Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ -ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, καλεί τους κτηνοτρόφους του δήμου μας να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο κόμβο της Αμφιλοχίας, την Τετάρτη 20/8 στις 11:00 π.μ μετά από κάλεσμα της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας για να δηλώσουν την αντίθεση τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε και της συγκυβέρνησης. Να απαιτήσουν να παρθεί τώρα πίσω το μέτρο αποχαρακτηρισμού των βοσκότοπων

Πολιτική που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με την εφαρμογή της ΚΑΠ στην χώρα μας από την κυβέρνηση. Από την μία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όχι μόνο χαρατσώνει και φορολογεί άγρια τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ΕΝΦΙA μέχρι και στις στάνες, αλλά τους δίνει και άλλο ένα άδικο και προκλητικό χτύπημα στο εισόδημά τους με τη συρρίκνωση μέχρι και το κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης σε ποσοστό πάνω από 60%, με την οποία τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν ένα μέρος του κόστους παραγωγής αφού έμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Από την άλλη έρχεται να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπων μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα Βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2012 που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Τα βοσκοτόπια αυτά αποχαρακτηρίζονται επειδή είναι πλαγιές με κλίση που έχουν όμως βλάστηση ή περιοχές με δενδρώδη κάλυψη οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται σαν βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα.

Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα παραπάνω μέτρα θα πλήξουν δραματικά την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και της παραγωγής στην χώρα μας την στιγμή που η Ελλάδα σαν χώρα είναι ήδη ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν Ε.Ε. και κυβέρνηση.

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν, είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020.
Η κατάσταση θα ενταθεί αφού θα μειωθούν και οι άμεσες ενισχύσεις και το αποτέλεσμα θα είναι:
Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκότοπων.
Το κράτος θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφων και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.
Όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκότοπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων, είτε με τον ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο.

Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν ορεινές φτωχές περιοχές της χώρας (κορυφογραμμές) όπως το δήμο Ακτίου Βόνιτσας, τα Ακαρνανικά όροι αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι «καθαρές» για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό κεφάλαιο (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ). Πράγμα που είδη συμβαίνει στα ακαρνανικά όροι με ευθύνη της συγκυβέρνησης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών όπου έχει αρχίσει εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν σαν κυβέρνηση. Μαζικά και οργανωμένα σε συμμαχία με τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και την νεολαία να παλέψουν για την δική τους εξουσία, όπου οι δικές τους ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων θα είναι στο προσκήνιο».

google page rank