Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Σε πολυετή ομηρία για τις αποζημιώσεις από την Ιόνια Οδό

Σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας έχουν μπλέξει εκατοντάδες άνθρωποι που δίνουν την περιουσία τους προκειμένου να κατασκευαστεί η Ιόνια Οδός.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή στην Καμπή Άρτας. Περισσότεροι από διακόσιοι ιδιοκτήτες, όπου τα κτήματά τους απαλλοτριώθηκαν προκειμένου να γίνει ο δρόμος, ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και χρήματα από την τσέπη τους για να γίνει η αναγνώριση τίτλων!
Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, ένας από τους δικαιούχους αποζημίωσης, περιέγραψε, με επιστολή του στο Epiruspost.gr, την διαδικασία, τις τεράστιες καθυστερήσεις και την περιπέτεια στην οποία έχουν υποβληθεί από ένα κράτος, που ορισμένες φορές, δείχνει πως ενδιαφέρεται μόνο να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Στην επιστολή του αναφέρει:
Είμαι δικαιούχος αποζημίωσης της Ιόνιας οδού στην Καμπή Άρτας. Εδώ και 5 χρόνια έχουμε εμπλακεί σε ένα κυκεώνα και σε ένα καθεστώς πολυετούς ομηρίας χωρίς να ορίζουμε τα κτήματά μας. Το Ελληνικό Δημόσιο μας έχει φερθεί με άγρια βαρβαρότητα χωρίς να έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις.
Η διαδικασία κυλάει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, με αλλεπάλληλες αναβολές στα αρμόδια δικαστήρια και μια αργή εξέλιξη όσον αφορά την έκδοση αποφάσεων.
Αρκεί να αναφέρω πως η έκδοση μιας απόφασης αναγνώρισης δικαιούχων (μια απλή διαδικασία με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας και μικρό αριθμό δικαιούχων) κάνει πάνω από 10 μήνες –αδικαιολόγητα - να ανακοινωθεί.
Επίσης με μια πολύμηνη καθυστέρηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών (πάνω από 10 μήνες) για την είσπραξη του ποσού, οι ιδιοκτήτες έχουν αφεθεί στο έλεος ενός αργού και δυσλειτουργικού κρατικού μηχανισμού.
Οι ιδιοκτήτες στερήθηκαν τις ιδιοκτησίες τους, στερήθηκαν το εισόδημα που θα είχαν, πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω απ αυτές και πολύ περισσότερο κάποιοι πλήρωσαν και επιπλέον ποσά για την μετεγκατάσταση αποθηκών και στάβλων χωρίς να έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.
Θέλω να ρωτήσω όλους τους αρμόδιους, όλους όσους με υπερηφάνεια και με πάθος ανακοινώνουν την συνέχιση των εργασιών στην Ιόνια Οδό και όλους όσους εμπλέκονται στην διαδικασία των απαλλοτριώσεων Υπουργείο και Δικαστικές αρχές, για ποιο λόγο εμπαίζουν με τις περιουσίες των φτωχών αγροτών, για ποιο λόγο καθυστερούν αδικαιολόγητα τις πληρωμές και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Πως λοιπόν το κράτος απαιτεί συνέπεια από τους πολίτες στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτό και πως το ίδιο το κράτος δείχνει ασυνέπεια όταν είναι να αποδώσει κάποιο ποσό στους δικαιούχους.
Πρέπει και επιβάλλεται να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και ο κρατικός μηχανισμός αστραπιαία και να αρθούν οι αδικίες και ο εμπαιγμός εκατοντάδων δικαιούχων της περιοχής που αφέθηκαν στο έλεος. Ας επιληφθεί κάποιος υπεύθυνος να ¨τρέξει¨ τη διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που ούτος η άλλως τα δικαιούνται!

epiruspost.gr
google page rank