Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οι δανειστές φεύγουν - Τι ζητούν για να ξαναγυρίσουν

Επί πέντε ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεδίπλωναν καθημερινά τις απαιτήσεις τους προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται πενιχρά καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Διαφορά που θα πρέπει να γεφυρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να επιστρέψουν εκείνη την ημέρα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου.
Παράλληλα μια ακόμη δυσκολία για την κυβέρνηση προέκυψε χθες Πέμπτη από την έκθεση της Κομισιόν και του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, με την οποία γίνεται λόγος για «πρόσθετα μέτρα το 2016», πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2017-2018.
Η τελική συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη έχει οριστεί για σήμερα στις 11.00 το πρωί για να τελειώσει στις 15.30 και να αναχωρήσουν οι απεσταλμένοι των θεσμών. Κατά τη διάρκειά της θα γίνει η τελική επισκόπηση της πρώτης φάσης, ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και να επιστρέψουν ξανά στις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο και τις αποφάσεις.

«Κλειδί» οι συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε για μια δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες πως οι θέσεις των δανειστών «είναι γνωστές» και ότι, αν και «δεν έχουν ζητήσει ανοικτά την περικοπή συντάξεων», εμμένουν στην σύνδεση της καταβολής της εθνικής σύνταξης με το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, την αύξηση της 15ετίας σε 20ετία για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κ.λπ.
Επί της ουσίας οι δανειστές έχουν θέσει εμμέσως θέμα της περικοπής των συντάξεων, γιατί από τη μια ζητούν περικοπή 1,8 δισ. από τις συντάξεις, από την άλλη δεν λένε «ναι» στην αύξηση των εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση, δείχνοντάς της πως πρέπει να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.
Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε και πάλι για «μια λύση συμφέρουσα για τον τόπο». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να συνδέει τις τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό με την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την επίτευξη Συμφωνίας για το χρέος, κάτι που έκανε ευθέως την Πέμπτη εκ μέρους του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι «αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι αποφάσεις για το χρέος».

Που διαφωνούν οι θεσμοί με την κυβέρνηση
Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που τη θεωρούν αντιπαραγωγική, ενώ διαφωνούν τόσο στο ύψος των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στο μίνιμουμ των 15 ετών εργασίας για την απονομή της εθνικής σύνταξης. Έτσι, ανοιχτό παραμένει το θέμα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια με τους δανειστές να εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί στο κομμάτι αυτό.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δανειστές επιμένουν στο αίτημά τους για περικοπή όλων των σημερινών κύριων συντάξεων. Το βασικό σενάριο που έχουν διαρρεύσει κάνει λόγο για μια επιλογή μεταξύ τριών εναλλακτικών: μείωση όλων των συντάξεων από το πρώτο ευρώ οριζόντια, κατά 6%, περικοπή 15% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ ή 30% για όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο Κατρούγκαλου ως έχει κι αυτό φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, από τους οποίους ζήτησε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου από μηδενική βάση.
Χαρακτηριστικό της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η συνειδητοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι οι θεσμοί δε διαχωρίζουν τη θέση τους και πως εκφράζουν ενιαία γραμμή στα περισσότερα ζητήματα, διαψεύδοντας στην πράξη κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι επιμένουν να μιλούν για αντιθέσεις και αντιπαραγωγικές τακτικές εκ μέρους ορισμένων θεσμών.
google page rank