Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ιόνια Οδός : Το τμήμα από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία έχει «πάρει φωτιά»

Με κατεβασμένους ρυθμούς εξελίσσονται πλέον τα έργα στους 4+1 μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν φέρει νέα προβλήματα. Με τα έργα στα Τέμπη να είναι μπροστά από όλα τα υπόλοιπα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια απέναντι στον χρόνο που κάθε μέρα γίνεται και πιο πιεστικός. Ας δούμε αναλυτικά:
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Εδώ η πρόοοδς στα έργα έχει ξεπεράσει το 60% του άξονα Κόρινθος-Πάτρα κάνοντας την μετακίνηση των οδηγών ένα επικίνδυνο στοίχημα. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στα μεγάλα τεχνικά έργα. Τα τμήματα που κατασκευάζονται κάθε εβδομάδα είναι και πιο προχωρημένα, ενώ η «περίοδος κόλαση» με εργοτάξια σε όλο το μήκος του δρόμου είναι μπροστά μας. Ο στόχος της ολοκλήρωσης μεταφέρθηκε για το τέλος του 2016 ενώ το αίτημα παράτασης του παραχωρησιούχου είναι πλέον θέμα της διαιτησίας. Στα θετικά η λύση του προβλήματος των εμπλοκών στο σιδηρόδρομο.

ΑΙΓΑΙΟΥ
Εδώ τα χαμόγελα πάγωσαν καθώς το αίτημα για παράταση στα έργα στα Τεμπη για το Φθινόπωρο του 2016 και συνολικά του έργου για την άνοιξη του 2017 απεστάλησαν στη διαιτησία. Τα μεγάλα έργα του άξονα συμπυκνώνονται κατά 95% στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα. Εδώ κατασκευάζονται οι 3 σήραγγες που θα παρακάμπτουν Τέμπη και Πλαταμώνα με την δεύτερη να στέφεται η μεγαλύτερη σήραγγα σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Τα έργα είναι προχωρημένα σε ποσοστό άνω του 90% ενώ και εδώ το πρόβλημα των εμπλοκών με τον ΟΣΕ λύθηκε. Είμαστε σε φάση αναμονής αποφάσεων που θα καθορίσουν την τύχη της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Ο «κολοβός» αυτοκινητόδρομος ξεκίνησε να κατασκευάζεται με 4 εργοτάξια. Οι ρυθμοί ήταν καλοί αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταδιακό πάγωμα των εργασιών.  Η αισιοδοξία για ολοκλήρωση των έργων στο τελος του 2015 έπαψε με το αίτημα παράτασης κατά ένα χρόνο λόγω προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις και τη χρηματοδότηση. Δύσκολα είναι όμως και τα μελλοντικά πλάνα του Ε65 καθώς το Υπουργείο Υποδομών έκανε σαφές πως για να προχωρήσουν το βόρειο και το νότιο τμήμα ( Τρίκαλα-Εγνατία και Λαμία-Ξυνιάδα) θα πρέπει να υπογραφεί νέα συμφωνία.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Το νότιο τμήμα από το Αντίριο μέχρι την Αμφιλοχία έχει «πάρει φωτιά». Τα έργα σε αυτο το τμήμα είναι πολύ πιο προχωρημένα και μαζί με το έτοιμο τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου, ίσως παραδοθεί νωρίτερα από το βόρειο (Αμφιλοχία-Ιωάννινα) που επίσης κατασκευάζεται αλλά με πιο ήρεμους ρυθμούς. Στόχος είναι η ολοκλήρωση κατά προτεραιότητα του τμήματος Μεσολόγγι-Αμφιλοχία. Η διάνοιξη της Κλόκοβας προχωρά και μαζί το αίτημα παράτασης για ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2016 και της Κλόκοβας το 2017.
ΜΟΡΕΑΣ
Εδώ αναμένεται η απόφαση για την έγκριση του νέας σύμβασης για την χρηματοδοτική υποστήριξη από το Δημόσιο καθώς οι τράπεζες εδώ και 2 χρόνια είπαν στοπ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όπως και στον Ε65 για να ξεκινήσουν τα έργα ολοκλήρωσης του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη αλλά και η Περιφερειακή Καλαμάτας πρέπει να υπογραφεί νέα συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών με νέους όρους και χαμηλότερα διόδια.
Νίκος Καραγιάννης
-ypodomes.com
google page rank