Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΓΚΟΛΙΑ ΕΤΩΝ 32 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΤΟ


17 Ιανουαρίου 2000: Πτήση χωρίς επιστροφή για ένα F-4 Phantom 
Αιώνια ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους Φαντομάδες της 339 ΜΔΒ Σμηναγό Ευστράτιο Γκόλια και Υποσμηναγό Νικόλαο Νέζη, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους και υπηρετώντας την Πατρίδα.
Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-4 Phantom συντρίβεται κατά την διεξαγωγή ασκήσεως στο στενό μεταξύ Διστόμου και Ξεροβουνίου στον Παρνασσό, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ο Σμηναγός Ευστράτιος Γκόλιας 32 ετών και ο Υποσμηναγός Νικόλαος Νέζης 30 ετών.
Το μοιραίο αεροσκάφος πετούσε σε ζεύγος μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου και αυτό ήταν το δεύτερο. Στις 9.30 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και πετώντας σε χαμηλό ύψος, κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση το σύστημα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας "Παλλάς" εντόπισε τα δύο μαχητικά να πετάνε σε ύψος περίπου 100 μέτρων πάνω από την θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο, με κατεύθυνση την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΦΑΝΤΟΜ 
Από κει και πέρα είναι άγνωστο τι έγινε και ακολουθούν οι εικασίες, αφού με την είσοδο των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από την Στερεά Ελλάδα και λόγω της χαμηλής πτήσης, τα επίγεια ραντάρ που παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία, δεν μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς το στίγμα των αεροσκαφών λόγω των πτυχώσεων του εδάφους. Έτσι το μεν πρώτο μαχητικό συνέχισε την πορεία του, το δε δεύτερο σταμάτησε να δίνει οποιοδήποτε σημείο ζωής...
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αεροσκάφος συνετρίβη στις πλαγιές του Παρνασσού στην προσπάθειά του να πάρει ύψος για να περάσει με ασφάλεια πάνω από τον ορεινό όγκο. Στο σημείο αυτό, μάλλον εκδηλώθηκε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα το κράτημα του κινητήρα, την απώλεια ύψους και την συντριβή,  οπότε και οι χειριστές δεν είχαν περιθώριο για καμία αντίδραση. 
Για την αναζήτηση του αεροσκάφους ξεκίνησε αμέσως μετά την εξαφάνιση του ίχνους του μια τεράστια επιχείρηση με την συμμετοχή ελικοπτέρων της Αεροπορίας και του Ναυτικού, μεταγωγικών «C-130» αλλά και χερσαίων δυνάμεων, κυρίως Δυνάμεις Πεζοναυτών στην περιοχή του Παρνασσού.
Ο εντοπισμός ενός μαχητικού αεροσκάφους σε μια χιονισμένη περιοχή, λόγω και του μικρού του μεγέθους, θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς δεν αποκλείεται να καρφώθηκε στην γη και να καλύφθηκε από το χιόνι. Να σημειωθεί ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν διαθέτουν σύστημα εντοπισμού, ούτε μαύρο κουτί, για λόγους στρατιωτικής ασφαλείας, αφού σε μια ενδεχόμενη πτώση τους σε εχθρικό έδαφος θα εντοπιζόταν από τις εχθρικές δυνάμεις. Επισημαίνεται ακόμα η περίπτωση όπου το 1982 ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου, το οποίο είχε συντριβεί, βρέθηκε τυχαία μετά από περίπου ένα χρόνο από βοσκούς στην περιοχή της Λαρίσης.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος F-4 Phantom ήταν δεύτερης γενιάς μαχητικό, ηλικίας 25 χρόνων, διθέσιο και το χρησιμοποιούσαν και σαν εκπαιδευτικό.
Σμηναγός Ευστράτιος Γκόλιας
Γεννήθηκε στην Δυτική Γερμανία το 1968, ενώ καταγόταν από τον Αετό Αιτωλοακαρνανίας.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1988 (64η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1992 με τον βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.
Νικόλαος Νέζης
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 339 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.
Υποσμηναγός Νικόλαος Νέζης
Γεννήθηκε στην Μάνδρα Αττικής το 1970.
Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 339 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά....



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΤΟΥΝΑ 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 
Η εφημερίδα της Κατούνας τον Ιανουάριο του 2003 (φύλλο 7 σελ.3) έκανε το πρώτο ολοσέλιδο αφιέρωμα στο παλικάρι από τον Αετό που έπεσε στο καθήκον του για την Πατρίδα. Μεταξύ  άλλων γράφει: Άσβεστος ο πόνος για τον Σμηναγό Στρατή Γκόλια "...του ήρωος η ζωή ποτέ της δεν τελειώνει, από την στιγμή που σβήνει, αθάνατη αραχνιά..."
Ο Στρατής γεννήθηκε στην Γερμανία το 1968 φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Αετού μέχρι την Πέμπτη τάξη και στην συνέχεια φοίτησε και τελείωσε το Λύκειο στον Ταύρο στην Αθήνα. Μεγάλωσε απο τους γονείς του Παναγιώτη και Βασιλική Γκόλια. 
Αποφοίτησε την σχολή Ικάρων όπου είχε περάσει με πανελλήνιες το 1992. Ο Στρατής εξελίχτηκε γρήγορα σαν έναν από τους καλύτερους πιλότους της πολεμικής μας Αεροπορίας αφού εκατοντάδες φορές είχε κυνηγήσει εχθρικά αεροπλάνα και είχε βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους. Όμως στις 17 Γενάρη του 2000 έπεσε θύμα του φάντομ που τόσο λάτρευε. Την ημέρα εκείνη μαζί με συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Νέζη Νίκο απογειώθηκαν από την Ανδραβίδα να προσεγγίσουν αεροδρόμιο της Σκύρου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μιας και πετούσαν πολύ χαμηλά από τα ραντάρ και να βομβαρδίσουν εικονικά βέβαια την περιοχή, κατά την αποστολή τους σε χαμηλή πτήση είχε πολύ ομίχλη. Ο Στρατής προσπάθησε να περάσει μέσα σε μια χαράδρα και το αεροπλάνο καρφώθηκε στην πλαγιά του Παρνασσού στη Θέση Ξηροβούνι Βιωτίας. 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΣΤΑΥΡΟ
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ
ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ
ΤΟ ΦΑΝΤΟΜ
Ο άτυχος Στρατής κηδεύτηκε στην Αθήνα με στρατιωτικές τιμές. Όσα αναφέρουμε πιο πάνω και άλλα πολλά που αναφέρει η εφημερίδα της Κατούνας, μας τα είπε ο Πατέρας του Στρατή ο κυρ Παναγιώτης που δεν ζει κι αυτός σήμερα τον έφαγε ο καημός, το 2002 που πήγαμε και τον συναντήσαμε στο σπίτι του στον Ταύρο. Το σπίτι του ήταν γεμάτο φωτογραφίες του Στρατή με το Φάντομ που τόσο αγαπούσε.  Επίσης τις φωτογραφίες που σας παρουσιάσαμε μας τις έδωσε ο πατέρας του Στρατή Γκόλια τότε.
Προτομή του Στρατή στον Αετό Ακτίου-Βόνιτσας  

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ 
Προς τιμήν του Ήρωα Στρατή Γκόλια στήθηκε προτομή στην κεντρική πλατεία του Αετού, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων. Στις 14 Αυγούστου 2001 τίμησαν με την παρουσία τους συνάδελφοί του και αξιωματικοί και πολιτική επίσημοι. Η προτομή στον Αετό έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Μεδεώνος με δαπάνη του Δήμου επί Δημαρχίας Δημητρίου Τζαβαλά. 
Η προτομή τιμά και στολίζει για πάντα τον Αετό και στα μάτια όλων παραμένει μια ζωντανή ομορφιά.
Το σημερινό αφιέρωμα γίνεται στην μνήμη του συνδημότη μας Στρατή Γκόλια για τα 16 χρόνια από τον Θάνατό του.

            ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ 
Ο Σοφοκλής Σκουλικαρίτης ορμώμενος από την εφημερίδα η Κατούνα και το αφιέρωμα της, τότε μας είχε στείλει ένα ποίημα για το Στρατή που είχαμε δημοσιεύσει.
Δείτε το 
ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ ΑΕΤΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΟΥ
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΤΑΡΙΑΣΜΕΝΗ  
ΕΝΑΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ ΑΕΤΟΣ
ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ ΔΙΑΒΑΙΝΕΙ

ΠΥΚΝΗ ΟΜΙΧΛΗ ΣΚΕΠΑΣΕ
ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΙΚΕ
ΣΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΟΥ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΑΠ’ΤΟΝ ΑΕΤΟ
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΦΥΛΟΥΣΕ
ΑΝΑΧΕΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΨΗΦΟΥΣΕ

ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΗΤΑΝΕ ΓΡΑΦΤΟ
ΝΑ ΧΑΣΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ
ΕΝΑΝ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΜΗΝΑΓΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΡΑΒΙΔΑ

ΕΝΑΝΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΚΑΡΟ
ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΜΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ
ΦΥΛΑΚΑ ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΣ

ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟΛΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΕΤΟ
ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΜΗΝΑΓΟ
ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ
ΜΕ ΔΑΦΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΜΕ

ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΣΜΗΝΑΓΕ
ΑΘΑΝΑΤΗ Η ΜΟΡΦΗ ΣΟΥ
ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΣΤΑΥΡΑΕΤΕ
Η ΔΟΞΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ
ΘΑ’ΝΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΣΟΥ ΑΙΩΝΙΑ
ΑΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΦΤΕΡΑ
ΗΡΩΑ ΣΤΡΑΤΟ ΓΚΟΛΙΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΨΥΧΗ
ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΔΟΞΑΣΤΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΦΩΝΑΞΤΕ



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ  
google page rank