Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μοναστηρακίου διοργανώνει εκδρομή στην Κόνιτσα- Παναγία Μολυβδοσκέπαστη αυτή την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014. 
Αφού το καλοκαίρι τελείωσε, ας προλάβουμε να χαρούμε ότι μας απομένει από το Φθινόπωρο. Πριν έρθει ο χειμώνας και οι μέρες γίνουν ακόμα μικρότερες, σκεφτήκαμε να πάμε μία εκδρομή. Δεν θα είναι πολύ μακριά. Άλλωστε, ομορφιές υπάρχουν παντού. Και κοντά και μακριά. Αυτή τη φορά διαλέξαμε αυτή διαδρομή:
ΚΟΝΙΤΣΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 20 ευρώ
Πληροφορίες:6982180344
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟ Δ.Σ.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΟΝΙΤΣΑ: Το απαράμιλλο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, οι γραφικοί οικισμοί, τα διάσπαρτα μνημεία, οι άνθρωποι με τον ανοιχτό χαρακτήρα τους και η πλούσια παράδοση με όλες τις εκφάνσεις της καθιστούν την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας έναν από τους περισσότερο προσφιλείς προορισμούς των Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί τουριστικά στα πλαίσια της ήπιας εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του εναλλακτικού τουρισμού (αθλητικός, περιβαλλοντικός, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, πολιτισμικός).
Η περιοχή της Κόνιτσας είναι ένας ορεινός χώρος με την ομώνυμη κωμόπολη και τα 42 χωριά. Βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο του Ν. Ιωαννίνων. Συνορεύει ανατολικά με τη Δ. Μακεδονία (Ν. Καστοριάς και N. Γρεβενών) και δυτικά με την Αλβανία. Εκτείνεται από το Γράμμο μέχρι την Τύμφη και από το Σμόλικα ως τη Νεμέρτσικα. Τα βουνά αυτά, καθώς και ο ποταμός Αώος με
τους παραποτάμους του, Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο, καθορίζουν την ιστορική, την πολιτισμική και οικονομική πορεία του τόπου. Η μικρή κωμόπολη απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, και φτάνει ως τον ποταμό Αώο. H πόλη έχει γύρω στους 3.000 κατοίκους και το όνομά της στα Σλάβικα σημαίνει αλογότοπος (Kόνι=άλογο, τζα=τόπος). Αναφέρεται για πρώτη φορά στο Xρονικό των Iωαννίνων με αυτό το όνομα το 1380.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ:
Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης.    
Το μοναστήρι είναι αντρικό και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μοιάζει σαν  φρούριο με τα ψηλά τείχη που το περιβάλλουν και τον τρούλο των15 μέτρων. Είναι από τα πιο παλαιά αν όχι το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα. Κτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ τον Πωγωνάτο το 670 μ.Χ.
Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα στη συμβολή του Αωού και του Σαραντάπορου σε μια κατάφυτη περιοχή και μόλις 300 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Λέγεται Μολυβδοσκέπαστη διότι ολόκληρη η στέγη του Ι. Ναού ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολυβιού. Το μολύβι το πήραν οι Τούρκοι κάνοντάς το βόλια και έμεινε έκτοτε η ονομασία χωρίς σήμερα να είναι σκεπασμένη με μολύβι.
Από το 1300 μ.Χ. λειτουργούσε και ως σχολή χειρογράφων.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν το κρυφό σχολειό της περιοχής.
Η τελευταία φορά που ανακαινίσθηκε η μονή ήταν το έτος 1522 αφού υπήρχαν φθορές από λεηλασίες. Όμως ακόμα και τον 20ο αιώνα υπέστη πολλές λεηλασίες από τους Ιταλούς καθώς και από φωτιά που έβαλαν οι Γερμανοί στα κελιά των μοναχών.
Ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ι. Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Είναι η πρώτη εικόνα του Μοναστηριού, η οποία έχει την προέλευσή της από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πωγωνάτο.
Τα θαύματα της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης είναι πολλά. Ανάμεσα στα γνωστά και άγνωστα θαύματα που γίνονται συνέχεια, είναι πολλές οι αναφορές για άτεκνα ζευγάρια που απόκτησαν παιδιά μετά από τάμα και βέβαια το αποδίδουν στη χάρη της Παναγίας. Οφείλω να πω ότι έχω και προσωπική εμπειρία αυτού του θαύματος με ζευγάρι του φιλικού μου περιβάλλοντος.
Δεν γίνεται να βρεθείς στο μοναστήρι αυτό χωρίς να νοιώσεις ότι είναι ένας τόπος μαγικός. Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια ενέργεια, μια χάρη και μια ιερότητα που απλώνεται και σε όλη την περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Ένας τόπος που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την φύση και το περιβάλλον.
Με τα στοιχεία που έχουμε η Ι. Μονή πρέπει να έμεινε χωρίς μοναχούς περίπου 75-80 χρόνια. Από το 1988 δύο ιερομόναχοι διακονούν το μοναστήρι της Παναγίας.
Ο Γέροντας Θεόδωρος που είναι και ο Ηγούμενος μαζί με τον πάτερ Αρσένιο έδωσαν πνοή στη μονή που πλέον όλον τον χρόνο επισκέπτονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το μοναστήρι αριθμεί τέσσερεις μοναχούς. Μπορεί να φιλοξενήσει και κάποιους επισκέπτες (όχι ζευγάρια) που έρχονται από μακριά μετά από συνεννόηση με τον Γέροντα.
Γίνονται καθημερινά οι ακολουθίες του όρθρου και του Εσπερινού όπως και οι Θείες Λειτουργίες.
Στην αυλή του Μοναστηριού, πίσω από το Ιερό, υπάρχει ο τάφος του αείμνηστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Σεβαστιανού (+1994)
την Κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο και γίνεται αγρυπνία όπου δέχεται πολλές χιλιάδες προσκυνητών.
Όταν επισκεφθείς το μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης φέρε στο νου σου τους χιλιάδες πιστούς που πέρασαν επί 1350 και πλέον χρόνια. Σκέψου ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο αγιασμένο. Έναν τόπο που θα αλαφρώσει την ψυχή σου...
google page rank