αννα, Γουρούνα Δέσποινα, Προδρομίτη Χριστίνα, Χασακή Κωνσταντίνα, Τσούκα Αννα, Μπούρχα Ιωάννα, Πέτσα Λαμπρινή, Σκλεπούνη Πόπη
Τμήμα  εφήβων και ενηλίκων
1.Πραμαγγιούλη  Ματίνα
2.  Γουρούνα Χαρίκλεια
3.  Φούρλη Χρύσα
4. Πετροπούλου Αννα
6. Γουρούνα Σταθούλα
7. Φουσέκη Ελένη
 8. Λογοθέτη Καλομοίρα
9.Τραυλοστάθη Βιβή
10. Γουρούνα δήμητρα
11 .Γουρούνα αννα
12. Προδρομίτη Φιλάνθη
13. Μπακοχρήστου Κατερίνα
14. Καρανίκα Κωνσταντίνα
15. Γουρούνα Γεωργία
16. Στράτου Τασία
Τόλης Κώστας
Γουρούνας Δημήτρης
Καψοκώστας Αλέξανδρος
Κοκοτσέλος Γιάννης
Μουχαμετάι Αιμιλιάνο
Χαλιμούρδας Ηλίας
Καραμπάς Κωνστα
Μπακοχρήστος Νωντας
Στη συνέχεια παρατέθει πλούσιο φαγοπότι με δωρεάν ψητή προβατίνα ύστερα από  προσφορά όλων των προβατίνων από  ντόπιους κατοίκους κτηνοτρόφους και φίλους της περιοχής. Μάλιστα    υπήρξαν πολλές προσφορές προς συνόδευση του γεύματος όπως το τυρί και το ψωμί που προσφέρθηκαν από ντόπιους επαγγελματίες.  Επίσης οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά τα οποία προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και βέβαια με την αρωγή πολλών νέων ανθρώπων που με προσωπική εργασία πρόσφεραν τα μέγιστα και με ομαδικό πνεύμα υλοποίησαν για μία άλλη φορά την πανήγυρη αυτή. Η εκδήλωση ήταν υπο την Αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Επίσης έγινε λαχειοφόρος αγορά με δώρα που πρόσφεραν επαγγελματίες της περιοχής. 
Έπειτα η ορχήστρα του Γιώργου Διαμάντη με τραγουδιστές τους Παληογιάννη Δημήτριο και Μαρίτσα Βλαχοδήμου χάρισαν στους παρευρισκόμενους μοναδικές στιγμές Ξηρομερίτικης Παράδοσης. 
Στην γιορτή του Πολιούχου του Μοναστηρακίου  παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά και Γιάννης Λύτρας, ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιος Θεόδωρος Αποστολάκης, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Στούπας Θεόδωρος, οι αντιδήμαρχοι Τσακάλης Νικόλαος και Πανταζή Παναγιώτα, ο Πρόεδρος του Μέριμνας Παντελής Αποστολάκης  η γραμματέας  του Δημοτικού Συμβουλίου Καρέλου Αθηνά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τραυλός Σωτήρης, Κουνέλης Γιάννης,  Τζεφριός Βασίλης, ο πρόεδρος του Μοναστηρακίου Δημήτρης Τραυλοστάθης  και από την πολιτική προστασία της περιφέρειας ο Γιάννης Τεγας. 


ΔΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΩΤΟ:


































































































































































































































































































































































































































































 
























































































































































































































































































































































































































ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ
google page rank