Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
     ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
     ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
     ΚΑΤΟΥΝΑΣ                    
                                                 Ἐν Κατούνη τῇ 10ῃ Δεκεμβρίου 2014
Αγαπητοί μου αδερφοί,
Σε λίγες ημέρες με τη χάρη του Θεού θα ζήσουμε Χριστούγεννα, την μητρόπολη των εορτών, όπως την ονομάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Λίγες μέρες μας απέμειναν για να εορτάσουμε το χαρμόσυνο τούτο μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος, χαίρεται και αγάλλεται. Κάθε οικογένεια, ιδιαιτέρως τα παιδιά θέλουν την περίοδο αυτή να την περάσουν μέσα σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με τα απαραίτητα υλικά αγαθά, το φαγητό, τα απαραίτητα ενδύματα, τα παιδικά παιχνίδια.
Η Εκκλησία μας προετοιμάζει με την προπαρασκευαστική περίοδο της νηστείας και του Σαρανταλείτουργου, για την προσμονή του φωτός που θα ανατείλει. Το φως αυτό είναι ο γεννηθείς Χριστός  «ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Ιωαν.8,12). Η Ορθοδοξία μας με την Τεσσαρακοστή προ των Χριστουγέννων φροντίζει να ετοιμαστούμε πνευματικά, για να δεχτούμε στην φάτνη της καρδιά μας τον Χριστό ως πρόσωπο και Σωτήρα, ο οποίος δεν έρχεται για να δημιουργήσει προσωρινές διεξόδους μέσα στα καταστροφικά αδιέξοδα μας και να μεταθέσει ή να αναστείλει τις αποτυχίες μας, αλλά σαν καινούργιος δρόμος  «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ» (Ιωαν.14,6) να μας οδηγήσει στην λύτρωση.

Σαν μάνα, όμως, η Εκκλησία φροντίζει να ετοιμάσει και το γιορτινό τραπέζι, αγωνιά για τα μικρά παιδιά αν θα έχουν να ντυθούν κι αν θα πάρουν ως δώρο, έστω ένα μικρό παιχνίδι. Εφέτος περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, με την άνευ προηγουμένου οικονομική δυσπραγία, ανησυχούμε περισσότερο για το πόσοι αδελφοί μας θα έχουν τα απαραίτητα αγαθά για να εορτάσουν και να χαρούν στις εορτές. Δυστυχώς, και στην περιοχή μας υπάρχουν δοκιμαζόμενοι αδερφοί, που ζητούν  ψωμί, τροφή, βοήθεια για την κλονισμένη υγεία τους. 
Δεν υπερβάλουμε, μάνα έδωσε στα παιδιά της ψωμί για βραδινό, γιατί το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας ήταν άδεια. Μπορούμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και σαν άνθρωποι να το διανοηθούμε αυτό; Λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Εγώ έχω ψωμί να φάγω, εσύ δεν έχεις . Ανίσως και σου δώσω κομμάτι και σε, οπού δεν έχεις τότε φανερώνω πως σε αγαπώ. Άμμοι εγώ να φάγω όλο το ψωμί και εσύ να πεινάς τι φανερώνω; Πως η αγάπη οπού έχω εις σε είναι ψεύτικη».
Ως εφημέριος της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας γνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία. Χτυπάω, όμως, την πόρτα κάθε σπιτιού και ζητάω προσωπικά από τον καθένα βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο αδερφό μας. Δεν ζητάω, ούτε ποτέ θα ζητήσω για τον εαυτό μου τίποτα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς μας προτρέπει: «Ανοίξτε τις καρδιές σας πρώτα και ύστερα το προσωπικό σας ταμείο». Αυτό να κάνουμε αγαπητοί! Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε ένα κουτί γάλα, ένα σακουλάκι ρύζι ή λίγο αλεύρι στην τράπεζα τροφίμων του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας. Έστω, το ελάχιστο που ο καθένας μπορεί για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα, για να κάνουν Χριστούγεννα όσοι αδυνατούν.
            
Η συγκέντρωση τροφίμων γίνεται καθημερινά στον χώρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

            Μετ΄ ευχών και αγάπης του Σαρκωθέντος Κυρίου μας
                                    Ο Εφημέριος σας 
                               Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης
google page rank