Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι καπνοπαραγωγοί



     Οι «ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κινούνται ήδη στις καπνοπαραγωγικές περιοχές για να εμποδίσουν την παράνομη διακίνηση χύμα καπνού. Η «Συνείδηση» εντόπισε έναν τέτοιον «παράνομο» αγρότη, ο οποίος και καταθέτει την άλλη όψη των πραγμάτων.

     
«Είμαι 35 χρονών, άνεργος και με δύο παιδιά. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ξέροντας ότι ο χύμα καπνός, αν είναι καλός, έχει μεγάλη ζήτηση, σκέφτηκα να προσπαθήσω. Ξέρω ότι είμαι παράνομος, αλλά τι να κάνω; Να γίνω κλέφτης; Ας μου δώσει το κράτος άδεια και ας με φορολογήσει. Μακάρι να το κάνει, να έχω ήσυχο το κεφάλι μου. Οι κύριοι αυτοί όμως που βγάζουν τους νόμους, δεν ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε εμείς και πώς θα ζήσουμε, τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών προστατεύουν και γι’ αυτό μας κυνηγάνε»......
      Είναι γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται δισεκατομμύρια απ’ τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων, που με καράβια και φορτηγά φτάνουν στη χώρα μας. 
    Πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα, που παρά τις συχνές επιτυχίες των διωκτικών αρχών, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να εισάγουν χιλιάδες πακέτα τσιγάρα, χωρίς την ειδική ταινία φορολόγησης. Θυμίζουμε ότι και στην Αιτ/νία υπήρξαν κατά το παρελθόν περιπτώσεις που εντοπίστηκαν.
        Εκτός απ’ τα συσκευασμένα τσιγάρα, εσχάτως ανθεί και το λαθρεμπόριο καπνού, που επίσης κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο δημόσιο, αφού δεν καταβάλλεται ο ειδικός φόρος. 
        Πρόσφατο παράδειγμα το φορτηγό με τους δέκα τόνους καπνού που το ΣΔOΕ εντόπισε προ ημερών, ερχόμενο από Βουλγαρία και με κατεύθυνση παραλήπτρια εταιρεία της Φθιώτιδας. Και αυτή η περίπτωση, όμως, αναφέρεται σε οργανωμένες καταστάσεις, οι οποίες και σαφώς θα πρέπει να παταχθούν και να εκλείψουν.
         Το πρόβλημα ξεκινά απ’ τη στιγμή που το ΣΔΟΕ βάζει στο στόχαστρό του μεμονωμένους, φτωχούς καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι εμπορεύονται μικρές ποσότητες χύμα καπνού, παρανόμως βέβαια, αλλά επειδή το κράτος δεν τους επιτρέπει νόμιμα να ασκήσουν τη δραστηριότητα…


       Η «Συνείδηση» εντόπισε έναν τέτοιον παραγωγό, ο οποίος και μας εξήγησε ότι προσπάθησε να εκδώσει άδεια για να πουλά νόμιμα το προϊόν και να φορολογείται, «σκόνταψε» όμως στη γνωστή γραφειοκρατία και τις παράλογες απαιτήσεις του υδροκέφαλου κράτους, το οποίο και θέλησε να τον χρίσει… βιομήχανο (!!!) ζητώντας του ποσά, που για τα δικά του δεδομένα είναι αμύθητα και αστρονομικά: 
      «Είμαι 35 χρονών, άνεργος και με δύο παιδιά. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ξέροντας ότι ο χύμα καπνός, αν είναι καλός, έχει μεγάλη ζήτηση, σκέφτηκα να προσπαθήσω. Ξέρω ότι είμαι παράνομος, αλλά τι να κάνω; Να γίνω κλέφτης; Ας μου δώσει το κράτος άδεια και ας με φορολογήσει. Μακάρι να το κάνει, να έχω ήσυχο το κεφάλι μου. Οι κύριοι αυτοί όμως που βγάζουν τους νόμους, δεν ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε εμείς και πώς θα ζήσουμε, τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών προστατεύουν και γι’ αυτό μας κυνηγάνε».
        Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο εν λόγω «παράνομος», εξηγώντας μας ότι στην ευρύτερη περιοχή είναι αρκετοί αυτοί που παρακαλάνε ουσιαστικά για να βρουν ένα κιλό καπνό με 15-20 ευρώ και μ’ αυτό το ποσό να καλύψουν τις ανάγκες τους για περίοδο δύο μηνών, εξοικονομώντας χρήματα για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις… και για να καταβάλουν φόρους στο κράτος. 
        Στην Αιτ/νία, όπως και στο σύνολο των (πρώην) καπνοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί μικροί παραγωγοί εμπορεύονται χύμα καπνό και πως η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. 
       Το καλύτερο, λοιπόν, που έχει να κάνει το κράτος, είναι, νομίζουμε, να δώσει άδειες στους παραγωγούς και να τους επιτρέψει νόμιμα να ασκούν τη δραστηριότητα, φορολογώντας τους φυσικά. 
      Προς το παρόν όμως, κάνει ακριβώς αντίθετο και εξαπολύει μάλιστα τους λεγόμενους «ράμπο» του ΣΔΟΕ για να τους εντοπίσει. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ήδη και είναι συστηματικοί. Εκτείνονται δε σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές, περιλαμβανομένης ασφαλώς και της Αιτ/νίας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Πηγή: http://www.agrinionews.gr
xiromeronews
google page rank