Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Λίγα τα ντόπια αρνιά για την αγορά του Πάσχα

Υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων δείχνει να γέρνει η ζυγαριά στη φετινή πασχαλινή αγορά αµνοεριφίων, µε βάση το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή εκτιµάται µικρότερη από άλλες χρονιές (ευλογιά στον Έβρο, διάρροιες στη Θεσσαλία και οικονοµική δυσπραγία στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις), ενώ η ζήτηση αναµένεται σηµαντικά µεγαλύτερη από τις προηγούµενες χρονιές, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων συµπίπτει φέτος µε αυτό των Καθολικών!!!
Η πράξη έχει δείξει ότι οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να μην «κόψουν» τα αρνιά τους ως το Πάσχα, αποκομίζουν κάτι παραπάνω.Η πράξη έχει δείξει ότι οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να μην «κόψουν» τα αρνιά τους ως το Πάσχα, αποκομίζουν κάτι παραπάνω.
Ήδη οι πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda κάνουν λόγο για κινητικότητα στα σφαγεία, µε τις τελευταίες πράξεις να σηµατοδοτούν το «ξεκόλληµα» των τιµών από τα χαµηλά επίπεδα, στα οποία κινήθηκαν για µεγάλο διάστηµα µετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Πιο συγκεκριµένα, µε βάση τη διαθέσιµη ενηµέρωση από σφαγεία της Θεσσαλίας, η τιµή του αρνιού προσεγγίζει ήδη τα 4,5 ευρώ, ξεφεύγοντας από το κατώτερο επίπεδο των 3,70 ευρώ στο οποίο παρέµενε το τελευταίο διάστηµα. Αντίστοιχα, ανοδικά κινείται και η τιµή στα κατσίκια, παρ' ότι εδώ η προσφορά είναι µεγαλύτερη και η τιµή µόλις στα µέσα της εβδοµάδας έπιασε τα 4 ευρώ από τα 3,5 ευρώ που είχε πέσει το προηγούµενο διάστηµα.
Αυτό το οποίο επίσης δείχνει να βεβαιώνεται από τις κινήσεις των τελευταίων ηµερών είναι ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν την υποµονή αλλά και τη δυνατότητα να µην «κόψουν» τα αρνιά τους ακόμα, εμφανίζονται αποφασισµένοι να τα κρατήσουν και τις επόµενες εβδοµάδες ως το Πάσχα, προκειµένου να αποκοµίσουν ότι παραπάνω µπορέσουν από την αγορά εκείνων των ηµερών. Σηµειωτέον ότι την περασµένη χρονιά οι κτηνοτρόφοι που κράτησαν τα αρνιά για τη Μεγάλη Εβδοµάδα διέθεσαν την παραγωγή τους µε 6 και 6,5 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν εµπορικές πράξεις και στην τιµή των 7 ευρώ το κιλό.
Σηµαντικό ενδιαφέρον έχει και η στάση την οποία θα τηρήσουν φέτος τα µεγάλα σούπερ µάρκετ που χρόνια τώρα επιλέγουν τον οβελία σαν «κράχτη» για την προσέλευση των καταναλωτών, διαδικασία η οποία δεν βοηθάει ιδιαίτερα τη βελτίωση της τιµής παραγωγού, καθώς οι αντίστοιχες προσφορές προϋποθέτουν τη µαζική προµήθεια αµνοεριφίων στις χαµηλότερες δυνατές τιµές.


epiruspost
google page rank