Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Την πόρτα και του δικού μας Δήμου,  φαίνεται να χτύπησε ο καταρροϊκός πυρετός, με κτηνοτρόφους να βλέπουν τα ζώα τους να ασθενούν και να χάνονται από τη λοιμώδη νόσο.
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα αιματοφάγων κουνουπιών του γένους Culicoides. Τα ζώα που προσβάλλονται μετά από δύο – τρεις μέρες πυρετό παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά και υπογνάθια χώρα), νεκρωτικές εστίες στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, διόγκωση της γλώσσας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπλε, σιαλόρροια, βλενοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τη μύτη προκαλώντας δύσπνοια, χωλότητες(κουτσαμάρες) λόγω φλεγμονής της στεφάνης των χηλών, πτώση του μαλλιού και θανάτους.
Συστήνεται στους κτηνοτρόφους προκειμένου να προστατέψουν τα ζώα τους:
1) Να μην βόσκουν κατά το σούρουπο που είναι η ώρα κατά την οποία δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.
2) Να ραντίζουν την περιοχή γύρω και μέσα στην εκμετάλλευσή τους με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
3) Να εφαρμόζουν πάνω στα ζώα εγκεκριμένα εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά για να μειώσουν τον κίνδυνο των τσιμπημάτων από τα κουνούπια.
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων».
Η νόσος, δεν επιδέχεται θεραπείας όταν προσβάλει τα ζώα, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα με θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμό των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων.
Με φετινή υπουργική απόφαση, η περίπτωση του καταρροϊκού πυρετού συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες για τις οποίες προβλέπεται οικονομική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για ζημιές και συνεπώς, θα πρέπει οι πληγέντες να επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας για την παροχή επιπλέον οδηγιών.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας των κοπαδιών (ψεκασμοί με εντομοαπωθητικά).
Προληπτικοί εμβολιασμοί, είναι ευνόητο, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο όταν διαπιστωθεί η νόσος και ταυτοποιηθεί ο ορότυπος. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα μπλέξουμε με την ελληνική γραφειοκρατία, αφού είναι γνωστό ότι μέχρι να εγκριθεί το κονδύλι αγοράς, να γίνει ο διαγωνισμός προμήθειας και να οργανωθούν τα συνεργεία εμβολιασμού με την αποστελεχωμένη Κτηνιατρική Υπηρεσία, η νόσος θα είναι ήδη σε αποδρομή, αφού με τους πρώτους μήνες του χειμώνα τα κρούσματα σταματούν.
Τέτοια παραδείγματα αδυναμίας της υπηρεσίας να αντεπεξέλθει σε προγράμματα μαζικών εμβολιασμών έχουμε και με το μελιταίο πυρετό, που δεν μπορεί να εκριζωθεί από τη χώρα, αλλά και άλλων προγραμμάτων προστασίας ζωικού κεφαλαίου που μένουν στα χαρτιά και δεν ολοκληρώνονται.
Παρ’ όλα αυτά, η κτηνοτροφία πλήττεται για μια ακόμη φορά, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι σε απόγνωση και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί στήριξης της πρωτογενούς παράγωγης είναι για μια ακόμα φορά έωλες.
Μετά από τα προβλήματα με την εκλεξιμότητα των βοσκοτόπων που ιδίως στο Δήμο μας δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην εξεύρεση της αιτούμενης έκτασης(δεν βρισκόμαστε και στη Θεσσαλία για να έχουμε μεγάλες εκτάσεις), τόσο για την εξισωτική, όσο και για την ενιαία ενίσχυση, τα μειωμένα κονδύλια της εξισωτικής, την έλλειψη στόχων και τις ασάφειες στην πρόταση για τη νέα ΚΑΠ, η εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων των σχετικών ΚΥΑ (744/14-2-14 και 745/25-6-14) όπου προβλέπονται και δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου, αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους κτηνοτρόφους, που πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό αλλά και την ευλογιά σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρέπει, τέλος, να γίνει κατανοητό ότι με συνεχιζόμενη υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα παρακολούθησης και αντιμετώπισης επιζωοτιών, πράγμα που δημιουργεί τεράστιο κόστος τόσο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου, όσο και στη δημόσια υγεία.
Με άξονα τα εφικτά αυτά αιτήματα, οι τοπικοί αιρετοί μας άρχοντες σε συνεργασία και σύμπνοια με την ΕΑΣ και τις οργανώσεις των παραγωγών μας, να πιέσουν με κάθε τρόπο (ζητήθηκε και η οργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου) την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για την ικανοποίησή τους.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΌ ΠΥΡΕΤΟ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση.
Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κατάστημα Κατούνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού
google page rank