Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούνταγια την μόλυνση στον Αμβρακικό Κόλπο.

Ερώτηση στους αρμοδίους υπουργούς, για την μόλυνση στον Αμβρακικό Κόλπο από ανεπεξέργαστα λύματα, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.
Στην ερώτηση της επισημαίνει:
«Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων αλλά και απλών κατοίκων της περιοχής, ο Αμβρακικός Κόλπος δέχεται συνεχώς ανεπεξέργαστες ποσότητες λυμάτων, τόσο αστικών όσο και από παραγωγικές μονάδες, όπως ελαιοτριβεία, παρασκευαστήρια βρώσιμης ελιάς, χοιροστάσια, τυροκομεία κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους, εγχώριους και κοινοτικούς, που έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη βελτίωση των υποδομών αλλά και τις επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό πρωτογενών και δευτερογενών επιχειρήσεων, θα ήταν αναμενόμενο να έχει εξασφαλιστεί η ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως ο Αμβρακικός, προστατευόμενη από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις (Ramsar, Natura). Αυτό, όμως, που πρέπει να ελεγχθεί δεν είναι απλώς το αν έχουν εγκατασταθεί βιολογικοί καθαρισμοί, αλλά και το αν χρησιμοποιούνται, καθώς κάποιοι παραγωγοί πιθανόν να θέλουν να αποφύγουν το κόστος λειτουργίας τους.
Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχει η εισήγηση, η οποία έχει την πλήρη στήριξή μας, να δημιουργηθεί κτηνοτροφικό πάρκο σε ημιορεινή περιοχή στη βόρεια πλευρά του Κόλπου, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν οι γειτονικές αντίστοιχες μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν πλέον με σύγχρονα περιβαλλοντικά κριτήρια και η διαχείριση των αποβλήτων θα γίνεται κεντρικά. Είναι σαφές, βεβαίως, ότι θα πρέπει να δοθούν και τα σχετικά κίνητρα, θεσμικά και οικονομικά, στους παραγωγούς για να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.
Επίσης θετική θα ήταν η δημιουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου που μπορούν να αξιοποιήσουν ως πρώτη ύλη τα απόβλητα, τόσο από αγροτικές δραστηριότητες, όσο και τα απόβλητα των παραγωγικών μονάδων που προαναφέρθηκαν. Η αρωγή της Πολιτείας σε κάθε τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται επιβεβλημένη.
Δεδομένου ότι το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, με σημαντικότατη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή αξία, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες αστικές ή ημιαστικές εκτάσεις στην περιοχή δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα βιολογικός καθαρισμός; Υπάρχει προγραμματισμός για το πότε αυτό θα γίνει;
Υπάρχει σαφής καταγραφή των παραγωγικών μονάδων που λειτουργούν γύρω από τον Αμβρακικό Κόλπο όσον αφορά το αν πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια; Ελέγχεται η λειτουργία των εγκατασταθέντων συστημάτων βιολογικού καθαρισμού;  Παρακαλείσθε να προσκομίσετε τα σχετικά στοιχεία.
Υπάρχει πρόθεση να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και για μονάδες παραγωγής βιοαερίου;


 Η ερωτώσα βουλευτής
 Νίκη Φούντα»
google page rank