Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση από την Νίκη Φούντα σχετικά με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων καπνού



«Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ κα Νίκη Φούντα, σχετικά με τη δημιουργία μικρών κάθετων μεταποιητικών μονάδων καπνού»
Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση στους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας τη σημασία της καπνοκαλλιέργειας ως κινητήριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, ιδιαιτέρως του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενός κατεξοχήν αγροτικού νομού. Η Βουλευτής, επίσης στην ερώτηση της, σημείωσε και την αναγκαιότητα αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, που έχουν αποκτήσει οι καπνοπαραγωγοί μας, με σύγχρονες και ελκυστικές μεθόδους παραγωγής και ανάπτυξης.
Η πρόταση της Βουλευτού κας Νίκης Φούντα, είναι η δημιουργία μικρών κάθετων μεταποιητικών μονάδων καπνού, που θα παράγουν προϊόντα με σκοπό την προώθηση τους στην ελληνική και ξένη αγορά. Οι μεταποιητικές αυτές μονάδες, όπως δήλωσε η κα Φούντα «θα δώσουν αναπτυξιογόνο πνοή στην ελληνική επαρχία, κυρίως στις περιοχές, όπου η ενασχόληση με την καπνοκαλλιέργεια αποτελούσε τη βασική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς. Με τη δημιουργία μικρών βιοτεχνικών μονάδων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο, που η μείωση της ανεργίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτείας.»
Παρατίθεται αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Κύριοι Υπουργοί,
Η καπνοκαλλιέργεια αποτέλεσε για μεγάλη μερίδα της ελληνικής υπαίθρου την ατμομηχανή της ανάπτυξης της. Αυτό γιατί απαιτούσε σχετικά μικρή έκταση στην οποία η αγροτική οικογένεια ενσωμάτωνε πολύ χειρωνακτική εργασία και απολάμβανε εισόδημα πολλαπλάσιο από ότι σε άλλες καλλιέργειες.
Η ενασχόληση από γενιά σε γενιά έδωσε την τεχνογνωσία παραγωγής στον αγρότη καπνοκαλλιεργητή και αυτό αποτελεί πλέον κληρονομιά του, που για κανένα λόγο δεν μπορεί να αγνοηθεί και να προσπεραστεί σαν ένα άχρηστο κομμάτι της ιστορίας του. 
Ο καπνός είναι ένα προϊόν δύσκολο στην καλλιέργεια, που απαιτεί ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγική διαδικασία, καθώς επίσης, τη βαθειά γνώση του φυτού και των αναγκών του σε κάθε φάση της παραγωγής και της ωρίμανσης για την επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος, στοιχεία που γνωρίζουν μόνο οι αγρότες-καπνοπαραγωγοί.
Μετά την ολική αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από την παραγωγή καπνού, η καπνοκαλλιέργεια, που έδινε ζωή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές σταμάτησε σε όλη την Ελλάδα με τις γνωστές συνέπειες για την ελληνική ύπαιθρο. 
Ως εκ τούτου παρατηρήθηκε έλλειψη προσανατολισμού στους αγρότες και αδυναμία να αντικαταστήσουν τον καπνό με κάτι εξίσου προσοδοφόρο.
Με τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ δεν μπορούμε να παράγουμε καπνό χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά για πρώτη ύλη στην καπνοβιομηχανία. Πρέπει να δημιουργήσουμε προϊόν με προσανατολισμό στην αγορά και με τη βοήθεια των αποσυνδεμένων ενισχύσεων να εστιάσουμε στην προώθηση του. Ειδικότερα, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την προσθήκη υπεραξίας μέσα από τη μεταποίηση και την εμπορία του τελικού προϊόντος κατά το πρότυπο του κρασιού και των διαφόρων σημάτων που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας. 
Γι’ αυτό ακριβώς, πολλές ομάδες αγροτών στις καπνοπαραγωγικές περιοχές προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα επιχειρούν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους.
Επειδή για τον καπνό που είναι υπό διωγμό στη Βόρεια Ευρώπη τίποτα δεν επηρεάζει την παραγωγική λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων καπνού, που είναι στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία.
Επειδή οι Έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν την τεχνογνωσία της παραγωγής καπνού εδώ και έναν αιώνα, που με σύμμαχο το κλίμα της χώρας μας παράγουν εξαιρετικής ποιότητας καπνό.
Επειδή με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και με τη βοήθεια όλων των συναρμόδιων φορέων είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην αγορά.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Προτίθεσθε να δημιουργήσετε το θεσμικό καθεστώς για τη λειτουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων καπνού, που θα επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης τις καπνοπαραγωγικές περιοχές; Προτίθεσθε να εντάξετε τις οικοτεχνίες καπνού στο νέο αναπτυξιακό νόμο;»
google page rank