Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΧΤΙΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ.

Η κατάσταση στο χώρο του Κέντρο Υγείας Κατούνας επιδεινώνεται ραγδαία. Παίρνει εκρηκτικές και άκρως επικίνδυνες διαστάσεις. Η υγεία είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε οικονομική κρίση.
Την απόγνωση τους εκφράζουν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος εξαιτίας των ελλείψεων τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Κατούνας.
Αυτή την στιγμή οι μόνοι γιατροί που υπάρχουν είναι: Φώτης Λιάβας Επιμελητής β, Ειρήνη Ζαρμπαλά Ειρήνη  Διευθύντρια και Γουλιανός Ιωάννης για το περιφερειακό ιατρείο Φυτειών, Παπαδάτου και Κωνωπίνας.
Το Κέντρο Υγείας Κατούνας έχει 5 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού αλλά από αυτές οι 2 νοσοκόμες είναι στην Κατούνα οι άλλες τρεις έχουν πάει στο νοσοκομείο Αγρινίου ενώ οι θέσεις τους είναι στο κέντρο υγείας Κατούνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους το χειμώνα και την περίοδο του καλοκαιριού ακόμα περισσότερους. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εφημερίες των γιατρών που δεν αρκούν και δεν μπορούν να γίνουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες.  Δηλαδή ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, ούτε καθαρίστρια έχει, ούτε φύλακα, ούτε ασθενοφόρο. Περίπου στις 19 εφημερίες γίνονται το μήνα και κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια 5 γιατροί είτε αγροτικοί, είτε κανονικά διορισμένοι.  
Όλα αυτά γιατί δεν μπορεί ένας γιατρός να κάνει εφημερία χωρίς νοσοκόμα και χωρίς φύλαξη στο σημείο που βρίσκεται το κέντρο υγείας. Άλλωστε αν είναι μόνος του απαγορεύεται να εγκαταλείψει την θέση του και σε σοβαρό περιστατικό. 
Μερικές εφημερίες από αυτές γίνονται από τους υπάρχοντες γιατρούς και έρχεται και κάποιος άλλος γιατρός από το Θέρμο ελάχιστες φορές και φυσικά χωρίς νοσοκόμους.
Η επέκταση του κτιρίου δίπλα στο σημερινό δείχνει πως είναι έτοιμο κατασκευαστικά, χωρίς καθόλου ιατρικό εξοπλισμό. Αλλά και να επανδρωθεί πως θα λειτουργήσει άραγε χωρίς γιατρούς (αφού κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν έρχεται κανένας ή παραιτούνται), χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς ασφάλεια (φύλαξη), χωρίς ασθενοφόρο, χωρίς διοικητικό προσωπικό, χωρίς καθαρίστρια. Αφού δεν υπάρχουν ούτε στο σημερινό και οι γιατροί κάνουν συγχρόνως το νοσοκόμο, την καθαρίστρια αλλά και το φύλακα.  
Με λίγα λόγια το κέντρο υγείας Κατούνας υπολειτουργεί εδώ και χρόνια, αλλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
Η υποστελέχωσή του έχει ως αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να παραμένει χωρίς εφημερίες θέτοντος σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής μας.
Κύριε Υπουργέ Υγείας
Κύριε Κουρουμπλή
Μιας και ήσασταν από τους πρώτους που δημιουργήσατε το Κέντρο Υγείας στην Κατούνα και ενδιαφερθήκατε γι’ αυτό, είναι ώρα να ενδιαφερθείτε ξανά και να δώσετε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.
Η αγανάκτηση των κατοίκων έχει φτάσει στο απροχώρητο, έχουμε δικαίωμα στην Υγεία, δικαίωμα στη Ζωή. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε μπορεί κανείς να μας το στερήσει.
Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία. 
Με εκτίμηση
Κουτιβής Ευάγγελος
Πολιτιστικός Συλλόγος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν»
ΚΟΙΝΩΠΟΙΗΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ





google page rank