Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Προσοχή σε φίδια και αρουραίους


Για «υπερπληθυσμό» κάνουν λόγο οι αγρότες, που συχνά έρχονται αντιμέτωποι μαζί τους στα χωράφια. 
Ύστερα από σχετικές επισημάνσεις πολλών παραγωγών μελών μας, ο Α.Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»  καλεί τους αγρότες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα χωράφια για την προετοιμασία της νέας καλλιέργειας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ερπετών και τρωκτικών. Φίδια, κυρίως δεντρογαλιές και οχιές, αλλά και τα ποντίκια των αγρών, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους και δημιουργούν τη σχετική αναστάτωση. 
Καλόν είναι οι αγρότες να ακολουθούν τους κανόνες ατομικής προστασίας (γάντια, κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι κτλ) και να μην έρχονται σε επαφή με αντικείμενα όπου μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη λεπτόσπειρα, η οποία και υπάρχει σε πολλά είδη θηλαστικών, άγρια και οικόσιτα, όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι, που την αποβάλλουν με τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίματα. Φυσικά, σε ότι αφορά τα φίδια, καλόν είναι να αποφεύγουν να τα σκοτώσουν. 

Άλλωστε, αυτά είναι που θα συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών. Πάντως, για την αποφυγή πιθανών …αναπάντεχων συναντήσεων μαζί τους, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα, που οι παραγωγοί μπορούν να προμηθευτούν και απ’ το κατάστημα φυτοπροστατευτικών που διατηρεί η Ένωση στην οδό Παπαϊωάννου 24 (είσοδος από το παρκινγκ στις καπναποθήκες Παπαπέτρου). 
Τέτοια σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό αποθηκών ή κάθε άλλου χώρου, όπου είναι πιθανή η παρουσία φιδιού. Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει καλός καθαρισμός απ’ τα χόρτα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν πια τα δυο μέτρα, μετατρέποντας ελαιώνες και άλλες αγροτικές και μη εκτάσεις, σε ιδανικό καταφύγιο για τα ερπετά. 
Υπενθυμίζουμε, παράλληλα, την υποχρέωση των αρμοδίων αρχών και φορέων να μεριμνήσουν για την αποψίλωση σε κοινοτικές εκτάσεις, αλλά και να παρέμβουν προς τις περιπτώσεις ιδιοκτησιών που, συν τοις άλλοις, δύνανται να προκαλέσουν πεδίο πρόκλησης πυρκαγιάς. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εμφάνιση πληθώρας φιδιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περιοχές κατοικίας, οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικοσυστήματα έχουν διαταραχθεί ριζικά, οι δε φυσικοί εχθροί τους, όπως οι αετοί και τα γεράκια, έχουν μειωθεί δραματικά.

e-ea.gr
google page rank