Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Η λίμνη Αμβρακία βρίσκεται περίπου 1.000 m ΒΔ της λίμνης Οζερού και σχηματίζεται στη θέση που χωρίζεται η τάφρος του Αγρινίου. Το κύριο τμήμα της λίμνης έχει σχήμα τριγώνου, με κορυφή προς το νότο. Υδροδοτείται από τις βροχοπτώσεις, την τήξη του χιονιού και από τα ύδατα χειμάρρων και πηγών και από υπόγεια υδρολογική λεκάνη. Το μεγαλύτερο τμήμα της λίμνης ανήκει στο π. Δήμο Φυτειών (Παπαδάτου, Φυτείες και Ρίβιο). Η υπόλοιπη έκταση της ανήκει στην Κωνωπίνα, Κατούνα και Στάνου. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό η ΒΑ πτύχωση που εισδύει σε ένα ρηχό βύθισμα απέναντι από το χωριό Στάνος του Δήμου Αμφιλοχίας, ένα σημείο με ειδικά υγροτοπικά χαρακτηριστικά. Πρόσφερε και προσφέρει εισόδημα σε αρκετούς αλιείς από τα γύρω χωριά. Φημισμένες είναι οι δρομίτσες του Ρίβιου, αλλά και τα κυπρίνια, οι τσουρούκλες και τα γαλανίδια
Άλλωστε το όνομα του εγγύτατου οικισμού του Ρίβιου ίσως προέρχεται από τη σλάβικη λέξη (Rybbje ryba) που σημαίνει ψάρι.
Η λίμνη ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω του σημαντικού αριθμού πουλιών που φιλοξενεί. Ο προσεκτικός παρατηρητής του λιμναίου περιβάλλοντος θα διακρίνει με σεβασμό και υπομονή αγριόπαπιες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνους, μπεκατσίνια,κ.α υδρόβια και παρυδάτια ανάλογα με την εποχή. Στις δυτικές ακτές της (Τζαουρνού, Μαύρα Λιθάρια), υπάρχει ένα πλούσιο δασώδες περιβάλλον όπου κυριαρχεί η δάφνη συμπλεκόμενη με κουτσουπιές, μελικοκιές, αγραπιδιές, πουρνάρια, φιλίκια και αιωνόβιες βελανιδιές. Το άρωμα της ρίγανης, του χαμομηλιού, του θυμαριού σμίγει με κείνο της αγράμπελης. Ανατολικά της Αμβρακίας βρίσκεται ο Πεταλάς (Θύαμον όρος) όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο δρυόδασος με ήμερη βελανιδιά στην Αιτωλοακαρνανία, μετά το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου. Εκεί, τα φημισμένα άλογα καλπάζουν μέσα στην γαλήνη της ελληνικής φύσης. 

Ως φυσικός πόρος, με το νερό που παρείχε απλόχερα, στήριξε γενναία την οικονομία της περιοχής (καπνοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία ). 
Παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού, που οφείλονται στον έντονο καρστικό χαρακτήρα όλης της περιοχής καθώς επίσης και στον υψηλό βαθμό εξάτμισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αποξήρανσης του βόρειου ρηχού τμήματος, εξαιτίας της ανομβρίας και της άρδευσης των γύρω περιοχών. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι, αν και θεωρείται ολιγοτροφική, ωστόσο έχει τραχειόφυτα, που απαντούν συνήθως σε εύτροφες ή μεσότροφες λίμνες. Η Αμβρακία είναι θερμή μονομικτική λίμνη και ανήκει στον θειικό τύπο.
Κωδικός Περιοχής: GR2310007 Τύπος: B Γεωγραφικό Μήκος:21o 11 Γεωγραφικό Πλάτος: 38o 45 Διοικητική Περιφέρεια: Δυτική Ελλάδα Νομός: ΑιτωλοακαρνανίαςΜέσο Υψόμετρο (m): 120 Έκταση (ha): 2226 Μέγιστο βάθος: 40 m. Είδη ζώων: Rutilus alburnoides, Phoxinellus spp., Rutilus rubilio, Barbus capito, Cobitis trichonica, Silurus aristotelis.Η λίμνη είναι επίσης σημαντική από ορνιθολογική άποψη. Πράγματι, φαίνεται πως χρησιμοποιείται από αποδημητικά πουλιά (υδρόβια και παρυδάτια είδη).. Η παρουσία μεγαλόσωμων απειλούμενων αρπακτικών είναι επίσης σημαντική
Πρόσφατα αναφέρθηκε η ύπαρξη 56 ειδών φυκών που δεν ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ









ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 







google page rank