Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Διαβάστε τη συνέντευξη Γεώργιου Αποστολάκη (Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας» Εφ’ όλης της ύλης!!! στην εφημερίδα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ

Με αφορμή την συμπλήρωση ενάμιση έτους από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του στην δημοτική αρχή, η εφημερίδα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ  ζήτησε και πήρε συνέντευξη από τον Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κύριο Γεώργιο Αποστολάκη, μία συνέντευξη που αν και μακροσκελείς, πιστεύουμε ότι δίνει πολλές απαντήσεις και λύνει τις απορίες πολλών δημοτών, σε ότι αφορά τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όσο και σε ότι αφορά τα νέα έργα τα οποία θα αρχίσουν σύντομα.
Αυτό που ξεχωρίσαμε εμείς δεν ήταν άλλο από την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου «Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας και δημιουργία Πολιτιστικού κέντρου», ενός έργου το οποίο όπως τόνισε ο Δήμαρχος είχε ουσιαστικά χαθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά χάρη στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκε πλέον στο νέο ΕΣΠΑ και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του.
Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ και στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας μας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημάρχου:

«Κύριε Αποστολάκη, έχετε κλείσει 18 μήνες στην δημοτική αρχή του Δήμου μας. Θα ήθελα να μου αναφέρετε αυτό το διάστημα τι έχει γίνει και τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά δεν έγινε.»
«Με γυρνάτε πίσω κε Φράγκο, ενώ η προσπάθειά μας είναι να πάμε μπροστά. Θυμάστε εσείς και οι αναγνώστες σας τα ποικίλα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Προβλήματα που παραδόξως εγκαταλείφθηκαν στη τύχη τους να χρονίζουν και μάλιστα σε χρόνο εκλογών.  Με κυρίαρχο το οικονομικό πρόβλημα, που πέρασαν τρεις μήνες και δεν μπορούσαμε « να κλείσουμε ταμείο» όπως λέμε λαϊκά. Κάθε μέρα ξεφύτρωναν και νέες οικονομικές απαιτήσεις που όφειλε να είχε εξοφλήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί ήταν δικές της υποχρεώσεις. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου έφθαναν περίπου τα 3 εκατομμύρια ευρώ και άνω. Επίσης άλλα 3 εκατομμύρια που αφορούν τις νομικές εκκρεμότητες οι οποίες δεν γνωρίζουμε σε ποιο ποσό θα καταλήξουν. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Δ.Σ., κατόπιν ερωτήσεως του κ. Μωραΐτη, χωρίς καμία διαφωνία και από τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Φερεντίνο. Απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ με προειδοποίηση διακοπής ρεύματος, ακόμα απλήρωτοι εργάτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Το σημαντικότερο όμως ήταν η απένταξη μεγάλων και μικρών έργων και παρεμβάσεων που είχαν ενταχθεί επί δημαρχίας μου στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» (έργα αγκυροβολίου Βόνιτσας, ανάπλαση περιοχής κάστρου και κατασκευή πεζογέφυρας, θεματικό πάρκο Ακτίου και ανοικτό μουσείο, μελέτες αλιευτικών καταφυγίων Αγ. Νικολάου, Παλιαμπέλων και Δρυμού και άλλα), που παρότι υπήρχε  χρηματοδότηση, εγκαταλείφθηκαν σε ένα συρτάρι, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί πόροι για τη περιοχή. Αλλά και έργα που είχαμε εντάξει σαν δήμος Ανακτορίου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και είχαν χρηματοδοτηθεί, η προηγούμενη δημοτική αρχή διέκοψε ή εγκατέλειψε, επειδή είχε εσφαλμένη αντίληψη για τη συνέχιση του προγράμματος.
Όμως τα έργα από το πρόγραμμα  ΘΗΣΕΑΣ (2η είσοδος Μοναστηρακίου, Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Θυρρείου κτλ)  τα βάλαμε πάλι μπροστά  , παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.  Με πολύ κόπο και πολύ τρέξιμο γλυτώσαμε το δήμο από κατασχέσεις και θέσαμε τα προβλήματα σε καινούργια τροχιά επίλυσης. Το πρώτο ήταν ο βιολογικός καθαρισμός  της Κατούνας. Σε 51 μέρες συντάξαμε ή συμπληρώσαμε  τις μελέτες, καταφέραμε να πάρουμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, πραγματοποιήθηκε  ο διαγωνισμός της 1ης φάσης που αφορά την  κατασκευή των  δικτύων  αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων προϋπολογισμού 5.900.000 € και σύντομα  θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την υλοποίηση του έργου.  Αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού προϋπολογισμού   3.000.000 € περίπου για την ολοκλήρωση του έργου. Θα μου δώσετε όμως τη δυνατότητα να σας ενημερώσω στη συνέχεια και αναλυτικά.»
«Στην τελευταία συνέντευξη που είχατε παραχωρήσει στην εφημερίδα μας, αρχές της νέας σας θητείας, είχατε τονίσει πως όλα τα μεγάλα έργα που είχαν δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή θα ολοκληρώνονταν. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;»
«Μα είναι προφανές. Η διοίκηση έχει συνέχεια, αρκεί να αποβλέπει στο καλό του τόπου. Η συνέχιση των εργασιών του παραλιακού μετώπου και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Βόνιτσα, η ολοκλήρωση των εργασιών για τον βιολογικό Κατούνας, που έθιξα προηγουμένως, η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των δύο εισόδων της Βόνιτσας, δεν είναι δείγματα συνέχισης της διοίκησης για το καλό του τόπου ; Όσον αφορά την ολοκλήρωση κάποιων έργων, σας ενημερώνω ότι το θέμα ανάδειξης πολιτιστικού κέντρου του παλιού κινηματογράφου «ΛΑΪΣ», τον Απρίλιο 2014 ο εργολάβος έκανε διακοπή εργασιών, γιατί διαπιστώθηκε ότι η μελέτη ήταν ελλιπής και είχε λάθη σχετικά με την στατική επάρκεια του κτιρίου. Το έργο ξεχάστηκε αλλά εμείς κάναμε νέα στατική μελέτη και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, την Διαχειριστικής Αρχής  και του Ανάδοχου συντάξαμε νέο ΑΠΕ που περιλαμβάνει όλες τις νέες εργασίες που προέκυψαν και δεν είχαν συμπεριληφθεί το οποίο υπογράφτηκε απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εγκρίθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.  Με τον τρόπο αυτό   ένα έργο που ήταν ενταγμένο στο 4ο ΕΣΠΑ που είχε ήδη λήξει (ουσιαστικά το είχαμε χάσει), θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί. Ομοίως, για την ανάπλαση παραλιακού μετώπου και σύνδεση με το ιστορικό κέντρο Βόνιτσας ισχύουν τα ίδια με το κιν/φο. Για το έργο γίνονται προσπάθειες  να συνεχιστεί . Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε χωρίς να γίνει  παραλαβή του προηγούμενου έργου και παρότι το επισημάναμε  όταν ήμασταν αντιπολίτευση ότι έπρεπε να προηγηθεί η παραλαβή του προηγούμενου  έργου, δυστυχώς  αυτό  δε έγινε  από ατολμία και απραξία  της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. Για να συνεχιστεί το έργο χωρίς προβλήματα  έγινε ορισμός από  το Δ.Σ. της  επιτροπής παραλαβής για το προηγούμενο έργο, συντάθηκε  το πρωτοκόλλο παραλαβής  και θα συζητηθεί  σε επόμενο συμβούλιο. Καταφέραμε τα παραπάνω έργα, με μεγάλη προσπάθεια από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας καθώς και εμού του ιδίου, να τα εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ την 13-4-2016.»
«Πριν κάποιους μήνες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2016. Ποιοι είναι οι στόχοι σας εν μέσω κρίσης;»
«Οι στόχοι μας εκφράστηκαν στο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου , όπου εκφράστηκε το συνολικό όραμα που έχουμε σαν δημοτική ομάδα για τη μελλοντική πορεία του δήμου μας, το οποίο συμπληρώνεται και προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις ανάγκες του δήμου. Έργα και δράσεις που δίνουν  έμφαση κυρίως στην υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουρισμού και προβάλλουν το πολιτισμό και τις δυνατότητες της περιοχής μας.  Παρά την οικονομική κρίση, εκτιμώ ότι πάμε καλά, πολύ καλλίτερα από άλλους μεγαλύτερους δήμους. Ο Π/Υ για το 2016 είναι μέρος του επιχειρησιακού μας προγράμματος, που θα το βλέπουμε να υλοποιείται σταδιακά και μεθοδικά εντός της πενταετίας. Η προσπάθειά μας λοιπόν είναι, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, με συνεχείς παρουσίες στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες  και όπου αλλού χρειάζεται. Παράλληλα δε, συντάσσονται οι αναγκαίες μελέτες ώστε ο δήμος μας να μη χάνει χρόνο και να είναι έτοιμος στην ένταξη των έργων . Και πάντα σας παρακαλώ να έχετε κατά νου την οικονομική κατάσταση και να μας συγκρίνετε με δήμους ισομεγέθεις.»
«Τι γίνεται με το βιολογικό Κατούνας και την αγορά του αγροτεμαχίου που θα εγκατασταθεί ;»
«Σας ενημέρωσα ήδη ότι ένα έργο πνοής που αράχνιαζε στα συρτάρια, με μεθοδευμένες ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής , επιλύθηκε σύντομα, δημοπρατήθηκε και εγκαθίσταται ο εργολάβος για την εκτέλεσή του. Δυστυχώς όμως, η προηγούμενη δημοτική αρχή μας κληρονόμησε και ένα χρέος πλέον των 177.500 ευρώ, μετά την απόρριψη της τιμής αγοράς του περιβόητου οικοπέδου του βιολογικού Κατούνας από το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα αυτά  θα τα πληρώσει αναγκαστικά πλέον ο δήμος. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τις έντονες αντιδράσεις που είχαμε εκφράσει σαν αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας τους λανθασμένους χειρισμούς της τότε Δημοτικής αρχής. Όσο για τα επιπλέον χρήματα δηλαδή το ποσό των  177.500€ αυτό θα συζητηθεί στο Δ.Σ. με το νομικό σύμβουλο  του Δήμου μας και ιδιώτη για το θέμα αυτό.»
«Γίνονται πολλές συζητήσεις για το ΧΥΤΑ Παλαίρου και την υποδοχή σκουπιδιών από δήμους της Ηλείας. Τι έχετε να πείτε ;»
«Ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ουδέποτε λειτούργησε σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του , όχι με δική μας ευθύνη , και έχει αναλυθεί το θέμα διεξοδικά στα Δημοτικά Συμβούλια και στο τοπικό τύπο. Η σημερινή δημοτική αρχή, με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, βρέθηκε αντιμέτωπη και επίλυσε   πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω χρεών , η απόφαση δικαστηρίου για οικονομική αποζημίωση του εργολάβου ή προειδοποίηση για κατάσχεση  περιουσιακών στοιχείων του ΧΥΤΑ, ύψους 250 χιλ. ευρώ για το 2013-2014 και ακολουθούσε ανάλογη για το 2014 λόγω μη καταβολής οφειλών του ΦΟΔΣΑ (ΧΥΤΑ) στους εργολάβους. Επίσης και ο 2ος εργολάβος αγωγή κατά του Δήμου. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν η λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιβαλλοντολογικής μόλυνσης. Μέσα σε διάστημα 6 μηνών καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία τον βιολογικό καθαρισμό του  ΧΥΤΑ, κάτι που δε γίνονταν  για  τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια, ενώ αναθέσαμε  με νόμιμες διαδικασίες την  λειτουργία των ΧΥΤΑ  σε εξειδικευμένη εταιρεία  με αποτέλεσμα το ΧΥΤΑ να λειτούργει πλέον πολύ ικανοποιητικά και όχι ως  απλή χωματερή όπως γινόταν στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι μόλις αναλάβαμε καλέσαμε την επιβλέπουσα Υπηρεσία της ΠΔΕ να κάνει έλεγχο της εγκατάστασης και υποχρεώσαμε τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες ενώ έχουμε προβεί και σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την λειτουργία  της εγκατάστασης από εξειδικευμένη εταιρεία. Όπως δε γνωρίζετε, στα πλαίσια του ευρύτερου περιφερειακού σχεδιασμού για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, σχεδιάζουμε  σήμερα  την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων  του ΧΥΤΑ με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για να είμαστε σχεδόν έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση για ένα νέο  δ’ ΕΣΠΑ όταν αυτό ξεκινήσει. Όσον αφορά την υποδοχή σκουπιδιών από την Ηλεία. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι ανάγκη η επίδειξη   κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας και πρώτιστα να μην αντιμετωπίζουμε τα θέματα με τη νοοτροπία του «εγώ» αλλά να έχουμε αντίληψη της συνολικής εικόνας της πολιτικής. Διαφορετικά θα μείνουμε απομονωμένοι στο «εγώ» μας. Στο πλαίσιο αυτό αποδεχθήκαμε αρχικά 4 χιλ. τόνους σκουπιδιών από την Ηλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα κατεπείγον θέμα δημόσιας υγείας, με υπογραφή ανάλογης προγραμματικής σύμβασης με τη Περιφέρεια . Με την απόφασή μας αυτή θα μειώνονταν ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Παλαίρου από 20 χρόνια σε 19 χρόνια λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζαμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί εντός των προδιαγραφών του.»
«Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια έργα ελπίζετε ότι θα χρηματοδοτηθούν για το 2016 ;»
«Θεωρώ ότι το σημαντικότερο έργο για το δήμο μας είναι η μελέτη του ΓΠΣ, που θα επιτρέψει το χωροταξικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις, αφού ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ΠΟΥ μπορεί και ΤΙ μπορεί να επενδύσει. Από τη προηγούμενη θητεία μου είχε ολοκληρωθεί η πρώτη   από τις δύο  φάσεις  για το πρώην δήμο Ανακτορίου.  Στην ερώτησή σας τώρα. Εκτός από τις δράσεις για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του δημότη και την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των συμπολιτών μας, το 2016 προγραμματίζονται να γίνουν εντάξεις έργων σε προγράμματα και ίσως κάποια ξεκινήσουν σύντομα  κατά δημοτική διαμέρισμα :
Δημοτικό Διαμέρισμα Ανακτορίου
1. Κατασκευή πεζογέφυρας Αγ. Παρασκευής , (850 χιλ. ευρώ)  για την οποία ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση και είναι για υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών και η πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου και η ανάδειξη του ιστορικού κάστρου, ‘ύψους 1,3 εκ ευρώ, για το οποίο ολοκληρώνεται  η νομιμοποίηση
2. Παραλιακό αγκυροβόλιο το οποίο ολοκληρώνεται οι σχετικές αδειοδοτήσεις και οι περιβαλλοντικές το φθινόπωρο.
3. Πεζοδρόμηση Ανατολικής- Δυτικής εισόδου Βόνιτσας θα ολοκληρωθούν αρχές  του  2017. Υπάρχει ένα πρόβλημα για ένα τμήμα του στην ανατολική είσοδο, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Διότι είναι ένα έργο που εμείς ξεκινήσαμε και εμείς θα το τελειώσουμε.
4. Ίδρυμα «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» , ένα έργο αξιοποίησης ενταγμένο από το πρώην  δήμο Ανακτορίου κινδύνευε να χαθεί λόγω ολιγωριών της προηγούμενης διοίκησης αλλά ευτυχώς το προλάβαμε και το έργο έγινε.
5. Αξιοποίηση παλιού κιν/φου «ΛΑΪΣ» και  Ανάπλαση παραλιακού μετώπου και σύνδεση με το ιστορικό κέντρο Βόνιτσας. Αναφέρθηκα σε προηγούμενη ερώτησή σας .
6. Ολοκληρώνεται η μελέτη αισθητικής ανάδειξης-  αξιοποίησης του υδατορέματος Μοναστηρακίου και θα προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις και στην ένταξη του.
7. Ολοκληρώσαμε και συνεχίσαμε  έργα παλιά δικά μας από το ΘΗΣΕΑ την πλακόστρωση του δρόμου Μουσείου Θυρρείου, καθώς και  το 1ο μέρος του έργου 2η είσοδος Μοναστηρακίου από τον ΘΗΣΕΑ και αυτό που μας απομένει είναι  η σύνδεση του δηλαδή η γέφυρα και κάποιες μικροπαρεμβάσεις.
8. Ολοκληρώνονται έως τέλους Μαΐου οι συνδέσεις των κατοίκων με το νέο δίκτυο ύδρευσης Βόνιτσας και πιστεύουμε έως το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί και θα σταματήσει και η ταλαιπωρία των δημοτών μας από τις διακοπές ύδρευσης.
9. Ξεκινήσαμε σε μερική  ασφαλτόστρωση δρόμων στη Βόνιτσα καθώς και σε συντηρήσεις σε  όλο το Δήμο και όχι μόνο σε επαρχιακούς δρόμους.
Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαίρου
1. Αντιστήριξη περιοχής ΟΧΘΙΑ Παλαίρου. Ένα απαραίτητο αλλά χρονίζων πρόβλημα , με κίνδυνο για τις υφιστάμενες περιουσίες αλλά και την ασφάλεια των διερχομένων λόγω καταπτώσεων των εδαφών. Έχει γίνει η μελέτη να ξεκινήσουμε την  αδειοδότηση και παρότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, αναζητούμε τρόπο ένταξης και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη σύντομα.
2. Δρόμος Πογωνιά- Πλαγιά.  Χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για να βρεθούν χρήματα ή μέρος αυτών προκειμένου να  ξεκινήσει το έργο.
3. Μαρίνα Παλαίρου. Ήδη έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες μελέτες και αν όλα πάνε καλά,  εντός του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις. Ήδη το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών είναι μεγάλο, όπως αντίστοιχα έγινε και με τη μαρίνα Λευκάδας.
4. Μαρίνα Πλαγιάς. Έχει ξεκινήσει με το  μελετητικό γραφείο για την  σύνταξη μελέτης για το έργο.
5. Δρόμος προς ΧΥΤΑ, ύψους 2.550.000 ευρώ. Παρότι το έργο ήταν ενταγμένο και είχε εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του στο 4 ΕΣΠΑ, χάθηκε λόγω ολιγωριών και δεν μπορεί να ενταχθεί πλέον στο 5ο ΕΣΠΑ. Καταβάλλονται προσπάθειες εξασφάλισης χρηματοδότησης και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη.
6. Ξεκίνησε η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Παλαίρου, που πιστεύουμε εντός 2016 θα ολοκληρωθούν και οι αδειοτήσεις ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο 5ο ΕΣΠΑ και που θα ελευθερώσει θέσεις για τη μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας.
7. Ξεκίνησε και λειτουργεί πλέον το ΚΔΑΠ Παλαίρου.
8. Έχουν εξασφαλισθεί οι αδειοδοτήσεις για το καθαρισμό του λιμανιού Παλαίρου και Πογωνιάς και ξεκινάμε έως τέλους Μαΐου.
9. Έχει ανατεθεί σε έμπειρο μελετητή η υποχρέωση υποβολής πρότασης λύσης  βελτίωσης – αξιοποίησης του λιμανιού Πογωνιάς.
10. Εντός του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή στην ιδιοκτησία του Δήμου του πρώην Ομογενειακού Χωριού από τη ΔΕΠΟΣ (Υπηρεσία του Δημοσίου).  Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μελέτη αξιοποίησης της περιοχής.
11. Ήδη  ξεκινάμε τη σύνδεση των κατοίκων με το  βιολογικό Παλαίρου
12. Ολοκληρώθηκε η μελέτη ύδρευσης Κορπής -Παλαίρου – Πογωνιάς- Βαρκό –Πογωνιάς και πιστεύουμε ότι εντός του 2016 θα έχουμε την ένταξη του έργου στο 5ο  ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσει το έργο και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα για τα επόμενα 30 χρόνια.
Δημοτικό Διαμέρισμα Κατούνας (Μεδεώνος)
1. Έγινε η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος βιολογικού Κατούνας. Όπως ήδη ανέφερα, η τιμή αγοράς του οικοπέδου εγκατάστασης του βιολογικού έχει απορριφθεί και ο δήμος καλείται να επιστρέψει 177.500 ευρώ. Γνωστή η ιστορία και η αρνητική θέση μου για τη τιμή και τη πιθανή μεθόδευσή της και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Αυτά μας κληρονομούν όσοι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η διοίκηση αλλά και δεν ακούν κανένα.
2. Σύνδεση  του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κατούνας με τις κατοικίες.
3. Κατατέθηκε η αδειοδότηση των Λουτρών Τρύφου και κατατέθηκε ήδη σχετικός φάκελος για την αξιοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα ορίσθηκε ορκωτός λογιστής για την εκκαθάριση της επιχείρησης, όπως καθορίζει ο νόμος. Χάθηκαν 4 χρόνια από παλινωδίες και άγνοια, που δεν θέλω να θεωρήσω ως  σκόπιμες.
4. Έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δρόμου Κατούνα- Λουτράκι και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Πριν από λίγες μέρες ο ΓΓ του Υπουργείου Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους , διότι το έργο πλέον δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, που θα μπορούσε να ενταχθεί από τη προηγούμενη διοίκηση. Τι να κάνουμε, κάποιοι με την αδιαφορία που τους διέκρινε , ήθελαν τη περιοχή Μεδεώνος απομονωμένη από τον υπόλοιπο δήμο.
5. Πυρόπληκτα (Ταμείο Μολυβιάτη) , ύψους 900.000 ευρώ, έργο αγροτικής οδοποιίας  Έχει υποβληθεί μελέτη το τέλους του 2015  στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και καθυστερεί η αξιολόγηση λόγω μη συμμετοχής των μηχανικών αξιολογητών. Πιστεύω ότι εντός του καλοκαιριού θα έχουμε εντολή δημοπράτησης.
6. Έχει ήδη γίνει η δημοπράτηση ασφαλτόστρωσης του δρόμου Κατούνα -Παλιοπήγαδο- Μουντζούρια, προϋπολογισμός έργου 570.000€ από το ΕΣΠΑ και έγινε ήδη η εγκατάσταση του εργολάβου.
7. Σφαγεία Κατούνας, σημαντικό έργο για την υποστήριξη της κτηνοτροφικής οικονομίας της περιοχής. Οι ευκαιρίες ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα χάθηκαν και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά , εμείς έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες που βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση και αδειοδότηση και ευελπιστούμε μέχρι το Μάιο να έχουμε τελειώσει. Επειδή το έργο δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί ούτε από το νέο ΕΣΠΑ και είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΠΔΕ για τους γνωστούς λόγους, θα προβούμε σε διεθνή διαγωνισμό για την εξασφάλιση ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ενδείξεις είναι καλές και ας κάνουν λίγο υπομονή οι ενδιαφερόμενοι.
8. Γήπεδο Κατούνας. Πιστεύουμε ότι, αν βελτιωθούν λίγο τα οικονομικά του δήμου, το γήπεδο θα γίνει.
Τέλος, ας μη ξεχάσουμε τις άμεσες και σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Αντικαταστήσαμε στέγες, ολοκληρώσαμε το παιδικό σταθμό Παλαίρου, βάψαμε και συντηρήσαμε γενικά σχεδόν όλες τις αίθουσες, εξασφαλίσαμε τη θέρμανση με αποτέλεσμα να μη έχουμε κανένα παράπονο ούτε πέρυσι ούτε και  φέτος. Συμπληρώσαμε τις εγκαταστάσεις την γηπέδων όσο μπορούσαμε και θα συνεχίσουμε για τη περαιτέρω βελτίωσή τους, δώσαμε πνοή και ουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, βελτιώσαμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Καθαρίσαμε τα πλάγια όλων των δρόμων, που είχαν σχεδόν κλείσει από χόρτα και κλαδιά. Σχεδόν ολοκληρώσαμε την συντήρηση των αγροτικών δρόμων του δήμου, οι οποίοι είχαν ανακαταληφθεί στη τύχη του, διότι μη ξεχνάμε ότι η ραχοκοκαλιά του Δήμου μας είναι οι αγρότες.  Και άλλα πολλά και μικρότερα έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη καθημερινότητα του πολίτη. Όλα αυτά που αποδεικνύουν τη διαφορά στην αντίληψη του ρόλου του δήμου στην εξυπηρέτηση των αναγκών του δημότη.
«Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για την απόφασή σας να αναθέσετε   το τομέα καθαριότητας σε ιδιώτες.»
«Δυστυχώς, και αυτό είναι ένα από τα παράπονά μου, η αντιπολίτευση αναλώνεται σε στείρα, αντιπαραγωγική, άκριτη και υστερόβουλη κριτική. Το πρόβλημα της αποδοτικότητας του τομέα καθαριότητας είναι γνωστό και δικαίως επισύρει τα παράπονα των δημοτών. Ούτε οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι αυτές που θέλουμε ούτε ανταποκρίνονται στο κόστος λειτουργίας της σαν δημόσια υπηρεσία, για τους γνωστούς λόγους. Σήμερα, οι περισσότεροι δήμοι στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αναθέσει αν όχι όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας, ένα μεγάλο μέρος αυτών σε ιδιώτες.  Γιατί, ελεύθεροι από απαρχαιωμένες ιδεοληψίες, πέτυχαν και καλλίτερες υπηρεσίες προς τους δημότες, που είναι το ζητούμενο, και φτηνότερες αλλά και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα επέτυχαν καλλίτερα αποτελέσματα προστασίας του περιβάλλοντος. Δηλαδή θα έχουμε ποιοτικά καλλίτερες και οικονομικά φθηνότερες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ας έχουν λίγη υπομονή. Θα έρθει πληρέστερη μελέτη και αναλυτική εισήγηση με πλήρη οικονομικό – τεχνικά στοιχεία για το θέμα αυτό και θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να καταθέσουν με υπευθυνότητα τις αντιρρήσεις  και  προτάσεις τους.  Πιστεύουμε ότι όλοι θα καταλάβουν τα σημαντικά οφέλη από αυτή τη πρότασή μας για την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος καθημερινότητας . Διαφορετικά, ας παραμείνουν στη στείρα αντιπαράθεση, νομίζοντας ότι μέσω των εντυπώσεων κερδίζουν πόντους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που ακόμα αργεί.»
«Αληθεύει ότι ξεκίνησαν κατασχέσεις δημοτών για χρέη και θα γίνει διακοπή νερού για τον ίδιο λόγο;»
«Είναι αλήθεια κύριε Φράγκο. Δεν μπορεί μια γριούλα  από την σύνταξη των  350€ να μην οφείλει στο Δήμο ύδρευση και αποχέτευση και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας να μη  πληρώνουν και ο δήμος να κινδυνεύει συνέχεια με διακοπές από τη ΔΕΗ στα αντλιοστάσια. Διότι δεν γνωρίζουν πολλοί ότι απαγορεύονται να πληρώσεις με χρήματα του Δήμου που αφορούν έργα κλπ. Αλλά μόνο από τον κωδικό των νεοεισπραχθέντων ανταποδοτικών που αφορούν Ύδρευση, αποχέτευση και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ την καθαριότητα και τον φωτισμό. Από την ΔΕΗ δύο φορές σταματήσαμε τη διακοπή ύδρευσης. Πιθανολογώ ότι την Τρίτη φορά πιστεύω ότι θα το κάνουν πράξη και μη ξεχνάμε ότι τα χρέη προ τη ΔΕΗ ήταν περίπου 800.000 € όταν αναλάβαμε και σήμερα είναι κοντά στα 150.000€.»
«Τελευταία ερώτηση κύριε Δήμαρχε. Πως αξιολογείται το έργο σας μέχρι σήμερα ;»
«Δεν είμαστε αλάνθαστοι ούτε παντοδύναμοι. Είναι γνωστό ότι όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη. Η χώρα διέρχεται τη σοβαρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση από τη μεταπολίτευση που περιορίζει πολύ τις δυνατότητες και του δήμου αλλά και των δημοτών. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε 20 μήνες στο Δήμο και έχουμε μόνιμα εκλογές, δημοψηφίσματα και πότε θα κλείσουν τα μέτρα με την Ευρωπαϊκή ένωση και την τρόικα και συνεχώς γίνονται περικοπές από το κράτος στους Δήμους λόγω οικονομικής κατάστασης της χώρας.  Μόλις αναλάβαμε, αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα όπως ανέφερε προηγούμενα, και μια νοοτροπία που έπρεπε να ανατρέψουμε. Τα οικονομικά του δήμου σε κακή κατάσταση και σε άγνωστη πορεία. Τα προβλήματα πολλά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα , με τη βοήθεια πολλών, καταφέραμε να βάλουμε το δήμο πάλι σε δημιουργική και αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και κυρίως να μηδενίσει κανείς. Ευελπιστώ ότι, με τη βοήθεια όλων , θα συνεχίσουμε τη προσπάθειά μας για την υλοποίηση του οράματός μας , όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμά μας.
Τη συνέντευξη του Δημάρχου μας την παραχώρησε στο katouna News ο κ. Φράγκος και τον ευχαριστούμε.   

google page rank