Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Αυξάνονται οι αλλοδαπές για φύλαξη γερόντων στα χωριά μας!!!

Ένα πρόβλημα  αρχίζει και αποκτά διαστάσεις σε πολλά ορεινά χωριά της περιοχής μας και αφορά πολλές οικογένειες: Δεν είναι άλλο από την φύλαξη ηλικιωμένων που δεν μπορούν να συντηρήσουν μερικώς ή πλήρως τον εαυτό τους. Όσοι γόνοι αυτών έχουν τη δυνατότητα αναζητούν άνθρωπο να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο που προϋποθέτει την μόνιμη διαμονή στο ορεινό μέρος.  Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η λύση έρχεται από τις βαλκανικές χώρες  κυρίως από την Βουλγαρία, όπου πολλές γυναίκες μεσήλικες αναλαμβάνουν το έργο αυτό με τιμές που υπερβαίνουν το μέσο μισθό, δίνουν όμως λύσεις καθώς οι οικογένειες των εργαζομένων φυσικά και δεν μπορούν να μετακομίσουν εκεί.
Την λύση αυτή επέλεξαν πολλοί. Τα σχόλια ποικίλουν από θετικά ως αρνητικά, ο γενικός κανόνας όμως είναι οι γυναίκες αυτές να εναλλάσσονται στη δύσκολη όντως αυτή εργασία. Από την άλλη δεν είναι πολλές οι Ελληνίδες ή οι ντόπιες που είναι αποφασισμένες  να μετακομίσουν για να αναλάβουν την φύλαξη γερόντων σε ορεινά μέρη. Ως αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενες αλλοδαπές να αποτελούν το 1/5 του μόνιμου πληθυσμού το χειμώνα ενός ορεινού πληθυσμού  σε ορεινό χωριό της περιοχής μας ( 4 έναντι 20 μόνιμων κατοίκων!).
Αυτή ακριβώς την απάντηση λάβαμε από μόνιμο κάτοικο ορεινού χωριού σε ερώτηση μας πάνω σε διάλογο “πως εξηγείται φέτος να κατεβαίνουν τόσοι Βαλκάνιοι στη Λευκάδα για διακοπές, όταν ο μισθός επίσημα είναι 200 ευρώ”. Και ομολογουμένως ήταν αφοπλιστική!

agrinionews.gr
google page rank