Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα ρουσφέτια «επιβιώνουν» και στην κρίση


Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις, τα αιτήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφανίζουν έντονες ποιοτικές διαφορές. «Το Δημόσιο πέθανε» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Εκτος ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει πια εδραιωθεί η λειτουργία του ΑΣΕΠ, το Δημόσιο δεν εγγυάται ούτε ασφάλεια ούτε υψηλές απολαβές.
Οι περισσότεροι ζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλουν να «τακτοποιηθούν», θέλουν μια δουλειά να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένεια τους. Κατά κανόνα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι βουλευτές επιχειρούν να τους εξυπηρετήσουν με τις γνωριμίες που ο καθένας διαθέτει, αλλά το ποσοστό… επιτυχίας δεν ξεπερνά το 5%-10%.

Σημαντικό τμήμα των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία των βουλευτών αφορούν δυσλειτουργίες του Δημοσίου.
«Ο στρατιώτης έχει άνεργους γονείς…»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Ακόμα και επί ημερών της τρικομματικής κυβέρνησης, μια περίοδο που το πολιτικό προσωπικό θέλει να πείσει για αλλαγή σελίδας στη νοοτροπία του κράτους, τα τηλέφωνα στα γραφεία των υπευθύνων για τις στρατιωτικές μεταθέσεις δεν σταματούν να χτυπούν. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» πηγή από τον Στρατό Ξηράς. «Δυσκολευόμασταν ακόμα και όταν η κυβέρνηση αποτελούνταν από ένα κόμμα. Φαντάζεστε τι γίνεται τώρα με τρία».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μεταθέσεις καθορίζονται με κλίμακα αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εάν ο οπλίτης είναι έγγαμος, εάν έχει παιδί, εάν είναι ορφανός ή πολύτεκνος. Ωστόσο εκτός από αυτές τις «νόμιμες» μεταθέσεις, τα αρμόδια γραφεία των τριών κλάδων του στρατού έχουν να χειριστούν και τα βουλευτικά «ρουσφέτια». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, έχουν μειωθεί τα… εντελώς «χαριστικά» ρουσφέτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται από την υπόμνηση ότι ο φαντάρος έχει άνεργους γονείς ή έντονο οικονομικό πρόβλημα.
troktiko
google page rank