Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Εορτασμός μνήμης του τοπικού μας Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος στα Σκλάβαινα Παλαίρου 10-11/2/2015 .

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θα εορτασθεί και φέτος στα Σκλάβαινα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, η μνήμη του τοπικού μας Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, που μαρτύρησε το έτος 1006 μ.Χ. Οι λατρευτικές Εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα Παλαίρου που βρίσκεται στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, όπου θα τίθενται προς προσκύνησιν των πιστών τα Ιερά Λείψανα του Αγίου και των συμμαρτυσάντων Αγίων κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

5:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

7.00 π.μ. Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.


---------------------------------------------------------------------------------------
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν είναι νεοφανής Άγιος από τα Σκλάβαινα, της  Παλαίρου. Παρέδωσε την Αγία του ψυχή με μαρτυρικό θάνατο στα Σκλάβαινα το έτος 1006 μ.Χ. σε ηλικία 56 ετών. Τον βίο του, τον μαρτυρικό του θάνατο και τον τάφο του αποκάλυψε ο ίδιος ο Άγιος Βλάσιος σε πολλούς ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς. Κατά τις εμφανίσεις του έλεγε: «Είμαι Ακαρνάν», «Είμαι ο Άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα» κ.α. Και τους κατοίκους των Σκλαβαίνων τους ονόμαζε «πατριώτες του….»

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ο ίδιος αποκάλυψε, μαρτύρησε όταν Αγαρηνοί πειρατές, που λυμαίνονταν τότε τα Ακαρνανικά παράλια, επέδραμαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή Κιάφα (σημερινή ονομασία Σκλάβαινα) όπου ήταν Ηγούμενος. Οι πειρατές υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τον Άγιο μαζί με τους πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομόναχους και τρεις μοναχούς, καθώς και πολλούς άλλους χριστιανούς της περιοχής. Τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν αργά στο σώμα του πέντε καρφιά. Στην συνέχεια οι δήμιοι προσπάθησαν να κάψουν το σώμα του αλλά αυτό δεν κάηκε. Οι διασωθέντες χριστιανοί που έφτασαν στο σημείο ενταφίασαν τον Άγιο Βλάσιο χωριστά από τους πέντε συμμαρτυρήσαντες συνασκητές του, τους οποίους ενταφίασαν μαζί σε κοινό τάφο. Με την πάροδο του χρόνου τα γεγονότα αυτά λησμονήθηκαν με αποτέλεσμα να αγνοείται ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν για 900 και πλέον χρόνια.
Όμως Ο Τριαδικός Θεός, ευδόκησε ώστε με θαυμαστό τρόπο να φανερωθεί ο χαριτόβρυτος τάφος του, τα Ιερά Λείψανά του και το μαρτύριο του καθώς από το έτος 1915 μ.Χ. και εξής αρχίζουν να συμβαίνουν ανεξήγητα αλλά και θαυμαστά γεγονότα στην περιοχή των Σκλαβαίνων της Παλαίρου. Σύμφωνα με τη προφορική παράδοση της περιοχής μας ο Άγιος από το 1915 αρχίζει να παρουσιάζεται σε κατοίκους των Σκλαβαίνων και τους προέτρεπε να σκάψουν και να αναζητήσουν τα Ιερά Λείψανά του.
Συγκεκριμένα, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αρχίζουν να βλέπουν σε όνειρα κάποιον επιβλητικό και ιεροπρεπή ρασοφόρο, ο οποίος τους έλεγε «Είμαι ο Άγιος Βλάσιος. Να σκάψετε στο σημείο αυτό και να βγάλετε τα λείψανα μου» και τους έδειχνε το συγκεκριμένο τόπο. Σημειωτέων ότι επί του σημείου του τάφου τίποτα δεν δήλωνε την ύπαρξη του καθώς επάνω από αυτό και εν αγνοία, είχαν κατασκευαστεί ποιμνιοστάσια. Οι κάτοικοι μη μπορώντας να εξηγήσουν το γεγονός των εμφανίσεων αυτών του ιερέα, κατασκεύασαν ένα πέτρινο εικονοστάσι αφιερωμένο στον συνώνυμο  Άγιο Βλάσιο επίσκοπο Σεβαστείας, στο σημείο που τους έδειχνε ο Άγιος χωρίς όμως να αρχίσουν οι ανασκαφές.
          Ιδιαιτέρως, όμως, ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν έγινε γνωστός μόλις το 1923, όταν άρχισε να εμφανίζεται σε μία σεβαστή γερόντισσα του χωριού οπότε με υπόδειξή του, βρέθηκαν ο τάφος του και τα Ιερά του Λείψανα. Πρόκειται για την Ευφροσύνη Κατσάρα, μια απλή γνήσια και ευσεβή πολύτεκνη γυναίκα χήρα η οποία λάτρευε ακαταπαύστως τον Θεό με όλη της τη ζωή. Από τότε άρχισαν ενέργειες για να γίνει η ανακομιδή των Λειψάνων. Στην αρχή όλοι αντιμετώπιζαν την Ευφροσύνη με κάποια δυσπιστία και επιφύλαξη. Ο Άγιος Βλάσιος όμως την καθοδηγούσε, αλλά και εμφανίζονταν και σε άλλα άτομα προκειμένου να γίνει αυτή πιστευτή. Πράγματι οι προσπάθειες της απέδωσαν και άρχισαν οι εργασίες της ανακομιδής με πολλές επιφυλάξεις και μεγάλη ένταση. Αφού έσκαψαν λοιπόν τον τάφο του Αγίου, βρήκαν τα Ιερά του Λείψανα που εξέπεμπαν άρρητη θεία ευωδία. Μέσα στον τάφο βρέθηκε σιδερένιος Σταυρός και πέντε καρφιά, τα οποία – όπως προείπε ο Άγιος – κάρφωσαν βάρβαροι στο σώμα του. Στον τόπο ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων ανηγέρθη Ιερός Ναός επ’ ονόματι του Αγίου.

Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε πιστούς καθώς και στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος από ευγνωμοσύνη, για να ευχαριστήσει τον Άγιο Βλάσιο για την τιμή που του έκανε, στις 20 Μαϊου του έτους 1980, επισκέφθηκε τα μέρη μας, μετέβη  στα Σκλάβαινα προσκύνησε τα χαριτόβρυτα Λείψανα και ομολόγησε την Αγιότητα του Αγίου Βλασίου.
Η μνήμη του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος -τουλάχιστον μέχρι την επίσημη αγιοκατάταξή του- εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου μαζί με τον συνώνυμο Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας και έχει γραφεί ασματική ακολουθία η οποία έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.


google page rank