Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σε επιφυλακή για τον κοροναϊό

Σε εγρήγορση και χωρίς τελικά να κατορθώνουν να κρύβουν την ανησυχία τους είναι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή το κρούσμα του κοροναϊού MERS που εντοπίσθηκε σε 69χρονο άνδρα που έφτασε στη χώρα μας για το Πάσχα πριν από λίγες ημέρες.
Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς πρόκειται για έναν άκρως θανατηφόρο ιό με περίπου έναν στους τρεις που μολύνονται να χάνει τελικά τη ζωή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS-κοροναϊό που είχαν δηλωθεί έως τις 17 Απριλίου 2014 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τελικά 93 άνθρωποι πέθαναν.

Η κατάσταση και του 69χρονου Ελληνα που ζει μόνιμα στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, είναι εξαιρετικά βαριά, ενώ ειδική ομάδα επιστημόνων τον παρακολουθεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου νοσηλεύεται. Ειδικοί καθηγητές ιατρικής αλλά και επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προβληματισμένοι σχετικά με τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για τον συγκεκριμένο κοροναϊό που εμφανίζει τα συμπτώματα του Sars.
Γι' αυτό και το πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθούν τελικώς κάποια πειραματικά φάρμακα που έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο όπου έχει καταγραφεί ο επικίνδυνος ιός.
Το ευτύχημα πάντως είναι ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο οδηγός ταξί, που μετέφερε το ζευγάρι από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, δεν έχουν προσβληθεί. Ούτε όμως και κανένας άλλος επιβάτης της πτήσης με την οποία ταξίδεψε ο 69χρονος ασθενής.
Απορίας άξιον είναι πάντως γιατί επελέγη το νοσοκομείο «Σωτηρία» για να μεταφερθεί ο 69χρονος ασθενής που παρουσιάζει έντονα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της λοίμωξης και όχι σε κάποιο άλλο νοσοκομείο το οποίο διαθέτει ειδικό κρεβάτι, που αγοράσθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης. Πρόκειται για ειδικά κρεβάτια που παρέχουν αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Τέτοια κρεβάτια διαθέτουν μεταξύ άλλων: το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Ναυτικό νοσοκομείο, το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, το νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», καθώς και το Λαϊκό. Σε ανάλογο κρεβάτι είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή, Χρήστος Ζαχόπουλος.
Να σημειωθεί ότι με βάση την επίσημη ενημέρωση από το «Σωτηρία», ο ασθενής πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό MERS.
Πάντως η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του ασθενούς έγινε εν μέσω εορτών του Πάσχα μετά την άφιξή του στη χώρα μας στις 17/4/2014 από την Jeddah Σαουδικής Αραβίας λόγω παρατεινόμενου πυρετού που παρουσίαζε, σύμπτωμα για το οποίο είχε εκτιμηθεί σε νοσοκομείο της περιοχής. «Λόγω συμβατής κλινικής εικόνας και επιδημιολογικού ιστορικού, ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το υπουργείο Υγείας είναι ωστόσο καθησυχαστικό τονίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
«Ολα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ευρωπαϊκού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ήδη εφαρμοστεί» υπογραμμίζεται.
Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Εως τις 17 Απριλίου 2014 είχαν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS-κοροναϊό συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/4/2014 αφορά σε ταξιδιώτη από την Jeddah στη Μαλαισία.
Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα).
Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS-κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

**
Ακόμη τρεις θάνατοι στη Σαουδική Αραβία

Τρεις άνθρωποι ακόμη πέθαναν στη Σαουδική Αραβία από τον ιό MERS, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας Αμπτουλά Αλ-Ραμπία, γεγονός που του στοίχισε την υπουργική του καρέκλα.

Η εμφάνιση κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθώς ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 79 από τα 244 κρούσματα του ιού από το 2012 έως σήμερα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Σαουδική Αραβία. Η μετάδοση του ιού παρουσίασε ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως από την αρχή του μήνα παρατηρήθηκε ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα τις τελευταίες έξι μέρες να έχουν καταγραφεί 49 νέα κρούσματα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ζούσαν στο λιμάνι Τζιντάτ, ενώ ένα από τα τελευταία θύματα προερχόταν από την περιοχή Ναζράν στα νότια της χώρας.

Οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αποκρύψουν την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, ενώ δεν αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού. Ενδεικτική ήταν η απομάκρυνση του υπουργού Υγείας μετά από εντολή του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπτουλά. Γ.Ζ.

(ΠΗΓΕΣ: BBC-ΤΙΜΕ)
enet
google page rank