Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οικοδομικές άδειες με ένα «κλικ»

Μέσω διαδικτύου θα εκδίδονται από την 2α Ιανουαρίου του 2015 οι οικοδομικές άδειες. Το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, το κέντρο της Αθήνας, η Κόρινθος, το Ηράκλειο και τα Χανιά. 
Συγκεκριμένα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΥΠΕΚΑ. Οι μηχανικοί και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης θα μπορούν να παρακολουθήσουν μέσω ειδικού κωδικού πρόσβασης την διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης από τη λίστα των μηχανικών που ια διαπιστευτούν στο ΥΠΕΚΑ, για όλε στις περιοχές της χώρας. 
Το σύστημα σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» θα λειτουργεί ως εξής:
-To σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
-Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή έλεγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο.
-Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
-Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των υπηρεσιών δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων.
google page rank