Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Θωμάς Καφρίτσας Πρόεδρος Κατούνας: Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής προκαλούν οι φημολογίες για την κατάργηση του Α.Τ. Κατουνας

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με την κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια πρόσκληση από επίσημο φορέα για να θέσουμε τους προβληματισμούς για την αστυνόμευση της περιοχής.
Βέβαια πέρα από αυτά, οι τοπικοί φορείς αλλά και οι κάτοικοι είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο κατάργησης του τμήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον χρειαστεί είμαστε πρόθυμοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο διαμαρτυρίας και αποτροπής.
Το παραπάνω αίτημα μας είναι πέρα για πέρα δίκαιο για τους εξής λόγους.  Η περιοχή μας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης 400.000τ.μ. περίπου απέχει σημαντικά από τα υπόλοιπα αστικά η ημιαστικά κέντρα. Εάν σε αυτά υπολογίσουμε ότι κυρίως η περιφέρεια μας αποτελείται από ορεινούς όγκους και εξυπηρετείται από κακό οδικό δίκτυο, η απόσταση από τις πιθανές νέες αστυνομικές υπηρεσίες υπολογίζεται για όλες τις τοπικές κοινότητες σε 45’ έως 1 ώρα διαδρομή.
Αυτό έχει ως επακόλουθο την δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες όταν πλέον ένα περιπολικό θα χρειάζεται τόσο, χρονικό διάστημα για να μεταβεί σε έναν οικισμό.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας ο αριθμός των οποίων με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στις 7.000, αλλά οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ξεπερνούν τις 10.000 και σαφώς από τον πρώτο μήνα της Άνοιξης υπερδιπλασιάζονται, καθίστανται ευάλωτοι σε κάθε εγκληματική συμπεριφορά, όταν όπως ανέφερα παραπάνω ο χρόνος ανταπόκρισης και αστυνομικής επέμβασης πολλές φορές φτάνει την μία ώρα. 

Πόσο μάλλον δε όταν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ηλικιωμένα, ανήμπορα και ευάλωτα άτομα. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ένα τραπεζικό κατάστημα, δυο καταστήματα ΕΛΤΑ και ένα Α.Τ.Μ.. Πιθανή κατάργηση και απουσίας σταθερής αστυνομικής δύναμης δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας και αυτών.
Δεν χρειάζεται να αναλυθεί πόσο αρνητικά θα επηρεάσει την ζωή των κατοίκων αυτό το γεγονός.
Πρόσθετη ταλαιπωρία των πολιτών. Οι οποίοι ήδη έχουν βιώσει την υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής από πλήθος δημοσίων υπηρεσιών που καταργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Για απλές υποθέσεις τους (ταυτότητες, άδειες όπλων, υποβολή μήνυσης κλπ) θα αναγκάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, που εκτός από προσωπική κούραση (ειδικά σε ηλικιωμένους που όπως σημειώθηκε αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας) θα τους επιφέρει και σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω της μη επαρκούς συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.
Πιστεύουμε ότι η κατάργηση αστυνομικών υπηρεσιών όχι μόνο στην Κατούνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της  επαρχίας θα αυξήσει την ερημοποίηση της ελληνική υπαίθρου σε μια περίοδο που λόγω οικονομικής κρίσης οικογένειες σιγά-σιγά εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις επιστρέφοντας στα χωριά τους. Η ανασφάλεια όμως και η απουσία αστυνόμευσης είτε έλθουν είτε να συνεχίσουν να ζουν σε αυτά.
Έχουμε δει στο παρελθόν παρόμοια επιχειρήματα τι αποτελέσματα είχαν. Τραγικά θα μπορούσαμε να πούμε. Το ίδιο φοβόμαστε ότι θα συμβεί και τώρα, ειδικά σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εγκληματικότητα:
-Κλοπές σε ιδιοκτησίες αγροτών γεωργών (αγροτικές αποθήκες), δυστυχώς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο  με τους παθόντες πολλές φορές να μην τις καταγγέλλουν.
-Το φαινόμενο των ζωοκλοπών, πολλές φορές και ως τοπικιστική εθιμική συμπεριφορά.
-Αντιδικίες, διαπληκτισμοί μεταξύ των κατοίκων οι οποίοι είτε ευτυχώς είτε δυστυχώς διαθέτουν υπεραυξημένο το αίσθημα προσωπικής τιμής και υπερηφάνειας που τους οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις συμπεριφοράς.
Ήταν γνωστά τα περασμένα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή τα προβλήματα των ζωοκλοπών και αντιδικιών.
Τον τελευταίο καιρό και με την σημαντική βοήθεια της τοπικής κοινωνίας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Εμείς προτείνουμε:
Παραμονή και περαιτέρω ενίσχυση του Α.Τ. Κατούνας με προσωπικό.
Αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων για δωρεάν μεταστέγαση του Α.Τ. (πρώην Δημαρχείο, Πρώην ειρηνοδικείο, Κ.Υ. Κατούνας)


Ο Πρόεδρος της Κατούνας
Καφρίτσας Θωμάς





google page rank