Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται το επίδομα ανεργίας



Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες πήρε ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους και δεν παίρνουν κάποιου είδους σύνταξη ή αμοιβή. Βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους.
Το βοήθημα είναι 360 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται για τρεις τουλάχιστον μήνες από τον ΟΑΕΔ.
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης.
Για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου του 2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012, η καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
Θα πρέπει επίσης το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα το ποσό των 30.000 ευρώ.
Επίσης, προϋποθέσεις για το επίδομα:
Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.
Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση.
Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή ή το μερίδιό ή τις μετοχές του σε σύζυγο ή πρόσωπο Α και Β βαθμού συγγενείας.
Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του.
Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος καθώς και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης. Δηλαδή:
για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 4 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 5 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 6 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 7 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 8 μήνες.
για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και άνω, καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήψη του βοηθήματος είναι: αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του δικαιούχου και βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.

agriniovoice.g
google page rank