Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα, καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Βόνιτσας Αγίου Σπυρίδωνος στον ομώνυμο ιστορικό ενοριακό Ιερό Ναό.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε – όπως κάθε χρόνο – ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το χωρίο του αποστολικού αναγνώσματος της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος: «…Βλέπετε οὖν πῶς ἀκριβῶς περιπατεῖτε, μὴ ὡς ἄσοφοι, ἀλλ' ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι…» (Εφεσ. ε΄15-16)
Μεταξύ των άλλων είπε «…καθήκον έχουμε σαν χριστιανοί συνειδητοί και αγωνιζόμενοι να προσπαθήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ΄΄τέκνα φωτός΄΄, καλλιεργώντας αρετές και ζώντες μέσα στην μυστηριακή ζωή και την κοινωνία μας με τον Κύριο. Γι΄ αυτό οφείλουμε να αξιοποιούμε το χρόνο της ζωής μας, με την υπακοή στο θέλημα του Θεού με καθαρό λογισμό, με καθαρά και άξια έργα, με την μελέτη των Αγίων Γραφών και πνευματικών βιβλίων, με την προσευχή, με την τακτική λατρεία…»
«Έτσι έζησε ο Άγιος Σπυρίδων και παρ’ ότι ποιμήν αλόγων προβάτων έγινε ποιμένας λογικών προβάτων, Επίσκοπος Τριμυθούντος, Άγιος ο οποίος έκανε θαύματα καί όταν ζούσε, αλλά και ομολογητής της Ορθοδόξου πίστεως, υπέρμαχος του Τριαδικού δόγματος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο...»
Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, από τον Αρχιμ. π. Νεκτάριο Τριάντη, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό, στην πόλης της Βόνιτσας.











romfea
google page rank