Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΥΝΑ - ΠΑΛΑΙΡΟ ΚΑΙ ΒΟΝΙΤΣΑ (Ισως ειναι η καλύτερη εκδήλωση –δραστηριότητα στο Δήμο μας)

Ξαφνικά φέτος το Καλοκαίρι χωρίς να εξετάσουμε πως προέκυψε γιατί δεν είναι του παρόντος πραγματοποιείται  ίσως η καλύτερη εκδήλωση –δραστηριότητα στο Δήμο μας, επί πολλές μέρες με εκθέσεις βιβλίων στις κεντρικές πλατείες  της Κατούνας, Βόνιτσας και Παλαίρου.  
Σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι εξοντωτικοί και επικρατούν οι νέες τεχνολογίες, το  βιβλίο φαντάζει μάλλον ένας παλιομοδίτικος τρόπος να περάσει ένα παιδί τον ελεύθερο χρόνο του. Δεν είναι η πραγματικότητα όμως αυτή. Καθώς η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών, είναι σημαντικό οι γονείς να καλλιεργήσουν την αγάπη για το βιβλίο.
O μεγάλος Ρωμαίος ρήτορας και πολίτικος Κικέρωνας, βιβλιόφιλος, που δεν άφηνε ευκαιρία να μην εγκωμιάσει το βιβλίο, είπε: «Τα γράμματα είναι τροφή της νεότητας και η χαρά των γηρατειών, λαμπρύνουν την ευδαιμονία, προσφέρουν άσυλο και παρηγοριά στη δυστυχία, χωρίς άλλωστε να φέρουν ανησυχία, την νύχτα αγρυπνούν μαζί μας και μας συντροφεύουν παντού».
Όσο και αν προοδεύσει η τεχνολογία, όσο και αν πλανεύει και σαγηνεύει η ηλεκτρονική, το βιβλίο, ανεπηρέαστο, παραμένει αγέραστο, με την ίδια πνευματική ακτινοβολία, το ίδιο φίλος για μικρούς και μεγάλους, όπως πριν δέκα, εκατό ή χίλια χρόνια. Με το βιβλίο δεν χάνεις, αλλά βρίσκεις τον εαυτό σου. Δεν αποκόβεσαι, αλλά επικοινωνείς με τους άλλους.
Το βιβλίο οδηγεί στις ρίζες του πνεύματος. Εκεί που νιώθει κανείς το μεγαλείο τού να είναι άνθρωπος. Βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και την περισυλλογή. Αγαθά που σχεδόν λησμονήθηκαν στην εποχή μας.
Πάντα λοιπόν το βιβλίο διατηρεί την επικαιρότητά του. Σε τίποτε δεν το μείωσε ο τεχνοκρατικός μας πολιτισμός. Αντίθετα, σε χώρες προηγμένης τεχνολογίας, το αναγνωστικό κοινό βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορεί να νοηθεί πολιτισμός, πρόοδος, ανάπτυξη χωρίς το βιβλίο. Είναι μια αλήθεια που πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι Έλληνες και να κάνουμε το βιβλίο καθημερινή μας συντροφιά σε ατομική, οικογενειακή και κοινωνική βάση.
Ο στοχασμός και η αλήθεια, η κίνηση, το άγχος, η άνοδος και η κάθοδος, οι αιώνες, το θάμπωμα του παρελθόντος και η απορία του μέλλοντος, η ίδια η ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα, συναντώνται με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο στις σελίδες των βιβλίων. Η αγάπη για το βιβλίο, η ανάγνωση, είναι συνήθειες που τις αποκτά κανείς από μικρό παιδί. Η οικογενειακή παράδοση και το παράδειγμα του περιβάλλοντος παίζουν εδώ αποφασιστικό ρόλο. “Είσαι κουρασμένος; Είσαι λυπημένος; Έχεις κάπως καμφεί από τον αγώνα του βίου; Πενθείς;” ερωτά ένας μεγάλος Πατήρ της Εκκλησίας. Και απαντά: “Άνοιξε ένα βιβλίο, θα ανακουφισθείς, θα αισθανθείς, τη θωπεία του Θεού”.
Να λοιπόν η ευκαιρία για όλους μας ένα βιβλίο θα μας είναι πολύ πιο χρήσιμο από κάθε άλλη εκδήλωση του καλοκαιριού στην περιοχή μας. Μην ξεχνάτε εκεί θα βρείτε και βιβλία τοπικού περιεχομένου. 
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΚΑΤΟΥΝΑ








ΒΟΝΙΤΣΑ







ΠΑΛΑΙΡΟΣ 








google page rank