Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ναύπακτος: Μεγάλες Στιγμές

Εντυπωσιάζει η αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας. Τεράστια προβολή, πολλοί επισκέπτες, εκδηλώσεις ποιότητας, αξιοποίηση των πραγματικών πλεονεκτημάτων… από μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της.
7 Οκτωβρίου 1571: Ο ηνωμένος Χριστιανικός στόλος καταναυμαχεί παρά τις Εχινάδες νήσους τον τουρκικό. Ο δον Ζουάν, ο Αυστριακός, γράφει μια απ’ τις πιο λαμπρές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία, οι χριστιανικές δυνάμεις, όμως, δεν εκμεταλλεύονται τη νίκη τους.
Η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, στην οποία πολέμησε και ο «πατέρας» του Δον Κιχώτη, ο Θερβάντες, γίνεται 443 χρόνια μετά νέο σημείο αναφοράς για την «Ηνωμένη Ευρώπη», με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις στην ανάλυση της σημειολογίας της, ως προς την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., με δεδομένα τα μεγάλα «ανοιχτά ζητήματα» και τις προκλήσεις που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει.
Για την πόλη της Ναυπάκτου και την Αιτωλοακαρνανία γίνεται μια κορυφαία στιγμή ιστορικής αυτογνωσίας και αξιοποίησης των πραγματικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που έχουν βεβαίως την αφετηρία και το περιεχόμενό τους σ’ αυτή καθ’ εαυτή την ιστορία μας.
Η Αιτωλοακαρνανία που θέλουμε είναι αυτή που σήμερα, αυτή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κορύφωση των πλούσιων επετειακών εκδηλώσεων, με την αναπαράσταση της ναυμαχίας, συναντάμε στη Ναύπακτο!
Αυτό που για μια ακόμη χρονιά καταφέρνει ο Δήμος Ναυπακτίας  είναι πραγματικά εντυπωσιακό, …ενθαρρυντικό και πολύ αισιόδοξο..
Αυτή είναι η δύναμη της ιστορίας, αυτός είναι ο πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας. Η ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου καθιστά την όμορφη πόλη το κέντρο της χώρας μας, εν μέρει και της Ευρώπης. Και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Δείτε, όμως, πώς ένα ιστορικό γεγονός του 1571 μπορεί σήμερα να δημιουργήσει τέτοιες ωραίες καταστάσεις. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου απ’ τη μια, η ναυμαχία του Ακτίου απ’ την άλλη. Και στο μέσω η Έξοδος! Ιδού το τρίπτυχο της «επιτυχίας»…!!!
Σε άλλες χώρες δημιουργούν τεχνητά ναυάγια και ζουν μεγαλουπόλεις απ’ αυτά. Χωρίς την ιστορική αναφορά της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, χωρίς τη μαγεία του θρυλικού έρωτα του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας και των μεγάλων στιγμών που καθόρισαν το μέλλον της ανθρωπότητας. Το τρίπτυχο που προαναφέραμε είναι ικανό από μόνο του να ζήσει την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της. Το ερώτημα είναι αν και πότε θα ξυπνήσουμε…
Η Ναύπακτος σήμερα σήμανε το εγερτήριο, που δεν ξέρουμε, όμως, αν έχουμε ως νομός τη διάθεση να το ακούσουμε. Οι προσπάθειες διεθνοποίησης των Εορτών Εξόδου ατόνησαν, η Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας …απλώς καταργήθηκε. Όσο για τη ναυμαχία του Ακτίου, …μηδέν εις το πηλίκον!

Φώτης Μπερίκος
agrinioreport.gr
google page rank