Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παράπονα των εργαζομένων στις ανασκαφές του Δρυμού

Περιοδεία πραγματοποίησε την Πέμπτη 5/9 ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στις αρχαιολογικές ανασκαφικές εργασίες στον νότιο τομέα του συνδετήριου δρόμου Ιονίας οδού με το Άκτιο στην περιοχή Δρυμός Βόνιτσας.
Είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους οι οποίοι του εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και το προβληματισμό τους για τις χαμηλές αμοιβές, τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας όπου εργαζόμενοι με βαριά χειρωνακτική εργασία σκάβοντας όλη μέρα κάτω αντίξοες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα) τους εκόψαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και τους έβαλαν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ως υπάλληλοι γραφείου καθώς και ότι είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο θεσμός των Βαρέα και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αναγνώριζε ότι σε αυτούς τους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε γρήγορη και πολλαπλάσια επιβάρυνση της υγείας τους και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν – απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες και η επιβάρυνση της υγείας τους.
Παρά το γεγονός ότι το ενιαίο μισθολόγιο έχει επεκταθεί και στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ στο δημόσιο με την Κ.Υ.Α. 2/13917/0022 (ΦΕΚ 414/Β/23-2-2012), που ρητά αναφέρει, ότι η επέκταση αυτή αφορά και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αυτό καταβάλλεται μόνο στους μόνιμους εργαζόμενους και αορίστου χρόνου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο προϊστάμενος της 22ης εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Χουλιαράς ο οποίος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε στους εργαζόμενους ότι «αυτή η πρακτική αποτελεί απαράδεκτο διαχωρισμό των εργαζομένων και δείχνει τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να τσακίσει και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ενάντια στα βαρέα και ανθυγιεινά προς όφελος των εργοδοτών. 
Ως γνωστό, ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ’ ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης. Ομως, αυτό για το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο, ιδιαίτερα στις συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση, που αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της μαζικής ανεργίας, δημιουργεί συνθήκες εντονότερης πίεσης προς τους εργαζόμενους τόσο από την εργοδοσία όσο και από την συγκυβέρνηση, η οποία μάλιστα χωρίς επιστημονική έρευνα «έκοψε κι έραψε» για τα ΒΑΕ ως «πλαφόν» το 10% του εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για έναν εκ νέου διαχωρισμό εργαζομένων, που στοχεύει στη διάσπαση του κλάδου και στην ύπαρξη εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων. Κλείνοντας επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους μέσα από το σωματείο τους κόντρα στη μοιρολατρία, στις αυταπάτες, στην τρομοκρατία και στην αντεργατική πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ε.Ε. και κομμάτων του ευρώμονόδρομου».
google page rank